• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Közös orvosi tiltakozó akciót szerveznek

Hírek Forrás: ESKI

A visegrádi 4-ek szimbolikus akciója csupán az első lépés a követelések érvényre juttatásában.

A visegrádi 4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) orvosi közös szimbolikus tiltakozást terveznek november második felében, ami azonban elmondásuk szerint a pácienseket nem fogja érinteni – nyilatkozta Martin Engel, a Cseh Orvosok Uniójának (LOK) elnöke.

Engel szerint a novemberi szimbolikus akció csupán az első lépés, amivel arra akarják felhívni a politikusok figyelmét, hogy teljesítsék követeléseiket. Azt is hozzátette azonban, hogy amennyiben a V4-országokban a kormányok helyzete nem változik, a négy ország orvosai jövőre csatlakoznak a cseh egészségügyi dolgozók tiltakozó akciójához. Ez az elszántabb akció a politikusokat reakcióra fogja ösztönözni.

A tervek szerint a szimbolikus tiltakozás idején a LOK tagjai szalagot viselnek munkaruhájukon, szórólapokat terjesztenek, amelyeken érveiket sorakoztatják fel, és szervezett üléseket tartanak.

Ugyanakkor a betegek számára érezhetőek lesznek az erőteljesebb tiltakozó akciók következményei, ugyanis a kórházak a hétvégi munkarend szerint fognak működni, elhalaszthatják a tervezett műtéti beavatkozásokat, és előfordulhat, hogy csak akut kezeléseket biztosítanak a személyzet hiánya miatt.

A Cseh Kórházszövetség elemzése alapján a V4-országokban az egészségügyi ellátás nem felel meg az EU-15 országok szintjén az egészségügyi kiadásokat és egészségügyi indikátorokat illetően.
A Cseh Köztársaság a GDP 6,8 százalékát fordítja egészségügyi ellátásra, Lengyelországban és Magyarországon ez az arány 7,4 százalék, Szlovákiában 7,8 százalék. Ezek az arányszámok jóval az EU-átlag – 9,7 százalék – alatt vannak.

A 10,5 millió lakossal rendelkező Cseh Köztársaságban összesen 43 700 kórházi orvos dolgozik. Az állami kórházakban dolgozó orvosok 57 687 cseh koronát (654 748 Ft) keresnek havonta (az országos havi bruttó átlagkereset 24 000 korona/272 400 Ft).
Az ötmillió fős népességű Szlovákiában 5334 kórházi orvos dolgozik, akik átlagkeresete havi 37 600 cseh koronával (426 760 Ft) egyenértékű.

A Cseh Köztársaság kivételével, a visegrádi országok lakosai állítólag elégedetlenek az egészségügyi ellátásukkal. Az egészségügyi dolgozók a a négy ország közül egyikben sem elégedettek a keresetükkel, és a külföldi munkavállalást fontolgatják.(AZS)

Forrás: Prague Monitor

Legolvasottabb cikkeink