• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érdemes-e az orvosoknak komolyan venniük ezeket az eszközöket, vagy csak ki kell várniuk, amíg lecseng az újabb hóbort.

A mobiltelefonok és a szenzorokkal telezsúfolt okoseszközök egyre több orvosi paramétert tudnak mérni; és olyan óriáscégek próbálják megvetni a lábukat ezen a területen, amelyeknek eddig eszük ágában sem volt ide betörni. Nem múlik el úgy hét, hogy ne kiáltanák ki a lakossági egészségszolgáltatások forradalmát. Azonban, ha őszinték vagyunk, az ügy egyelőre továbbra is ott tart: érdemes-e az orvosoknak komolyan venniük ezeket az eszközöket, vagy csak ki kell várniuk, amíg lecseng ez az újabb hóbort.


42 éves férfi érkezik görcsrohamot követően a new jersey-i Our Lady of Lourdes Kórház sürgősségi osztályára szapora és szabálytalan szívritmus miatt. Mivel a beteg kórelőzményében sem pitvarfibrilláció, sem egyéb szív-érrendszeri megbetegedés nem szerepelt, a lehető legjobb kezelést jelentő elektromos kardioverzió biztonságos, szövődménymentes elvégzéséhez mindenképp szükség volt annak az eldöntésére, hogy maga a pitvarfibrilláció mióta állhat fenn.


Ebben a beteg csuklóján viselt, pulzust is regisztráló aktivitásmérő (Fitbit Charge HR) és az azzal együttműködő mobilalkalmazás volt segítségükre. Az előzményi adatokra rátekintve kiderült, hogy a beteg normál nyugalmi pulzusa 70-80/perc, míg a rosszullét körülbelüli időpontjától fogva ez a 140-160/perc tartományba emelkedett. Ezután az ellátó személyzet biztonsággal tudta alkalmazni a terápiát, amely egyből sikeresnek bizonyult.


Az esetről beszámoló publikációban a szerzők megjegyzik, hogy ugyan az aktivitásmérők nem számítanak hitelesített orvostechnikai eszköznek, az általuk mért adatok az orvos egyéni megítélése alapján felhasználhatók a klinikai döntéshozatalban. Noha az okoseszközök egészségügyi ellátásban betöltött szerepe egyelőre meglehetősen kiforratlan, a konkrét eset rávilágít a folyamatos adatgyűjtésben rejlő lehetőségekre.

Valószínűleg ezek a kihasználatlan lehetőségek lebegtek Prof. Bruce Keogh, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) orvosigazgatójának szeme előtt is, amikor már 2015 elején azt nyilatkozta, hogy a viselhető kiegészítők jelentős szerepet játszanak majd a szervezet jövőjében.


Egy 2016-os felmérés alapján a digitális egészségügyi megoldások felhasználói számára a legfontosabb motivációt a saját értékeik, paramétereik megismerése jelenti. Ez a valós idejű adatszolgáltatás jelentős helyet tölthet be a krónikus betegségek jobb menedzsmentjében, ugyanakkor a tapasztalatok alapján munkahelyi egészségfejlesztésre is használható.

Hogy a fényes (és távoli) jövő mellett szóba kerüljön a realitás is, a teljesebb kép érdekében muszáj megemlíteni egy 2016 elején közzétett, kiábrándító eredménnyel járó kutatást. Ebben a szerzők azt találták, hogy önmagában a digitális eszközök használata sem klinikai, sem gazdasági hasznot nem jelent a kontrollcsoporthoz képest. Így a nagy visszhangot kiváltó study a mobil egészségügyi szakmai körökben elsősorban a protokollok hiányára és az innovációk ellátási rendbe illesztésének szükségességére hívta fel a figyelmet.


Örök kérdés, hogy ebből a trendből mi érezhető Magyarországon. Nagy valószínűséggel egyhamar nem fognak tömegével megjelenni a mobilappal és aktivitásmérővel felszerelkezett páciensek, fontos azonban megjegyeznünk, hogy a témában elérhető több magyar fejlesztésű ingyenes mobilalkalmazás is (például a MeNTA). Ezek az otthon mért betegadatok gyűjtésére digitális naplót biztosítanak, és ebből összefoglalót is készítenek, amely akár a háziorvossal is megosztható. Már találkoztam olyan hazai precedenssel, hogy mobilalkalmazásban naplózott vérnyomásértékek alapján terápiás döntés született, bár ez egyelőre itthon inkább a kuriózum kategóriába tartozik.

Visszatérve a címben elhangzó kérdésre: a válasz egyértelműen igen. Az igazi fejtörés az, hogy hogyan. Véleményem szerint, aki minőségi, kliensorientált ellátást szeretne nyújtani (és ezzel kompetitív előnyhöz jutni egy szűk piacon), annak mindenképp érdemes ezen elgondolkodnia.

A szerző mobil egészségügyi szakértő.