• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus-járvány a világban - friss hírek

Hírek Frissítve 2020.10.19 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány a világban - friss hírek

Emelik ideiglenes kórházakat létesítenek, például a Nemzeti Stadionban... Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat...

Bukarestben keddtől bezárják az iskolákat, kötelezővé válik a maszkviselés
Bukarestben a koronavírus-járvány miatt keddtől kezdődően közterületen - vagyis a lakáson kívül mindenütt - kötelezővé válik a védőmaszk viselése, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig online folytatódik.

Erről a fővárosi járványügyi operatív törzs döntött hétfői ülésén, miután az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma Bukarestben már második napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét.

Az operatív törzs elrendelte a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek és vendéglők beltéri részeinek bezárását is a román fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

A rendelkezésnek a közoktatást érintő része egyelőre két hétre szól és több mint négyszáz tanintézmény csaknem negyedmillió diákját érinti.

Romániában eddig 1259 iskolában függesztették fel teljesen az óralátogatást, közülük 946-ban azért, mert olyan településen működnek, ahol a fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 313-ban pedig azért, mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5600 tanintézményben csak részlegesen költöztették az internetre az oktatást. A többi csaknem 11 ezer iskolában - az előírt óvintézkedések betartásával - még minden diák látogathatja az órákat.

Egy augusztusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében, az iskolalátogatás hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Bukaresten kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét azaz utóbbi két heti fertőzési ráta, a többi között a Székelyföld legnagyobb településein. Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák és online folytatódik a tanév.

Lengyelországban ideiglenes kórházakat állítanak fel

Lengyelországban ideiglenes kórházak létesítésével növelik a súlyosabb Covid-19-betegek kezelésére szánt kapacitásokat, egy ilyen gyógyintézmény még ezen a héten a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben kezd működni - jelentette be hétfőn az egészségügyi miniszterhelyettes.

A járvány kapcsán egy héten belül mintegy 11 ezer betegággyal emelik a lengyelországi kórházi kapacitásokat - közölte sajtóértekezletén Waldemar Kraska. Emellett ideiglenes kórházakat létesítenek azokban a vajdaságokban, ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma. A Nemzeti Stadionban létesülő gyógyintézmény mellett Varsóban még egy másik ideiglenes kórház működtetését is tervezik, ehhez feltehetőleg valamelyik konferenciaközpontot alakítják át - mondta el Kraska.

A lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, Michal Dworczyk, aki a varsói katonai kórházzal és a védelmi tárcával együttműködve koordinálja a nemzeti stadionbeli kórház létesítését, egy hétfő reggeli rádióinterjúban elmondta: kezdetben 500, oxigenterápiát is lehetővé tevő férőhelyet biztosítanak a helyszínen, ezen belül 50 ágyat intenzív ápolásra szánnak. A kórház kapacitását szükség esetén ezer ágyra tudják növelni.

Szombati adatok szerint a lengyelországi kórházak járványosztályai 14 700 ággyal, valamint 1115 lélegeztetőgéppel rendelkeztek, az egyészségügyi tárca szerint a kapacitást folyamatosan növelik.

A koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma lassan, de egyenletesen növekszik. Az utóbbi nap alatt ez a szám háromszázzal nőtt, jelenleg 8375 fertőzött szorul kórházi kezelésre, összesen 672 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva.

A fertőzöttek közül vasárnap óta 41-en elhunytak, közülük 36-nak a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, öten viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg. A halálozási adatok az utóbbi napokban csökkentek ahhoz képest, hogy múlt hét közepén száz feletti számokat jegyeztek.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 85 620 az aktív fertőzöttek száma, a fertőzések többsége továbbá is könnyű lefolyású vagy tünetmentes. Az egészségügyi tárca naponta a felgyógyultakról is beszámol, vasárnap óta ez az adat 1363-mal növekedett.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtóértekezletén elmondta: amennyiben nem lassul a járvány dinamikája, jövő héten az új fertőzések napi növekménye 15-20 ezerre ugorhat fel.

A tervezett járványügyi intézkedéseket ismertetve Niedzielski közölte: a tesztelésben a mobil mintavételi pontokon az egészségügyi dolgozókat katonák fogják helyettesíteni, a jelenlegi hosszú sorba állásokat kiküszöbölendő. Rendkívüli eljárásokban, az egészségügyi tárca jóváhagyásával lehetővé teszik a külföldről esetleg jelentkező egészségügyi dolgozók bevonását a vírusbetegek ápolásába.

A járvány kezelését célzó, kedden a szejm napirendjére kerülő, Niedzielski által "jó szamaritánus-tervezetnek" nevezett különleges törvénycsomagról a miniszter elmondta: ennek értelmében a fertőzöttek kezelésébe bevont orvosok fizetését duplájára növelik, a teljes fizetés az orvos esetleges karanténje idején is jár majd.

Ukrajnában egyetlen régióban sem lehet enyhíteni a korlátozásokon
Nem maradt Ukrajnában egyetlen régió sem, amelyben könnyíthetnének a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon, miközben az igazolt fertőzöttek száma mostanra átlépte a háromszázezret az országban - derült ki az egészségügyi minisztérium által hétfőn közzétett adatokból.

Az északkeleti Szumi megyében a legrosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 343,5 Covid-beteg jut. A legfertőzöttebb területnek számító fővárosban, Kijevben ez 206,1 fő. Az országos átlag 192,7, míg a korlátozások enyhítéséhez legfeljebb 40 fő lenne a megengedett.

A közölt adatok alapján hétfőre az eddig igazolt fertőzöttek száma 4766 új esettel 303 638-ra, az elhunytaké pedig 66 újabb halálos áldozattal 5673-ra nőtt. Eddig 126 489-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 171 476 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában.

A kórházak is egyre telítődnek az országban. Az egészségügyi tárca adatai alapján a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak leterheltsége az országban átlagosan 65,7 százalékos. Jelenleg a legsúlyosabb helyzet a keleti országrészben lévő Luhanszk megyében alakult ki, ahol ez az arány már 103,9 százalék, továbbá délen, Odessza megyében (90,9 százalék), Szumi megyében (88,2 százalék) és a kelet-ukrajnai Donyeck megyében (81,8 százalék).

Szlovéniában éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be
Éjszakai kijárási tilalmat rendel el a szlovén kormány keddtől az ország egész területére a koronavírus-járvány megfékezése céljából - közölte Ales Hojs belügyminiszter a válságkabinet hétfői sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: továbbra is érvényben marad a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet most az egész ország területére kiterjesztettek, függetlenül attól, hogy erősen vagy kevésbé fertőzött területen lakik-e valaki. Néhány kivétellel senki nem hagyhatja el azt a régiót, amelyben bejelentett vagy ideiglenes lakcíme van. Hozzátette: az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom kedd éjféltől lép életbe.

Jelko Kacin kormányszóvivő elmondta: egyelőre nem zárják be a bevásárlóközpontokat, valamint a fodrász- és szépségszalonokat, és a közösségi közlekedést sem állítják le. Amíg az emberek elég fegyelmezettek, erre nem lesz szükség - mondta.

Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák, valamint az egyetemek is digitális oktatásra álltak át. Az erősen fertőzött területeken gyülekezési tilalmat vezettek be, míg a kevésbé fertőzött területeken tízről hat főre csökkentették az összejöveteleken részt vevők maximális számát. Ez jelenleg csak egy régióra vonatkozik.

A szlovén kormány hétfőtől egy hónapig újra járványhelyzetet hirdetett ki az egész országra vonatkozóan. Ezzel automatikusan aktiválódott az úgynevezett nemzeti védelmi és mentési terv, ami azt jelenti, hogy az állam állja a polgári védelemnek és a katasztrófavédelemnek a járványügyi intézkedések révén felmerülő költségeit.

A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint vasárnap 537-tel 13 678-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a pozitív teszteredmények aránya húszszázalékos volt. Két beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 193-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 289-en vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt, hétfőre 393-mal nőtt és elérte a 25 973-at az azonosított fertőzöttek száma. Tizenegy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 374-re nőtt. Kórházban 571 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Péntektől csaknem teljes zárlat lép életbe Walesben
Csaknem teljes zárlattal felérő, két hétig tartó szigorú korlátozások lépnek életbe péntektől Walesben a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett - jelentette be a walesi miniszterelnök hétfőn.

Mark Drakeford a walesi fővárosban, Cardiffban tartott sajtótájékoztatóján közölte: október 23-tól november 9-ig bezárnak a pubok, az éttermek, a turisztikai és szabadidő-létesítmények, a közösségi intézmények, a könyvtárak és a nem alapvető cikkeket árusító üzletek.

Be kell zárniuk a fodrászatoknak, a szállodáknak és a szépségszalonoknak is.

Esküvői és temetési szertartások kivételével a vallási intézményeknek is fel kell függeszteniük működésüket két hétre.

A lakosságot arra kéri a walesi kormány, hogy maradjon otthon, ha lehetséges, dolgozzon otthonról, és a legszükségesebb bevásárlásokon, valamint napi egy rövid testedzésen kívül lehetőleg ne mozduljon ki.

Drakeford ismertetése szerint ez alól csak a kritikus fontosságú területeken dolgozók kaphatnak mentességet, illetve azok, akiknek otthoni munkavégzése fizikailag nem lehetséges.

A walesi kormány a zárlat idejére megtiltja a gyülekezést a nem egy háztartásban élők számára közterületen és zárt térben egyaránt.

A korlátozások első hete egybeesik az iskolák őszi szünetével. A walesi miniszterelnök tájékoztatása szerint a szünet után az általános iskolákban minden évfolyam számára, a középiskolákban csak a vizsgák előtt álló évfolyamokon indulhat újra az oktatás, a többi középiskolai osztálynak online oktatásra kell ismét áttérnie.

Drakeford az intézkedéseket indokolva úgy fogalmazott: a walesi kormány meggyőződése szerint a koronavírus-járvány terjedését csak mélyreható, gyors és sokkszerűen erőteljes intézkedéscsomaggal lehet megfékezni.

A hétfőn ismertetett rendelet azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságon belül Walesben lépnek életbe a legszigorúbb járványmegelőző korlátozások.

Az elmúlt napokban a brit kormány tudományos tanácsadó testületének (SAGE) több tagja is tett olyan nyilatkozatokat, hogy Boris Johnson miniszterelnöknek országos hatállyal hasonlóan szigorú, rövid, két-három hétre szóló zárlatot kellene elrendelnie a koronavírus-járvány megfékezése végett.

Johnson többször hangoztatott álláspontja szerint azonban a brit kormány kitart az Angliában minap életbe léptetett, regionális kiterjedésű, a járvány egyes gócpontjaira összpontosító készenléti rendszer mellett.

Az új, háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal, de egyik fokozat sem írja elő például azt, hogy az emberek nem hagyhatják el otthonaikat.

Az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb körzetében már a nagyon magas szint van érvényben, mivel jelenleg ebben az országrészben a legmagasabb a koronavírus-fertőzési ráta Anglián belül.

Londonban szombat óta a középső, vagyis a magas készültségi fokozat érvényes.

Legolvasottabb cikkeink