• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Krumpliveszély: mérgező is lehet!

Hírek Forrás: MTI

A mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel.

A zöld részeket fogyasztás előtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgező anyagokat, például solanin és chaconin nevű glycoalkaloidákat tartalmaznak - állapították meg a Readingi Egyetem (Nagy-Britannia) kutatói.

Mint a Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat beszámolt róla, ezekkel a toxinokkal a krumpli a csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik érés közben.

Ám ezek az anyagok az emberre is veszélyt jelentenek: a mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel, fejfájás, szédülés, rosszullét és hányás, sőt nyugtalanság, zavarodottság és hallucinációk formájában.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a zöld részeket egyszerűen vágjuk ki a burgonyából, illetve hogy egyáltalában csak érés után szedjük fel a gumót, lehetőleg ne nagy melegben, és állandóan sötét helyen tároljuk.