• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatás: csak minden ötödik magyar oltásellenes

Hírek 2021.05.20 Forrás: Weborvos
Kutatás: csak minden ötödik magyar oltásellenes

Az arcmaszk viselésének aránya 87 százalék, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható.

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon. Bár a teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa, a belföldi turizmus és a rendezvénypiac is látványos lendületet vehet júniusban. A felnőttek 70%-a oltáspárti, túlnyomó többségük regisztrált is a hivatalos weboldalon, ugyanakkor a regisztráltak körülbelül hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát.

A tavalyi nyarat idéző eredményeket mért az Ipsos a májusi Covid-19 omnibusz kutatásában. A javuló járványadatoknak és emelkedő oltottsági szintnek köszönhetően a lakosság szabadabban megy, és engedi gyermekeit is közösségbe, érintkezik másokkal. Az arcmaszk viselésének aránya 87%, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható. A fertőzés ellen bevezetett gyakori kézmosás 73%-os említése a kutatássorozat történetének legalacsonyabb értéke. A tömegközlekedés és a rendezvénypiac enyhe, a belföldi turizmus kilátásai jelentősebb mértékben javultak az elmúlt hónapban.

A rendezvények irányába a 30 év alattiak és a vidéki lakosok nyitottak leginkább az elmúlt 30 napban. Az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. Optimizmusra ad okot a szállásadók és vendéglátósok számára, hogy a magyarok kortól és nemtől függetlenül bátrabban foglalnak szállást az ország határain belül, egyedül a budapesti lakosok mutatnak még bizonyos mértékű kivárást.

A fenti eredményekkel az a különleges helyzet állt elő hazánkban, hogy a leginkább oltáspárti, és egyben legnagyobb arányban beoltott lakossági rétegek ahelyett, hogy bátran újrakezdenék a korábban megszokott életüket, továbbra is jóval óvatosabbak, mint a bizonytalan vagy oltást elutasító társadalmi szegmensek.

Az általános oltási hajlandóság négy hónapja tartó növekedés után elérte 70%-os értéket. A 8% bizonytalan réteg mellett 22% az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51%) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11% regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot.

A hagyományosan elutasító 30 év alatti csoportban  egy hónap alatt kiemelkedően nagyot emelkedve, 68%-ra nőtt az oltási kedv (+26%-pont), míg a vakcinát ellenzők tábora a felére csökkent (26%).

ÁBRA: Ön beoltatná magát a hazánkban jelenleg elérhető koronavírus elleni vakcinával? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

 

A legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon továbbra is magas a vakcina elutasítása (35% feletti), és ezzel összhangban a mért regisztrációs arány is elmarad az ország többi területétől (51% vs. 63%).

Egy hónapja még bíztunk a szabad nyárban, de a többség jelenleg már csak szeptemberi teljes nyitást vár. A magyarok 40%-a véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60%-os többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban.

Az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz mérve jelentősen nőtt a szkepticizmus az újranyitás dátumát illetően. Míg a június, július és augusztus hónapok hasonló említést kaptak mint legutóbb, a korlátozások korábbi feloldását nem tartja valószínűnek a lakosság, sőt egyre erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20%).

Legolvasottabb cikkeink