• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatta, javítja-e a felépülést az agyi őssejtek beültetése

Hírek 2019.01.23 Forrás: Semmelweis Egyetem
Kutatta, javítja-e a felépülést az agyi őssejtek beültetése

A kutatónő és kollégái váratlan eredményre jutottak, ami új irányokat nyithat meg Crohn-betegség kutatásában.  

Dr. Horváth Eszter az Élettani Intézet egyetemi adjunktusaként elsősorban az oxidatív-nitratív stressz szerepét kutatja az élettani és kórélettani folyamatokban. A kétgyermekes kutatónő már egyetemi évei alatt egy külföldi tanulmányút keretében belekóstolhatott az aktív kutatói életébe, ami rögtön magával ragadta. Kutatói tevékenységét jól kiegészíti oktató munkája, melynek szeretetét tanár szüleitől hozza - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Az élettan mindig is nagyon izgalmas volt számomra, már másodéves koromban TDK-hallgatóként bekapcsolódtam a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetben működő kutatólabor munkájába, ahol elsősorban a nitrogén-monoxid és a prosztanoid vegyületek kölcsönhatását vizsgáltam az agyi vérkeringés és mikrokeringés szabályozásában – idézte fel. Később aztán figyelme átterelődött az agyi őssejt átültetés lehetőségeire.

Ötödéves korában lehetősége nyílt egy amerikai tanulmányút keretében nyolc hónapot Észak-Karolinában tölteni, ahol elsősorban azt vizsgálták, hogy agyi traumát követően az agyi őssejtek beültetése javítja-e a felépülést, mind szöveti mind pedig funkcionális téren. Itt találkozott először az oxidatív stresszel – emlékszik vissza, ami a mai napig kutatásainak egyik fő területe.

Hat hónapot kutatott posztdoktorként egy amerikai gyógyszerkutató cégnél is, ami megint egy egészen más gondolkodásmódot tanított meg számára – mutatott rá. Harmadik tanulmányútjára, New Jersey-be már férje is elkísérte, itt várta első gyermekét, aki már Magyarországon született; vele két évet töltött otthon, ekkor készítette el PhD disszertációját – emlékszik vissza. Öt évvel fiatalabb kisfiával már csak egy évre esett ki a munkából, de ekkor már aktív kutatóként dolgozott.

...

Dr. Horváth Eszter munkatársaival legutóbb az I. Sz. Belgyógyászati Klinikával együttműködésben arra keresték a választ, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák esetében a szülést követő három évvel maradt-e ennek valamilyen nyoma az oxidatív stressz markereiben. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával kooperációban kardiovaszkuláris megbetegedéseket és az oxidatív stressznek ebben betöltött szerepét vizsgálják.

Legújabb kutatásaikban az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikával együttműködve kutatják Crohn-beteg gyermekek szövetmintáiban a poli(ADP-ribóz) polimeráz enzim jelenlétét, mely többek között gyulladásos folyamatokban aktiválódik. Ám megfigyeléseik szerint – az összes eddigi eredménnyel szemben – ezeknél a Crohn-betegeknél nem nő, hanem éppen csökken az enzim aktivitása, ami akár szerepet is játszhat a betegség kialakulásában – mutatott rá az adjunktus. Hozzátette: ez egy egészen váratlan eredmény, ami új irányokat nyithat meg ennek a betegségnek a kutatásában.  

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink