A mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel.
A zöld részeket fogyasztás előtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgező anyagokat, például solanin és chaconin nevű glycoalkaloidákat tartalmaznak - állapították meg a Readingi Egyetem (Nagy-Britannia) kutatói.
Mint a Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat beszámolt róla, ezekkel a toxinokkal a krumpli a csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik érés közben.
Ám ezek az anyagok az emberre is veszélyt jelentenek: a mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel, fejfájás, szédülés, rosszullét és hányás, sőt nyugtalanság, zavarodottság és hallucinációk formájában.
A kutatók azt tanácsolják, hogy a zöld részeket egyszerűen vágjuk ki a burgonyából, illetve hogy egyáltalában csak érés után szedjük fel a gumót, lehetőleg ne nagy melegben, és állandóan sötét helyen tároljuk.