• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Legyen Magyar Pszichológus Kamara

Hírek Forrás: MTI

Gátat vethet a képzetlen és önjelölt álpszichológusok térnyerésének. (frissített)

Magyar Pszichológus Kamara létrehozását tervezi a köznevelésért felelős államtitkárság - a tervezet szövege a kormány hivatalos oldalán olvasható.

A tervezet szerint a pszichológusi tevékenységet végzők szakmai, érdekképviseleti köztestülete lenne a létrehozandó kamara, jogi személy, országos feladat- és hatáskörrel.
A kamara feladat- és hatáskörét az alapszabálya szerint létrehozott országos szerveivel és területi szervezeteivel látja el.

Feladatai közé tartozik a kamarai tagsággal, megfelelő végzettséggel rendelkező és a "pszichológus" szakmai címet vagy idegen nyelven történő megjelölését jogosultan használó pszichológusok szakmai irányítása, ellenőrzése. Ugyancsak ellátja a tagjai érdekképviseletével, továbbá a pszichológusok közhiteles nyilvántartásának vezetésével kapcsolatos közfeladatokat, és tagsági igazolványt állít ki.

A létrehozandó kamara szakmai véleménynyilvánító feladatai kiterjednek a pszichológusképzés, szakképzés és továbbképzés rendszerére. Véleményezheti a pszichológusképzés, -szakképzés és -továbbképzés rendszerét, a pszichológiai alap- és mesterképzések, szakirányú továbbképzések, felsőoktatási szakképzések, továbbá szakképzések, módszerspecifikus képzések, továbbképzések szakmai követelményeit, a képzésekben megszerzett tudás alkalmazhatóságát a pszichológiai tevékenység gyakorlásában.

Javaslatot tehet továbbá az adott képzésre jogosult intézménynek a képzési követelmények, szakmai vizsgakövetelmények módosításával, kiegészítésével, fejlesztésével kapcsolatban. A nem egészségügyi területen működő pszichológusok kötelező továbbképzési rendszerének kidolgozására is javaslatokat tehet.

A kamara jogosult a tagjait érintő jogalkotási folyamatban szakmai véleményét előterjeszteni, továbbá jogszabály módosítását, megalkotását kezdeményezni a téma szerint illetékes minisztériumnál, és a tevékenységi körét érintő jogszabályokat véleményezni.

A tervezet kitér arra is, hogy a kamara közfeladatait más szervezetekkel és hatóságokkal együttműködve látja el. Együttműködik a pszichológia területén tevékenykedő hazai és nemzetközi civil szervezetekkel, tudományos egyesületekkel, és szakmai konzultációt tart a pszichológiai képzést folytató oktatási intézmények vezetőivel és a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetének képviselőivel.

A kamara működése felett az oktatásért felelős miniszter gyakorol törvényességi felügyeletet.

A szakma hasznosnak tartja a pszichológuskamara létrehozását
Szakmailag megalapozottnak és társadalmi szempontból hasznosnak tartja a hazai pszichológusok három meghatározó szervezete a Magyar Pszichológus Kamara létrehozására tett kormányzati intézkedéseket - olvasható a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Tudományos Bizottsága közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Úgy vélik, hogy a köztestület megalakulása gátat vethet a képzetlen és önjelölt álpszichológusok térnyerésének, vagyis a kamara tevékenysége az állampolgárok szempontjából fogyasztóvédelmi jellegű.

A három testület Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a kamara létrehozásáról szóló tervezet kapcsán írt levelében közhasznúnak tartja, hogy a megalakuló pszichológuskamara önszabályozó módon járhat el a csaknem tízezer fős magyar pszichológus-társadalom ügyeiben, kontrollálhatja az érintettek szakmai megfelelőségét, munkájuk minőségét, szervezheti képzésüket, és regisztrálhatja a pszichológus végzettséggel rendelkező szakembereket.

Hangsúlyozzák, hogy így a mentális segítséget kérők ellenőrizhetik, hogy a pszichológusként fellépők mindegyike valóban rendelkezik-e a megfelelő képzettséggel.
A szervezetek szerint még most is gyakori, hogy a mentális segítséget kérő csaknem hárommillió ember egy része jogosulatlan szakmagyakorlóknál szakszerűtlen válaszokat kap problémájára.