• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírusjárvány-hírek a világ több pontjáról

Hírek Frissítve 2021.01.10 Forrás: MTI
Koronavírusjárvány-hírek a világ több pontjáról

Ukrajnában smét nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma... Nem kell már karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek.

Nem kell már karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek
Szombat estétől nem kell karanténba vonulniuk Romániában a Magyarországról érkezőknek.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatást végző stratégiai kommunikációs törzs heti rendszerességgel közli, hogy melyek azok az országok, amelyekből érkezve két hétre karanténba kell vonulni Romániában. Magyarország - a két hét alatt jegyzett új fertőzések százezer lakosra vetített száma alapján - a hét végén ismét lekerült a listáról. Az ország besorolása korábban többször is változott.

A Romániával szomszédos országok közül Szerbia és a Moldovai Köztársaság szerepel továbbra is a magas fertőzöttségű országok listáján.

Romániában az elmúlt héten csak egyszer jegyeztek ötezer fölötti új fertőzést egy nap alatt. Az elmúlt két hét napi átlaga 3889 új eset volt, vasárnap pedig 3082 új fertőzés kimutatását jelentették be. A járvány és szövődményei miatti elhalálozások napi száma is csökkenő tendenciát mutat, míg az elmúlt két hét átlaga 106 volt, vasárnap 62 halálesetet jelentettek be.

Csökkent az elmúlt héten a kórházakra nehezedő nyomás is. A vasárnapi hivatalos adatok szerint 8744 személyt ápolnak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 1065-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Az ország régiói továbbra is eltérő képet mutatnak a fertőzöttség tekintetében. A lakosság számához viszonyított új esetek statisztikájában Bukarest és a fővárost körülölelő Ilfov megye, valamint Temes, Kolozs és Konstanca megye vezet. A székelyföldi megyék továbbra is a legkevésbé fertőzött megyék közé tartoznak.

Szerbia három szakaszban a lakosság felét tervezi beoltani a koronavírus ellen
A közegészségügyi intézet közlése szerint Szerbiában három szakaszban a lakosság felét, 3,7 millió embert terveznek beoltani a koronavírus ellen a következő hónapokban - jelentette az RTS szerb közszolgálati televízió vasárnap.

Az első fázisban beoltják az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok, valamint a szociális intézmények lakóit és dolgozóit. Az oltás ezekben az intézményekben már december végén megkezdődött.

A második fázisban a lakosság húsz százalékát oltják be, a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat és a krónikus betegeket, összesen 736 ezer embert. Míg a harmadik fázisban mindenki mást, 1,75 millió lakost, köztük a migránsokat is, akik Szerbiában menekültstátust kértek, a hajléktalanokat és a rendkívüli szegénységben élőket.

Szerbiában három vakcinával, a Pfizer/BioNTech német-amerikai, a Szputnyik V orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak, utóbbiból még nem érkezett szállítmány az országba.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 1796-cel 357 ezer 894-re, Koszovóban 321-gyel 53 ezer 264-re, Észak-Macedóniában 556-tal 86 ezer 150-re, Montenegróban 403-mal 51 ezer 999-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 459-cel 115 ezer 375-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 35-tel 3548-ra, Koszovóban öttel 1368-ra, Észak-Macedóniában hárommal 2614-re, Montenegróban hárommal 721-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 4240-re nőtt.

Ukrajnában mintegy ötezer új beteget jegyeztek fel
Ukrajnában kismértékben nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma: szombaton mintegy ötezer új beteget találtak, viszont ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a vírust.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5011 új esettel 1 millió 115 ezer 26-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 99 áldozattal 19 ezer 767-re. Eddig 791 ezer 598-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5300-an, az aktív betegek száma így mintegy négyszázzal 303 ezer 661-re csökkent.

Szombaton megint viszonylag sok, 2100 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 446-ot ezúttal a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, Kijevben 404 új esettel 117 ezer fölé emelkedett az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig tízzel 2077-re - közölte vasárnap Vitalij Klicsko főpolgármester.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter előrejelzése szerint a következő héten még gyorsulhat a járvány terjedése Ukrajnában. Ez - mint mondta - az újévi ünnepek következménye, amikor is az ukránok közül sokan utaztak az országon belül egyik régióból a másikba, illetve külföldre is, és nagyjából ennyi idő után jelentkeznek a tünetek azokon, akik megfertőződtek. Ezután viszont a tárcavezető reméli, hogy a pénteken életbe léptetett szigorított karantén megteszi a hatását, és csökkeni fog a fertőzöttek napi növekménye.

A január 24-ig érvényben lévő korlátozások ideje alatt az egész országban zárva lesznek az iskolák, a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás, a vendéglátóegységek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzletek csak meghatározott árucikkeket, élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket árusíthatnak.

Sztepanov elmondta, hogy jelenleg a Covid-betegek számára előkészített 66 ezer kórházi ágyból valamivel több mint 23 ezer foglalt az országban. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy nő a súlyos állapotú betegek száma. Ennek szerinte az az oka, hogy az ukránok közül kevesen teszteltetik magukat koronavírusra, és sokan későn fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már súlyos az állapotuk.

Rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban
Rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban, de már a lakosság ötöde hozzájutott a védőoltás első dózisához - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

1029 súlyos Covid-beteget ápolnak a kórházakban, ami több minden eddiginél, de lelassult a kritikus esetek számának növekedése, a szakemberek szerint az idősek és a veszélyeztetett csoportok elmúlt hetekben történt gyors beoltásának következtében.

A szombati ünnepnapon viszonylag kevés, 82 006 tesztet végeztek el, amelynek 6,3 százaléka (5047) bizonyult vírushordozónak. Lassú csökkenésnek indult az új fertőzöttek száma a múlt héten mért nyolcezer fölötti adatokhoz képest, ami a koronavírus-járvány izraeli harmadik hullámának lassú visszaszorulását jelzi a több mint két hete tartó országos zárlat, illetve annak péntek óta tartó szigorítása nyomán.

A karantén és az oktatási intézmények teljes bezárása ellenére a helyi médiában vasárnap reggel fényképeket közöltek arról, hogy Jeruzsálem legfertőzöttebb ultraortodox negyedében mégis kinyitották az iskolákat, és a rendőrség továbbra sem hajtatja végre a kormány rendeleteit ebben a lakossági csoportban.

A lakosság gyors és minél teljesebb körű beoltásában látja a kormány a kiutat a koronavírus-járványból, ezért szombat este ismét az összes televíziós csatorna kamerájának kereszttüzében oltatta be magát a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisával Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

Izraelben a lakosság 20 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával a december 20-án indított oltási kampány első három hetében, és vasárnap megkezdték az újraoltásukat. Mellettük tovább folytatják az egészségügyi és biztonsági dolgozók, a 60 évesnél idősebbek és az 50 évesnél idősebbeknél a veszélyeztetett csoportok oltását is.

Már vasárnap elkezdik beadni a készítményt a kihívással élő gyerekekkel foglalkozóknak, mert az ő intézményeik a zárlat alatt is nyitva vannak, és várhatóan szerdától a pedagógusok számára is elérhetővé válik az oltás, hogy a zárlat után ők is védettebben fogadhassák az iskolákban a gyermekeket.

Megérkeztek az országba az amerikai Moderna vállalat oltóanyagának első szállítmányai, amelyek a mélyhűtés után 30 napig felhasználhatóak szemben a csak öt napig elálló Pfeizer-BionTech vakcinával. Ezzel a szerrel a periférikus helyeken élők, és az otthonukhoz kötöttek oltását kezdték meg, ahová kisszámú ampullával látogatnak el az oltásokat beadó egészségügyi dolgozók.

Izraelben azt tervezik, hogy március végéig minden 16 évesnél idősebb ember hozzájuthat a koronavírus elleni védőoltáshoz. A két éven belül negyedik parlamenti választásokat március 23-ra tűzték ki, és ezen Netanjahu és a Likud elsősorban a lakosság sikeres beoltásával kampányol.

Március óta 487 ezer 680-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 68 ezer 933 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3651-en haltak meg. Jelenleg 1721 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1029-en súlyos állapotban vannak, 240 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Közel 400 fertőzöttet azonosítottak két lezárt észak-kínai nagyvárosban
 Háromszáznyolcvannégy koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az észak-kínai Hopej tartomány két, pénteken lezárt nagyvárosában, miután szombatra a teljes lakosságot letesztelték - jelentették a helyi egészségügyi hatóságok vasárnap.

A Pekinget körülölelő Hopej tartományban január 2-án fedezték fel az első új esetet. Minden új eset két városban, Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, ezárt a vírus továbbterjedésének megelőzésére a két nagyvárost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. Vasárnap délig az új Covid-19-es betegek száma a délelőtt folyamán regisztrált 40 új esettel 223-ra nőtt, és további 161 tünetmentes vírushordozót tartanak számon a tartományban.

Si Csien, a tartomány járványügyi központja alá tartozó válságkezelési iroda vezetője vasárnap elmondta: a hatóságok egyelőre nem látják a hopeji járványkitörés "egyértelmű fordulópontját" - idézte internetes kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap.

Si elmondta, hogy a vírus terjedésének kockázata továbbra is fennáll, éppen ezért a hatóságok folytatják a kontaktkutatást. Az új esetek során begyűjtött minták genetikai szekvenálása során megállapították, hogy Európából behurcolt vírus okozta a fertőzéseket Hopejben. Mivel a Kína más részein vett minták eltérőek voltak, a tartományt sújtó járványhullám izolált incidensnek minősíthető - hangoztatta.

A kínai légiközlekedési hatóság vasárnap bejelentette: meghosszabbítják az Egyesült Királyságból közlekedő járatok december 28. óta érvényben lévő felfüggesztését annak érdekében, hogy megelőzzék az október vége óta terjedő koronavírus variáns elterjedését Kínában.

 

Legolvasottabb cikkeink