• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: Újabb gócpont alakulhat ki - hírek a világból

Hírek Frissítve 2020.05.09 Forrás: MTI
Koronavírus: Újabb gócpont alakulhat ki - hírek a világból

Csaknem négymillió fertőzött és 275 ezer halott a koronavírus-járvány eddigi mérlege. 

Meghaladta a 15 ezret Romániában a beazonosított fertőzések száma

Alig több mint két héttel a tízezres küszöb átlépése után szombaton meghaladta a 15 ezret Romániában a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az országban február 27-én diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. A regisztrált fertőzések száma 45 nap múlva, április 9-én haladta meg az ötezret, a második ötezer fertőzés (április 23-i) nyilvántartásba vételéig már csak két hét, a harmadik ötezer fertőzésig pedig ennél nem sokkal több idő, 16 nap telt el.

A járvány terjedési üteme tehát nem sokat lassult Romániában. Az új esetek száma már egy hónapja többnyire meghaladja a napi háromszázat, de figyelemre méltó, hogy a kórházat gyógyultan elhagyók napi átlaga közben jelentősen, napi 260-ra emelkedett, így a nyilvántartott aktív esetek száma - amely megközelítette a 7100-at - az utóbbi két hétben 7500 körül stabilizálódott, és a napokban már csökkenő tendenciát mutatott.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombaton közzétett napi jelentése szerint az utóbbi 24 órában rekordszámú - 489 - koronavírus-fertőzöttet nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak, az aktív esetek száma ezzel 7293-ra csökken.

A pénteki közlés óta - az utóbbi hét átlagát meghaladó mértékben - 28-cal növekedett a járvány nyilvántartott halálos áldozatainak száma. A statisztikába újonnan bekerült halálesetek részletes leírásából azonban kiderült, hogy nemcsak az utóbbi 24 órában, hanem már több napja, sőt több hete (március és április folyamán) elhunyt koronavírusos eseteket is most vettek nyilvántartásba. A késedelmes regisztrációra a GCS nem adott magyarázatot. Romániában eddig a járvány 926 áldozatot követelt, külföldön további 96 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

Romániában eddig 15 131 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 245-öt intenzív osztályon ápolnak. Több mint 34 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.

Ismét több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában egy nap alatt

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is - derült ki az egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adataiból.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban.

Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban.

Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret.

Oroszország második a világon a fertőzöttek számának növekedésében

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 699-cel 187 859-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint, ami a napi növekmény nagysága tekintetében a második helyet jelenti a világon az Egyesült Államok mögött. Az újonnan felfedezett eseteknek a 48,9 százaléka tünetmentes. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet közleményében rámutatott, hogy május 3. óta a növekmény minden nap meghaladta a 10 ezret (csütörtökön elérte a 11 231 főt), de a növekedés aránya 8,6-ról 6 százalékra csökkent.

A halálozások száma 98-cal 1723-ra, a gyógyulásoké pedig 2805-tel 26 608-ra nőtt országosan. Az abszolút számok tekintetében leginkább fertőzött Moszkvában az igazolt esetek száma 5846-tal 98 522-re, a halottaké 51-gyel 956-ra, a gyógyultaké pedig 1032-vel 10 259-re nőtt

Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma megközelítette az ötmilliót. Az elmúlt nap alatt mintegy 220 ezer szűrést végeztek el.

Jelena Malininnyikova, az orosz egészségügyi minisztérium fertőzésügyi szakértője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus június végéig fog még terjedni Oroszországban. Az orvos rámutatott, hogy az igazolt fertőzöttek számának növekedése nem járt együtt a súlyos betegek számának gyarapodásával. Közölte, hogy a felgyógyultak többségében immunitás alakult ki, de egyelőre nem világos, hogy ez meddig marad meg.

Szakértők szerint Oroszországban, amely az igazolt fertőzések számát tekintve ötödik helyen áll a világon, a járvány még nem tetőzött. A fővárosban és Moszkva megyében május végéig meghosszabbították a lakosság kötelező önizolációját.

Harmincezer fölé emelkedett a halottak száma Olaszországban

A gyógyultak száma több mint tízezerrel haladja már meg az aktív fertőzöttekét Olaszországban, miközben egy nap alatt 243-mal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, amely így elérte a 30 201-et - közölte péntek este az olasz polgári védelmi hatóság. Milánó polgármestere lezáratta a város hirtelen megtelt sétálóutcáit.

A halottak számának napi emelkedése enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 274-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma 1663-mal lett kevesebb az egy napja mért majdnem kétezres csökkenéshez képest. Jelenleg 87 961 beteget tartanak számon. Közülük már csak kevesebb mint 15 ezren szorulnak kórházi kezelésre, és 1168-ra csökkent az intenzív osztályokon tartózkodók száma.

Az aktív fertőzötteknél már több mint tízezerrel magasabb a gyógyultak száma, amely túllépte a 99 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 217 185-öt.

Franciaországban 26 ezer fölé emelkedett a halottak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 243-mal 26 230-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 178-hoz képest - közölte péntek este a francia egészségügyi minisztérium. A közlemény szerint a kórházakban 510 betegfelvétel történt, de összességében a betegszám 484-gyel 22 724-re csökkent csütörtök óta. Az intenzív osztályokon is folytatódott a terheltség enyhülése, az előző naphoz képest 93-mal kevesebben szorultak lélegezetőgépre, számuk jelenleg 2868.

Kórházban 111-en haltak meg az elmúlt 24 órában, ezzel 16 479-re emelkedett a kórházi halottak száma, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben - ahol március 1. óta 9733 Covid-19 beteg halt meg - 132 fertőzött vesztette életét csütörtök óta. A járvány kezdete óta ugyanakkor 55 782-en gyógyultan térhettek haza a kórházakból.

A regisztrált fertőzöttek száma 138 421, ami 642-vel több mint csütörtökön.

Spanyolországban ismét több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

Spanyolországban 1095-tel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt - tette közzé a spanyol egészségügyi minisztérium pénteki jelentésben. A szaktárca csak az orr- és garatváladékból vett minták alapján, úgynevezett PCR-tesztekkel igazolt fertőzéseket tekinti új eseteknek. Csütörtökön 754, szerdán 685 ilyen pozitív eredményről számolt be.

Az eljárás eddig 222 857 embernél mutatta ki a SARS-CoV-2 nevű vírus jelenlétét. Ezen kívül még 37 260 esetben igazolták a már lezajlott fertőzést úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal.

A vírusfertőzésbe 229-en haltak bele az elmúlt egy nap során. Csütörtökön 244, szerdán 244 halálos áldozatot jelentettek a tartományok. Az elhunytak száma 26 299.

A minisztérium adatai szerint a fertőzöttek közül eddig 131 148-an gyógyultak meg, hétfő óta minden nap több mint kétezerrel nőtt a számuk.

Donald Trump: 95 ezren, talán még többen is életüket veszthetik a járványban az Egyesült Államokban

A koronavírus-járványban 95 ezren, talán még többen is életüket veszthetik az Egyesült Államokban - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken délután a washingtoni Fehér Házban újságíróknak. Az amerikai elnök a kongresszus republikánus politikusaival tárgyalt hivatalában, és ezt követően nyilatkozott újságíróknak.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szokásos napi sajtókonferenciáján pénteken közölte, hogy az elmúlt hat hétben most volt a legalacsonyabb a fertőzéssel kórházba szállított betegek száma. Csütörtökön 8196 beteget szállítottak kórházba. Ismételten hangsúlyozta, hogy a mindennapi élet és a gazdaság óvatlan újraindítása a fertőzések számának megugrásához vezethet.

Cuomo bejelentette: az államban meghalt egy ötéves kisgyermek is a vérerek kitágulásával és gyulladásával járó, úgynevezett Kawasaki-szindrómában. Erről a betegségről az orvosok azt gyanítják, hogy a Covid-19 egyik lehetséges szövődménye. Több orvos is felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több kiskorú hal meg a Covid-19 egyelőre csak gyanított szövődményében. A kormányzó szerint New York államban eddig 73 ilyen esetet diagnosztizáltak. Cuomo megemlítette, hogy egyedül kedden 15 gyermek szorult kórházi ellátásra hasonló tünetek miatt.

Phil Murphy, New Jersey kormányzója pénteken közölte: egyetlen nap alatt 1985 új vírusfertőzöttet regisztráltak, és csütörtökön 162 fertőzött halt meg a vírus okozta Covid-19-ben. Mindazonáltal hozzátette, hogy a járvány szerinte csökkenőben van.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház péntek déli adatai szerint - eddig több mint 1 millió 270 ezer fertőzöttet és 76 ezernél is több halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány.

Belgiumban az egészségügyi hatóság szerint "jó irányba tart a járványgörbe"

Belgiumban "jó irányba tart a járványgörbe", a helyzet egyre kedvezőbb - hangzott el a helyi közegészségügyi szolgálat koronavírus-járvánnyal kapcsolatos pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Yves Van Laethen, a kormány virológus szakértője szerint a vírus terjedése egyértelműen csökkenőben van, a "járványmutatók zöldet jeleznek".

A helyi sajtó tájékoztatása szerint az új fertőzéses esetek 591-gyel, a járványhoz köthető elhalálozások száma 106-tal növekedett péntekre. A sajtó szerint mindkét esetben 5 százalékos a csökkenés az elmúlt hetek napi adataihoz viszonyítva. Ugyancsak 5 százalékkal csökkent az intenzív ellátásban részesülők és 6 százalékkal a kórházi ápolásra felvettek száma. Huszonnégy óra leforgása alatt 108 embert jelentettek be egészségügyi intézményekben történő kezelésre, míg ez a szám április elején napi átlagban átlépte a hatszázat.

A 11,5 milliós lélekszámú országban az azonosított fertőzések száma elérte az 52 ezret, és több mint 8500-an hunytak el eddig a vírus okozta betegségben.

Hollandiában a közegészségügyi hatóság legfrissebb statisztikái szerint 71 újabb halálos áldozata volt a járványnak, így a vírus okozta betegségben elhunytak száma 5359-re emelkedett. A hatóság szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy a halottak összlétszáma még bizonytalan, előbb el kell végezni a szükséges halottvizsgálatokat és összegezni kell annak eredményeit.

A fertőzöttek száma 319-cel, több mint 43 ezerre nőtt az 17,5 millió lakosú országban. Az egészségi intézményekben a tesztelést még jobban kiterjesztették, hogy elejét vegyék a vírusgócpontok kialakulásának. Hollandiában eddig megközelítőleg 255 ezer vírustesztet végeztek el.

Luxemburgban egy nap alatt 8 új fertőzést regisztráltak, és 2, a járványhoz fűződő halálesetet jeleztek a közzétett adatok. A félmillió főt számláló nagyhercegségben eddig közel 52 ezer tesztet végeztek el. Az országban 3860 fertőzöttet tartanak nyilván, és 100-an haltak bele a vírus okozta betegségbe.

Brit kormány: először csak nagyon óvatos korlátozásenyhítő lépések várhatók

A brit kormány szerint eleinte csak nagyon óvatosan lehet enyhíteni az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozásokat. George Eustice környezetvédelmi miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta péntek este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 626-an haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 31 241.

A szűrővizsgálatokon eddig 211 364 koronavírus-fertőzést azonosítottak. Az utóbbi egy napban 4649 új esetet szűrtek ki, 965-tel kevesebbet, mint előző nap, amikor 5614 új fertőzést regisztráltak. Az egy nappal korábbi 5614 új fertőzés 497-tel kevesebb volt a megelőző nap újonnan kiszűrt esetszámnál, vagyis két nap alatt - egy-egy napi összevetésben számolva - csaknem másfél ezerrel csökkent az azonosított új fertőzések száma, miközben a naponta elvégzett szűréseké jelentősen emelkedett. Eddig 1 631 561 koronavírus-szűrést végeztek el, közülük 97 ezret a péntek délelőtt zárult 24 órában. A múlt hónap elején még napi 15-20 ezer szűrésre volt kapacitás.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét. Minapi alsóházi felszólalásában Johnson azt mondta: reményei szerint bizonyos intézkedéseket már hétfőn meg lehet hozni. E kijelentése alapján a brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepelt az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben - alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából - lehet kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett. Kettőnél több, nem egyháztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója a pénteki tájékoztatón elmondta: a modellszámítások alapján az "R" fertőződési ráta országosan továbbra is 0,5-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

WHO: 190 ezer ember halhat meg Afrikában a járvány első évében  

Mintegy 190 ezer ember halhat meg Afrikában a koronavírus-járvány első évében, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának, és a vírus okozta betegség időről-időre még évekig megjelenhet a kontinensen az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint.

A WHO - 47 afrikai országot felölelő - előrejelzési modellje szerint egy év alatt Afrika 1,3 milliárd lakosa közül 44 millió ember kaphatja el a koronavírust. Jóllehet a modell abból indul ki, hogy mekkora lesz a fertőzöttek és halálesetek száma abban az esetben, ha az egészségügyi hatóságok nem vezetnek be korlátozásokat, a valóságban 43 afrikai ország már komoly lépéseket tett a járvány megfékezése érdekében:

sok helyen rendeltek el teljes zárlatot, számos nagyvárosban kijárási tilalom van érvényben, bezártak az iskolák és tilos közterületeken csoportosulni.

Az afrikai betegségellenőrzési -és megelőzési központ adatai szerint a kontinens országaiból 52 ezer koronavírus-fertőzöttről adtak hírt, és 2074 halálesetet kötnek a vírus okozta Covid-19 betegséghez. A koronavírusos esetek száma az utóbbi héten 42 százalékkal emelkedett.

Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója szerint elképzelhető, hogy a koronavírus nem fog olyan gyors tempóban terjedni Afrikában, mint más országokban, de valószínűleg még sokáig újra meg újra felbukkanhat a gócpontokon. Mivel az afrikai lakosság nagy része 20 év alatti, a vírus kevesebb embert betegíthet meg súlyosan, és kevesebb halálesetet okozhatnak a szövődményei, mint a nyugati országokban, ahol az idősek vannak fokozott veszélyben.

A WHO becslései szerint 5,5 millióan szorulhatnak majd Afrikában kórházi kezelésre, ami súlyos terhet róhat az egészségügyi ellátórendszerekre. A kontinensen egymillió lakosra jut átlagosan kilenc intenzív osztályi ágy, ami szükség esetén "elkeserítően kevésnek" bizonyulhat.

Legolvasottabb cikkeink