• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: válságstábok üléseznek szerte a világon

Hírek 2020.01.27 Forrás: MTI - Weborvos
Koronavírus: válságstábok üléseznek szerte a világon

A franciákat hazaviszik, az olaszok maradnának, amerikában igazolták  a negyedik új fertőzést.

Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott - jelentette be vasárnap a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi hivatala. A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Nevét és azt, hogy a megye melyik városában ápolják, nem hozták nyilvánosságra. Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, járványra sem kell készülni.

Kaliforniában ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig a negyedik.

Kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, egy harmincas éveiben járó amerikai férfinál, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják, az orvosi jelentések szerint állapota kielégítő. Pénteken Chicagóban jelentették be, hogy egy hatvanas éveiben járó nőt kezelnek e betegséggel, csütörtökön este pedig Texasban kezdtek meg egy, a betegség tüneteit mutató páciens alapos kivizsgálását.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban, összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

 

Franciaország a hét közepén hazaszállítja a Vuhanban rekedt állampolgárait

A francia kormány "a hét közepén közvetlen légi úton" hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be vasárnap este Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

A hazaszállítás a kínai hatóságok beleegyezésével és egy orvoscsoport felügyelet alatt történik. A hazatérőknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen kell maradniuk - mondta a tárcavezető, miután az illetékes hatóságokkal együtt egyeztetett Edouard Philippe miniszterelnökkel.

A miniszter szerint egyelőre nem tudni, hányan kívánnak hazatérni Franciaországba, számuk "a néhány tucattól több százig" terjedhet. A kínai francia konzulátusok most számolják össze azokat, akik szeretnének hazautazni, de feltételezhető, hogy lesznek, akik haboznak a rájuk váró karantén miatt, amelyre azért van szükség, hogy a vírus ne terjedhessen el Franciaországban - figyelmeztetett Agnes Buzyn.

A francia külügyminisztérium szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból.

Agnes Buzyn arra hívta fel a figyelmet, hogy a három franciaországi fertőzött Kínában kapta el a vírust, Franciaországban egyelőre nem terjedt tovább, jóllehet hat újabb gyanús esetet vizsgálnak jelenleg a hatóságok. Mind a hat embert elkülönítve kezelik franciaországi kórházakban, és éjszaka vagy a következő napon derülhet ki, hogy az új koronavírussal fertőzött betegekről van-e szó.

A Vuhanban élő olaszok elutasították a hazaszállítást

Az olasz kormány is bejelentette, hogy kész hazaszállítani állampolgárait a kínai Vuhanból, ahol az új típusú koronavírus okozta fertőzés terjed, de a városban és térségében élő, mintegy ötven olasz elutasította az ajánlatot. A római külügyminisztérium vasárnapi közlése szerint az érintett olasz állampolgárok közül egyik sem fogadta el a neki felajánlott lehetőséget az Olaszországba való visszatérésre.

Ezt a Vuhanban élő és dolgozó olaszok azért utasították el, mivel a maradásnál is veszélyesebbnek tartották a hazaszállítás feltételeit: ehhez két hétig karanténba helyezték volna őket egy Vuhan térségbeli egészségügyi központban.

Az új koronavírus terjedésével szembeni óvintézkedésként lemondták a kínai újévre eredetileg február 2-án Róma belvárosában tervezett felvonulást és az ezt kísérő ünnepségeket - jelentette be az olasz főváros kínai közösségének szóvivője. Ugyanezt a döntést hozták Milánóban is, ahol a mintegy 300 ezres olaszországi kínai közösség legnépesebb, közel 30 ezres csoportja él. A római és milánói ünnepre összegyűjtött eddigi bevételt a Vuhanban megbetegedett személyeknek ajánlották fel.

A vírus kínai gócpontjának tartott térségből érkező utasokat a római Leonardo Da Vinci és a milánói Malpensa nemzetközi repülőtéren is ellenőrzik. Az olasz egészségügyi minisztériumban vasárnap tartotta első ülését a helyzetet ellenőrző és szükség esetén intézkedő úgynevezett válságstáb. Olaszországban eddig nincsen fertőzött.

Legolvasottabb cikkeink