• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kötelező haladási irány a diagnosztikában

Hírek Forrás: Weborvos Pro

Mi, szállítók, ott ülünk a tárgyalóasztalnál és várjuk a másik felet.

„Mi, szállítók, ott ülünk a tárgyalóasztalnál és várjuk a másik felet" – jelzi a KÓRHÁZ szaklapban megjelent decemberi évértékelő beszélgetésben Gémes László, a Carestream képalkotó diagnosztikai rendszereket forgalmazó Medimat Kft. ügyvezető igazgatója.

- Úgy látom, hogy az idei év az adat- és információgyűjtés éve volt. Az ágazatvezetésnél irdatlan mennyiségű adat gyűlt össze a kórházakról. Csak reménykedni tudunk abban, hogy ezt a hatalmas adatmennyiséget hatékonyan tudja felhasználni a kormányzat annak érdekében, hogy magasabb színvonalú egészségügy jöjjön lére Magyarországon. Nem lehet az a cél, hogy olcsóbb egészségügy jöjjön létre, mert az olcsó egészségügy nem jelenthet minőségi színvonalat. Egyedül a magasabb színvonalú egészségügy eredményezhet olcsóbb, költséghatékonyabb ellátást. A korszerű technika pedig ma már nem a luxust, hanem a hatékonyságot és gazdaságosságot jelent. Azért kell a beszerzéseknél arra törekedni, hogy korszerű legyen az eszköz, mert az mindenképpen olcsóbb egészségügyet eredményez.

Ha hatékonyabb a diagnosztika és a terápia, a lakosság egészségi állapota javul. Megfelelő minőségű munkaerővel rendelkezik az ország, az egészségiparban dolgozó cégek prosperálnak és többet adóznak, számos magasan képzett alkalmazottat tudnak foglalkoztatni. Az egészségipar kulcsa, hogy megjelenjenek az országban a magas szintű technológiák. Az az út, hogy az egészségügyet minél alacsonyabb árú anyagok és berendezések vásárlásával tegyük olcsóbbá, nem járható. Az olcsó termékek ugyanis nem költséghatékony megoldások, már rövid távon is többe kerül az országnak ezek alkalmazása. Ebből a szempontból a központosított közbeszerzés felé némi aggodalommal tekintünk, hiszen még nem történt meg a cégek képviselőivel a konzultáció, továbbra is várjuk azt a lehetőséget, hogy az egészségügyi stratégiáról közösen gondolkozzunk. Mi, szállítók, ott ülünk a tárgyalóasztalnál és várjuk a másik felet.

Annak ellenére, hogy az említett problémákat bőrünkön érezzük, az idei év eredményes volt. A tavaly előkészített projektek közül néhány beért, azonban az év közepe óta mintha megállt volna az élet, sajnos nem tudtak elindulni azok a fejlesztések, amelyekre számítottunk. Különösen igaz ez a járóbeteg-szakellátásra, hiszen év közepe óta ismert volt, hogy a működtetés lehet, hogy állami felügyelet alá kerül. Ennek következtében az önkormányzatok minden beruházást leállították. Reméljük, hogy az ilyen, önkormányzati forrásokból megvalósuló projektek közül immár állami felügyelettel, vagy a nélkül, de jövőre a tervezetett projektek végig tudnak futni. A döntéshozatalt lelassította a kórházvezetők általános megújítása. A legtöbb kórházban tapasztalható volt az ilyen típusú bizonytalanság, a régi vezetés már nem mert, vagy nem akart döntést hozni, új vezetés pedig még nem volt. Azt várjuk, hogy e projektek és az új fejlesztések révén sok lehetőségünk lesz a piacon - tekintett vissza a 2012-es év eredményeire Gémes László.

A teljes interjú a Weborvos Pro-n