• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Korszerű megoldások a tüdőrák kezelésébe​n

Hírek Forrás: Weborvos

Célzott szűrővizsgálati program válthatja fel a jelenlegi tüdőszűrést.

Szeptember 20-22-én tartja Zalakaroson közös rendezvényét a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onko-Pulmonológiai Szekciója és a Magyar Bronchológus Egyesület. A rendezvényen a hazai tüdőgyógyászati és klinikai onkológiai szakma jeles képviselői vesznek részt, hogy megvitassák a tüdőrák megelőzésének, diagnosztikájának és kezelésének legújabb lehetőségeit és eredményeit. A téma aktualitását mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy Magyarország világelső a tüdőrák halálozás terén. Évente mintegy tízezren betegednek meg és nyolcezren halnak meg hazánkban tüdőrák miatt.

A betegség megelőzésében ugyanakkor nagy lépést jelentett, hogy a kormányzat végre meghozta a dohányzás visszaszorítása terén kívánatos és más országokban már bevezetett jogszabályi intézkedéseket. Az első év tapasztalatai azt jelzik, hogy a lakosság megértette a dohányzás széleskörű tiltásának szükségességét és partner annak betartásában. Várható, hogy az intézkedések következtében más országokhoz hasonlóan számottevően csökkenni fog a dohányosok aránya, aminek eredménye később a tüdőrákos esetek számának csökkenése lehet.

A betegség korai felfedezését szolgálhatja, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a tüdőrák kockázati csoportját jelentő idősebb dohányosok körében, akiknél már COPD is igazolható, célzott szűrővizsgálati programot szervezünk a jövőben. Ez válthatja fel a későbbiekben a jelenlegi tüdőszűrést.

A bronchológia, vagy ismertebben a „tüdőtükrözés", a tüdőgyógyászat endoszkópos vizsgáló módszere, elengedhetetlen a tüdőrák diagnosztikájában, a betegség gyanúja esetén a sejttani-szövettani kórisme és a stádium felállításában. A vizsgálat jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Úgy az érzéstelenítés, mint az eszközök technikai fejlődése könnyebben tolerálhatóvá, biztonságosabbá és pontosabbá tették a vizsgálatot. A legjelentősebb előrelépés az ultrahangos bronchoszkóp kifejlesztése volt, amely még pontosabbá teheti a mintavételt.

Hazai elterjedését költséges volta, a finanszírozás megoldatlansága korlátozza. A diagnosztika mellett nagy segítséget jelentenek a bronchológia eszközeivel behelyezett sztentek, amelyek előrehaladott tüdőrákos esetekben is biztosítják a betegek számára életük utolsó fázisában a fulladásos panaszok mérséklését, a szabad levegővételt. Nem daganatos estekre kifejlesztettek ugyanakkor felszívódó, átmeneti időre alkalmazható protéziseket.

A tüdőrák komplex kezelésének elemei a daganat műtéti eltávolítása, a kemoterápia, a sugárkezelés és a betegek életminőségét szinten tartó, illetőleg javító szupportív és palliatív terápia. A citotoxikus kemoterápia a hagyományos módszer, melynek során a daganatsejtek pusztítása nem szelektív módon történik, pusztítva ezzel a szervezet ép sejtjeit is. A célzott molekuláris terápia lehetőségeivel a daganatsejtek fékevesztett szaporodása célzottan, csak a kóros sejteket szaporodásra serkentő jelátviteli utak gátlásával lassítható, illetve állítható le.

A korszerű és a korábbi kezeléseknél sokkal eredményesebb célzott kezelések alkalmazása azonban csak szigorúan meghatározott szakmai feltételek teljesülése esetén alkalmazható. Mind a daganatok érújraképződését, s így vérellátását gátló vegyületek, mind a daganatsejtek ún. epidermális növekedési faktor gátlását eredményező vegyületek a hazai klinikai gyakorlatban is hozzáférhetők, finanszírozottak, a betegek számára ingyenesen elérhetők. Emellett számos új gyógyszer áll kipróbálás alatt a világon, az elkövetkező években több ilyen készítmény válhat bizonyított hatású gyógyszerré.

A hazai tüdőrák ellátásában részt vevő szakemberek nemzetközi megbecsülését jelenti az a tény, hogy 2012-ben a hazai tüdőgyógyászat egyik vezető intézményét, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetet teljes jogú tagjává választotta a daganatos betegségek kezelésével és kutatásával foglalkozó európai intézmények legrangosabb szervezete, az OECI (Organisation of European Cancer Institutes).

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, melynek egyik fő profiljává a mellkasi daganatos betegségek kutatása és ellátása vált, s ezen daganatos betegségek ellátásának a legmagasabb szakmai színvonalon történő teljes keresztmetszetét biztosítja, már korábban megkapta az Európai Onkológiai Társaság (ESMO) elismerését, amikor az mint Integrált Onkológiai és Palliatív Központként akkreditálta. Ezt az akkreditációt 2012-ben ismét megújították. A megtisztelő címet napjainkig a világon mindössze 73 intézmény kapta meg.