• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lassul a járvány néhány országban - Hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.04 Forrás: MTI
Lassul a járvány néhány országban - Hírek a nagyvilágból

Újabb uniós csúcsot tartanak a járványról, Lassulni látszik a járvány Németországban és Lengyelországban.

Újabb informális uniós csúcsot tartanak a járványra adandó válaszokról

November 19-én az európai uniós tagállamok vezetői ismét tanácskozást folytatnak informális videokonferencia keretében a koronavírus-járványra adandó válaszokról - jelentette be Barendt Leyts, a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács szóvivője kedd este a Twitteren.

Legutóbb október 29-én folytattak ilyen nem hivatalos eszmecserét, amelyet Charles Michel, a tanács elnöke az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívott össze. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Az uniós vezetők többek között abban állapodtak meg, hogy mihelyt elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között. Abban is megegyeztek, hogy informális online tanácskozásaik rendszeresek lesznek, amíg azt a járványügyi helyzet megkívánja.

Belgiumban a hadsereg segíti a kórházba került fertőzöttek ápolását

A belgiumi Liége tartományában lévő kórházakba katonákat küldött a belga hadsereg, hogy segítsék a koronavírus-fertőzöttek ápolását, mivel az egészségügyi dolgozók nem bírják ellátni az egyre több beteget - írta szerdán a helyi sajtó. A hírek szerint a liége-i kórházak maguk fordultak a hadsereghez segítségért, mivel fertőzötteket kezelő egységeik túlterheltek voltak. A 70 ezer lakost számláló Seraing városába már megérkeztek az első katonák, akik várhatóan egy hónapig teljesítenek majd kórházi szolgálatot.

Cédric Smet százados úgy nyilatkozott a belga sajtónak, hogy a kirendelt katonák mindegyike rendelkezik egészségügyi végzettséggel, és egy 25 ágyas kórházi osztályt látnak el, ahol a lábadozó betegeket ápolják. "Célunk, hogy a betegek teljes mértékben felgyógyuljanak, és hazabocsátásuk után ne kelljen őket újra felvenni ápolásra. Így könnyíthetünk az osztályok túlterheltségén" - jelentette ki. A katonai személyzet a régió más kórházaiban is segít, hogy csökkenjen a belga egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás.

Belgiumban több kórházban beteltek az intenzív osztályok férőhelyei, kedden több koronavírusos beteget Németországi kórházakba szállítottak át.

A legfrissebb statisztikák szerint az országban lassul a járvány terjedése, a múlt héten négy százalékkal kevesebb új fertőzöttet azonosítottak, mint az azt megelőző hét napban. A kórházi felvételek száma azonban mintegy 10 százalékkal növekedett. Egészségügyi intézményekben szerdán 7231 fertőzöttet kezeltek, 408 beteggel többet, mint kedden. Az új fertőzöttek száma napi átlagosan 14 300 körül van.

 

Ukrajnában átlépte a kilencezret a napi új fertőzöttek száma

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szerdára már több mint 9500 új fertőzöttet és csaknem kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter pedig új korlátozásokat helyezett kilátásba.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon - az előző napi, eddigi csúcsot is meghaladó - 9524 új esettel 420 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig úgyszintén új rekordnak számító 199 áldozattal 7731-re. Eddig 176 404-en gyógyultak meg, viszont már 236 482 beteget kezelnek új típusú koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy reggeli tévéműsorban nem zárta ki, hogy hétvégi korlátozásokat vezetnek be hamarosan az országban. Ez azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap az üzletek többsége, valamint a vendéglátóhelyek zárva fognak tartani. Az úgynevezett hétvégi karantén bevezetésének ötlete már október elején is felvetődött. A miniszter cáfolta ugyanakkor azt a sajtóértesülést, amely szerint a jövő héttől kijárási tilalmat készülnének bevezetni, emlékeztetve arra, hogy ehhez rendkívüli állapotot kell kihirdetni, de ezt a tárcája nem támogatja.

Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy legyőzte a koronavírus-fertőzést, negatív lett a tesztje, jól van, és visszatért hivatalába. A politikus október 24-én tudta meg, hogy pozitív lett koronavírusra, azóta mostanáig házi karanténban volt.

Észak-Macedónia ismét korlátozta a vendéglátóhelyek nyitvatartását

Az észak-macedón kormány járványmegelőzési intézkedéseinek értelmében a vendéglátóhelyek ezentúl csak 21 óráig tarthatnak nyitva, emellett pedig a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy lehetőleg este kilenc után ne menjen sehova.

A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára - 5347-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 80-nal a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 1878-cal 51 083-ra, Koszovóban 334-gyel 20 999-re, Észak-Macedóniában 913-mal 33 915-re, Montenegróban 767-tel 19 604-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1455-tel 53 724-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizeneggyel 844-re, Koszovóban nyolccal 705-re, Észak-Macedóniában huszonnéggyel 1049-re, Bosznia-Hercegovinában harmincöttel 1316-ra, Montenegróban pedig kettővel 322-re nőtt.

Oroszországban megközelítette a húszezret az újonnan azonosított fertőzések száma

Oroszországban rekordot döntött és megközelítette szerdán a 20 ezret az újonnan azonosított új koronavírus-fertőzések száma, Moszkvában a járvány kezdetétől számított halálozási adat meghaladta a hétezret. Az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 768-cal 1 693 454-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 25 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (9,4 millió), India (8,5 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 3812-vel 397 306-ra nőtt. A halálos áldozatoké 389-cel - ez szintén példátlan napi növekmény - 29 217-re, a felépülteké pedig 15 567-tel 1 266 931-re emelkedett. A fővárosban az újonnan diagnosztizált fertőzések száma 5826-tal 445 181-re, a halottaké 68-cal 7004-re, a gyógyultaké pedig 3852-vel 325 531-re nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 62,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 491 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 402 220 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Lassulni látszik a járvány Németországban

Lassulni látszik a koronavírus-járvány Németországban, de továbbra is szükség van az új korlátozó intézkedésekre - mondta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese kedden Berlinben. Lars Schaade a szövetségi egészségügyi miniszterrel, Jens Spahnnal és más egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatón kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) úgynevezett reprodukciós rátája az októberben regisztrált 1,3-1,4 körüli szinthez képest csökkent az utóbbi napokban. A jelenség "arra utal, hogy a járványgörbe talán lapul egy kicsit", ez azonban egyelőre csak megfigyelés, és nem trendforduló. Több nap múlva derül majd ki, hogy tartós-e a folyamat.

Amíg az R értéke 1,0 felett van, a fertőzöttek száma exponenciálisan, robbanásszerűen növekedik - mondta az RKI helyettes vezetője, rámutatva, hogy a regisztrált fertőződések száma az utóbbi hetekben rendre tíznaponként megduplázódott. Ez a folyamat azzal fenyeget, hogy karácsonyra 400 ezerre emelkedik a napi új esetek száma, és ezek csak a tesztekkel kiszűrt fertőződések. Ezért feltétlenül szükség van a hétfőn bevezetett új járványlassító korlátozásokra - mondta Lars Schaade. Kiemelte: nem elég 1,00-ra leszorítani az R értékét, mert úgy is napi 15 ezer körül lenne az igazolt fertőződések száma, ami hosszabb távon nem fenntartható. A vírus terjedése feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez, valamennyi fertőzési láncolat feltárásához és megszakításához 0,7-0,8 körüli reprodukciós ráta szükséges. Így a napi új esetek száma nagyjából kétezerre süllyedne. Ezzel a terheléssel már meg tudnak birkózni a kapcsolatkutatással, fertőzésláncolatok feltérképezésével foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok - mondta az RKI helyettes vezetője.

Jens Spahn a többi között azt mondta, hogy "be kellett húzni a vészféket", mert "a helyzet komoly, ezen nincs mit szépíteni". Rámutatott: különös óvatosságra van szükség, mert a német a japán után a második legidősebb társadalom a világon - az átlagéletkor 44,5 év -, ami azt jelenti, hogy a lakosság nagy része eleve fokozottan veszélyeztetett. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) vezetője, Uwe Janssens kiemelte, hogy az intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek száma is tíznaponta duplázódik, és ha nem sikerül megfékezni a folyamatot, az ellátórendszer rövidesen eléri teljesítőképessége határát.

Németországban november 30-ig legfeljebb két háztartás tagjai, maximum tíz ember tartózkodhat együtt. Csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is.

Az utóbbi hónapokban bevezetett fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis-, és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 15 352 fertőződést regisztráltak Németországban. Így a járvány kezdete óta 560 379 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 131-gyel nőtt, 10 661-re. A reprodukciós ráta hétnapos mozgóátlaga az RKI legutóbbi, hétfői adatai szerint 1,04. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 104 embernek adja át a kórokozót.

Javultak a kórházba kerülő betegek gyógyulásának esélyei tavasz óta

Két nagyléptékű, a közelmúltban elkészült tanulmány szerint március óta jelentősen javultak a Covid-19 miatt kórházba kerülő páciensek gyógyulási esélyei az USA-ban és Nagy-Britanniában: az augusztusban kórházba kerültek közül harmadannyian hunytak el, mint a márciusban kórházi kezelésre szorulók közül.

Az első tanulmány adatai három New York-i kórházból származnak. A koronavírus miatt kórházba került betegek halálozási esélye ezekben a kórházakban a márciusi 25,6 százalékról augusztusban 7,6 százalékra csökkent. Hasonló javulásról számolt be a második tanulmány is, amely Nagy-Britanniában vizsgálta a koronavírusos betegek túlélési esélyeit - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Márciusban a három New York-i kórházban 1724 Covid-19-ben szenvedő ember feküdt, közülük 430 hunyt el. Augusztusban 134 betegük volt és öten hatak meg. A kórházi halálozási arány csökkenésének megértéséhez a kutatók számos lehetséges tényezőt vettek figyelembe, beleértve a kórházi betegek kórképét, faji és etnikai hovatartozását, hogy mennyi oxigéntámogatásra volt szüksége a kórházba érkezéskor és olyan kockázati tényezőkre is figyeltek, mint a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a tüdőbetegségek és így tovább. Az elemzés megállapította: sajátos helyzetétől függetlenül a márciusban Covid-19-cel  kórházba kerülők halálozási kockázata háromszor akkora volt, mint azoké, akik augusztusban kerültek kórházba.

Az angliai kutatás olyan betegeket vizsgált, akik az állapotuk, az esetleg szükséges oxigénpótlás miatt szoros megfigyelés alatt álltak a kórházban vagy intenzív osztályra kerültek. A kutatók itt is figyelembe vették az egyéb befolyásoló tényezőket, de az amerikai tanulmánnyal szemben nem a halálozási arányt, hanem a túlélési arányt vizsgálták. A március 29. és június 21. között Nagy-Britanniában kórházba került 21 082 beteg adatainak elemzése azt mutatta, hogy a túlélési ráta folyamatosan javult: a megfigyelés alatt állóknál a márciusi 71,6 százalékról júniusban 92,7 százalékra, az intenzíven kezelteknél pedig a márciusi 58-ról a júniusi 80,4 százalékra.

A tudósok szerint annak, hogy a koronavírusos betegek tavaszhoz képest nagyobb arányban gyógyulnak meg, az az oka, hogy ma már hatékonyabb terápiák állnak rendelkezésre, olyanok, amilyenek márciusban még nem. Az új kezelések mellett az orvosoknak is nagyobb lett a tapasztalata és olyan egyszerű technikákat tanultak meg, amelyek hatékonyak a betegség gyógyításában, mint például az alacsony oxigénszintű beteg hasra fektetése, hogy tüdejében egyenletesebben áradjon szét az oxigén.

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a betegség kezelésében elért eredmények ellenére a vírus még mindig nagyon veszélyes. Azok a betegek, akiknél súlyos lefolyása volt, még hosszú ideig tapasztalhatnak fáradtságot vagy szenvedhetnek más mellékhatástól. Ezért fontos az újabb terápiák felkutatása.

Lengyel egészségügyi miniszter: lassul a járvány dinamikája

Lengyelországban jelenleg lassul a koronavírus-járvány dinamikája, további alakulása az egészségügyi szabályok betartásán múlik - mondta keddi sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter. Niedzielski az új fertőzöttek keddi növekményére utalt, amely a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban 19 364 esetet tett ki. Rámutatott: az előző héten a keddi fertőzöttségi adatok 60 százalékkal magasabbak voltak a hétfőiekhez képest, míg e hét azonos időszakában csak 10 százalékos növekedést jegyeztek. Ez Niedzielski szerint a járvány "egyfajta lefékeződéséről" tanúskodik. "A járvány terjed, de egyre lassabban, ami pozitív jel lehet" - fejtette ki a miniszter.

Közölte: keddtől az egészségügyi tárca új járványkezelési stratégiát alkalmaz. Ennek célja az elegendő számú kórházi férőhely biztosítása a súlyosabb betegek számára, alapja pedig a háromfokozatú beteggondozási modell alkalmazása. Első fokon házi gondozás keretében gondoskodnak a tünetmentes fertőzöttekről, illetve a könnyű lefolyású esetekről. Az ilyen lefolyás a fertőzöttek 80-90 százalékára jellemző. Az otthon gyógyuló betegeket véroxigénszintet mérő eszközzel felügyelik majd, egy ahhoz kapcsolt mobilapplikáción keresztül. A gondozási modell másik fokozatát az úgynevezett elkülönítők képezik majd; az átalakított szállodákban, szanatóriumokban a közvetlenebb orvosi felügyeletet igénylő Covid-19-betegek fogják kezelni. Ide irányítják a kórházból kiengedett, de további gyógyítást igénylő betegeket is. A betegek 10-20 százaléka kórházi kezelést igényel, ez képezi az új járványkezelési modell harmadik fokozatát.

A stratégia szerint automatikusan karanténba helyezik a fertőzött személlyel egy háztartásban élőket, valamint a vírustesztre irányítottakat is, ez ügyben már nem lesz szükség az egészségügyi felügyelet döntésére. Niedzielski felidézte: jelenleg Lengyelországban több mint félmillió embert érint a karantén. A karanténintézkedések nem vonatkoznak az egészségügyi dolgozókra, az ő esetükben naponta fognak vírustesztet végezni - közölte a Niedzielski sajtóértekezletén szintén felszólaló Michal Dworczyk miniszter, a miniszterelnöki hivatal vezetője.

Piotr Müller kormányszóvivő a sajtókonferencián közölte: szerdán vagy csütörtökön döntenek az esetleges újabb járványügyi intézkedésekről. A szigorúbb gazdasági zárlatra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva, Müller elmondta: "különféle megoldásokat fontolgatnak".

Lengyelországban jelenleg kötelező a maszk köztéri viselése. Zárva tartanak az edzőtermek, az uszodák, korlátozzák a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, a kulturális intézményekben, a templomokban egyszerre tartózkodó emberek számát. A sírkertek hagyományosan tömeges látogatottsága miatt a Mindenszentek ünnepén és a Halottak napján a hétvégén és hétfőn zárva voltak a temetők.

Szakértők szerint a következő hetekben újból megugorhat a fertőzöttek napi növekménye Lengyelországban, s ehhez hozzájárulhatnak azok a tömegtüntetések, amelyeket az abortusztilalmat szigorító alkotmánybírósági döntés ellen szerveztek, a járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom ellenére.

Csehországban lassulni látszik a járvány terjedése

Lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy fokozatosan csökken az új igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek napi száma, míg az elhalálozásoké továbbra is gyorsan emelkedik.

Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli adatai szerint kedden 12 088 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami mintegy 3,5 ezerrel alacsonyabb, mint egy hete, amikor a napi fertőzések száma meghaladta a 15 500-at. A kórházakban jelenleg 7396 embert kezelnek, amely 90-nel kevesebb, mint hétfőn. A halottak száma kedden 54-gyel 3913-ra nőtt. Ezt az adatot még módosítani fogják, várhatóan megemelkedik. Az utóbbi héten az utólagos pontosítás után gyakorlatilag minden nap jóval száz felett alakult a halottak száma.

Jan Blatny egészségügyi miniszter óvatosságra intett, szerinte meg kell várni az egész hét alakulását, mert az eddigi tapasztalatok alapján elsősorban a szerdai, csütörtöki és pénteki adatok mondanak a legtöbbet a járványhelyzetről.

Csehországban szerdától kezdve általános szűrésnek, antigéntesztnek vetik alá az összes idősotthon lakóját és személyzetét. A tesztelést a jövőben ötnaponként mindenütt megismétlik. Miután több tízezer személyről van szó, az érintett intézmények vezetőinek nyilatkozatai szerint valószínű, hogy a héten csak az előkészületeket tudják elvégezni, és a tesztelések gyakorlatilag a jövő héten kezdődnének.

Szintén szerdától kezdve a cseh kormány engedélyezte a hivatásos sportolók versenyeinek és rendezvényeinek felújítását szigorú higiéniai előírások betartása mellett, nézők nélkül. A labdarúgó- és a jégkorongszövetség vezetése azonnal jelezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nemzeti bajnokságok már a hét végén folytatódhassanak. Az összes sportág bajnokságai egy hónapja szünetelnek, kivételt csak a csapatok és az országos válogatottak nemzetközi megmérettetései kaptak.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel hagyhatják el lakhelyeiket.

Romániában az egészségügy hiányosságai miatt sok a halálos áldozat

Klaus Iohannis román államfő szerint Románia az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt tartozik azon európai országok közé, amelyekben a legnagyobb arányban halnak meg az emberek a koronavírus-fertőzés következtében. A román elnök azt követően tartott sajtótájékoztatót kedden este, hogy az illetékes miniszterekkel, tisztségviselőkkel elemezték a járványhelyzetet. Úgy vélte: a bevezetett korlátozások eredményesek voltak, hiszen ezek nélkül nemcsak Romániában, hanem egész Európában nem bírták volna a küzdelmet a kórral az egészségügyi ellátórendszerek. Úgy vélte: a bevezetett korlátozásokkal sikerült csökkenteni a járvány hatásait arra az időszakra, amíg megérkezik a koronavírus elleni védőoltás.

Az elnök szerint Románia várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg az első adag koronavírus elleni vakcinát. Hozzátette: első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani. "A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor" - nyomatékosította.

Klaus Iohannis úgy vélte: a rossz elhalálozási rátában az utóbbi 30 évben elhanyagolt román egészségügy köszön vissza. Kijelentette: átfogó reformra van szükség az egészségügyben, és reményei szerint a decemberi választások után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti többséget alakíthat ki, és képes lesz a rendszer megreformálására.

Újságírói kérdésre Iohannis a szakértőkre hivatkozva kijelentette, hogy nem kell elhalasztani a december 6-ra kitűzött parlamenti választásokat. A kérdést feltevő újságíró arra utalt, hogy Temesváron is, Kolozsváron is a hat ezrelékhez közelít a fertőzöttségi ráta, és Temesvár polgármestere kedden kijelentette: nem lehet már sokáig halasztani a város és a szomszédos települések lezárását.

A kedden közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány. Kedden ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett új fertőzések és halálesetek száma, és tovább növekedett a kórházakra nehezedő nyomás. Az új fertőzöttek száma kedden haladta meg először a hétezret, és máris közel van a nyolcezerhez (7733). Az elmúlt 24 órában 120-an haltak meg a járvány következtében. A fertőzöttek közül immár 11 897-et ápolnak kórházban, közülük 974-et intenzív osztályon.

Újabb szigorításokról egyeztetett az olasz kormány a tartományok vezetőivel

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált újabb korlátozásokról egyeztetett kedden az olasz kormány a tartományok képviselőivel, az olasz sajtó ezzel kapcsolatban azt írta, hogy csütörtöktől a kritikus helyzetűnek ítélt tartományok lezárására és országos éjszakai kijárási tilalom bevezetésére lehet számítani. A közvélemény már napok óta várja az újabb szigorítások bejelentését, a legfrissebb közlések szerint a rendelkezéseket legkésőbb szerdán jelentik be.

Október közepétől most szigorítják negyedik alkalommal az óvintézkedéseket, az újabb korlátozások november 5-től december 3-ig lesznek érvényesek.

Hírek szerint az intézkedések között szerepel az országos éjszakai kijárási tilalom bevezetése este tíz órától reggel ötig. Országosan lezárják a mozikat, a színházakat, a múzeumokat, valamint hétvégenként a bevásárlóközpontokat is.

A húsz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint. Vörös régióként osztályozhatják Lombardia, Piemont, Trentino-Alto Adige, Valle d'Aosta tartományt, valamint a déli Calabriát. A vörös zónákban leállítják a kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatásokat, miként az a tavaszi zárlat időszakában is történt, egyedül az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító üzletek és az ipari létesítmények működhetnek. A tantermi oktatás kizárólag az általános iskola első öt osztályában folytatódik. A vörös térségekben a szabadtéri sportolás is tilos lesz, és az érintett területeken jelentősen korlátozzák a tartományon belüli mozgást is.

Az ország többi részében az oktatás a tantermekben folytatódik az általános iskolákban, tizennégy éves kortól pedig online tanításra állnak át.

Egy nap alatt 28 244 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, és 353 beteg hunyt ela Covid-19 szövődményeiben, így a halottak száma elérte a 39 412-t. Az egy nap alatt feljegyzett halottak száma legutóbb május 6-án volt ilyen magas. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a háromszázezret, kórházban több mint 21 ezren vannak, intenzív osztályon 2225 beteget kezelnek. Korábban a kormány kritikus küszöbként jelölte meg, ha kétezer fölé lép az intenzíven lévő Covid-19 betegek száma.

Hollandiában további szigorításokat léptettek életbe

Hollandiában tovább szigorították a járvány terjedését lassítani hivatott intézkedéseket, ennek keretében bezárnak a múzeumok, a koncerthelységek, a kultúrházak, valamint az állatkertek, a színházak, a mozik, az uszodák és a kaszinók. A korlátozások két hétig maradnak érvényben. Az új rendelkezéseket Mark Rutte holland kormányfő jelentette be kedd este. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta: a járvány terjedése lassul, de még mindig nem a kellő mértékben. Számos régióban még mindig igen magas az új fertőzöttek száma, ezeken a helyeken, különösen Rotterdamban, akár teljes lezárásokra is lehet számítani. Hozzátette: a vendéglátó egységek október óta tartó bezárását december középéig meghosszabbítják. A fitness klubok, a fodrászatok és kozmetikai üzletek továbbra is fogadhatnak vendégeket. Hangsúlyozta továbbá, hogy a társas kapcsolatoknak minimálisra kell szűkülniük, a szabadtéri tevékenységeket - akár egyszerű sétákat is - minimálisra kell korlátozni.

Rutte azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy január közepéig senki se utazzon külföldre, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel legtöbb ország még mindig kockázatos járványügyi szempontból. "Kemény két hét áll előttünk, de ha most elejét vesszük a vírus további terjedésének, a karácsonyi ünnepek is szebbek lesznek" - mondta.

Keddi sajtóhírek szerint az országban valamelyest lelassult a járvány terjedése. A múlt hét végi statisztikák azt mutatják, hogy az új fertőzöttek száma 5 százalékkal csökkent a megelőző hét adatihoz képest. A járványhoz köthető halálesetek száma viszont nő, az elmúlt hét napban 32 százalékkal emelkedett az elhunytak száma.

Legolvasottabb cikkeink