• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kritikák, kérdések a mai parlamenti ülésen

Hírek 2018.12.03 Forrás: MTI
Kritikák, kérdések a mai parlamenti ülésen

A szűrőprogramokról is kérdezték a kormány tagjait képviselők hétfőn az Országgyűlésben.

Szabó Sándor (MSZP) a fogyatékkal élő emberek nemzetközi világnapja alkalmából napirend előtti felszólalásában úgy értékelt: hátrányos volt a kormány elmúlt nyolcéves kormányzása az érintett 600 ezer embernek. Bírálta a rokkantnyugdíjak megszüntetését, amelyet igazságtalannak és embertelennek nevezett. Szerinte az intézkedés miatt sok embert megaláztak, sokan elszegényedtek, hajléktalanok lettek, voltak, akik öngyilkosságot követtek el.

Az otthonápolásnál tervezett kormányzati intézkedéseket is kevesellte. Elmondta, a támogatás összegének el kellene érnie a mindenkori minimálbér összegét, és a jogosultságot nem a családi jogállásnak, hanem az ápolt egészségügyi állapotának kellene meghatároznia.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint érdemi intézkedéseket hozott a kormány ezen a területen. 2010 után nőtt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása, 2012-höz képest hatszorosára emelkedett ezen munkavállalók foglalkoztatása - mondta.

Az otthonápolás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista kormányok lényegében befagyasztották ezt a díjat. A mostani intézkedésekkel a gyermeküket otthonápolók díja 2022-re eléri az akkori minimálbér összegét, a más hozzátartozójukat ápolók juttatása pedig 2022-re 30 százalékkal emelkedik - részletezte.

DK: hányan szorulnak ki a vastagbélrák-szűrésből?

A kérdések sorában László Imre (DK) örömét fejezte ki, hogy szűrőprogram indul a vastagbélrák felismerésére, kifogásolta azonban azt, hogy ahhoz a háziorvosok önkéntes alapon csatlakozhatnak, vagyis sok ember kimaradhat belőle. A lakosság hány százaléka nem jut el a szűrés első fázisáig sem? - kérdezte. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: a programot 2019 második felében szeretnék mindenki számára hozzáférhetővé tenni. Eddig csaknem 1900 háziorvos kezdte meg a képzést ahhoz, és megszervezték a szűrésben részt vevő laboratóriumok rendszerét is, fejlesztették azok eszközeit. A szűrést országosan ismertetik majd az emberekkel.

DK: miért nincs még felelőse a metróbalesetnek?

Hajdu László (DK) arra kérdezett rá, miért nincs felelőse két év után sem a Pillangó utcai metróbalesetnek? Emlékeztetett: tizenöten sérültek meg, ketten súlyosan, amikor egy szerelvény belefutott egy másikba. Kifogásolta, hogy a rendőrség még nem jelölt meg gyanúsítottat. Az sem tudható, biztonságos-e az adott metrószakasz - mondta.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik, tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A nyomozóhatóság 105 tanút hallgatott ki, több bizonyítási kísérletet folytatott le, számos szakértőt kérdezett meg.

Közölte azt is: a Közlekedésbiztonsági Szervezet ajánlásokat fogalmazott meg a balesetek elkerülése érdekében.

LMP: a környezet állapota összefügg a krónikus betegségek megjelenésével

Schmuck Erzsébet (LMP) a 2017-es, Magyarország közegészségügyi helyzetéről szóló tanulmányból idézve közölte, a környezet állapotának romlása és egyes káros környezeti tényezők súlyosabbá válása szoros összefüggést mutat a magyar lakosság krónikus, idő előtti halálozáshoz vezető megbetegedésével. A kockázati tényezők közé sorolta a szálló port, a beltéri levegőminőséget, az elektromágneses terhelést, a hőhullámos napokat, a hormonháztartást zavaró anyagokat. Nem gondolják, hogy időszerű lenne egy nemzeti környezet-egészségügyi program megalkotása? - firtatta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, sok olyan programot indított a kormány, amely ezeket a tényezőket igyekszik kiküszöbölni. Példaként említette a 2011-ben indult, a kis méretű szálló por csökkentését célzó programot, amelyre 160 milliárd forintot fordítottak. A kültéri levegőminősítési rendszerhez hasonlót igyekeznek megteremteni a beltéri levegő esetén is - mondta. Hozzátette: az előrejelző és figyelmeztető rendszerek - például a hőhullámok és az UV-sugárzás esetén - nemcsak a lakosság értesítését szolgálják, hanem a hatóságok felkészülését is segítik.

Legolvasottabb cikkeink