• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lekerült a veszélyes listáról a pitbull

Hírek Forrás: hirado.hu

Változik a minősítés, a pitbull is lekerült a veszélyes állatok listájáról.

Változik a minősítés, az ebeket mostantól az állatvédelmi hatóság által javasolt szakértők ítélik meg egyedileg, s ők döntik el, hogy veszélyesek vagy sem. Így a pitbull is lekerült a veszélyes állatok listájáról, amelyen mint fajta nem is szerepelhet. Olyat ugyanis, hogy egy kutyafajta általában veszélyes, nem ismer a jog. Az állatvédelmi törvény egyes részei augusztustól léptek életbe, másokra január 1-jéig még türelmi időt kapnak a tulajdonosok.

Egy kutyatartó a Kossuth rádió Napközben című műsorában azt mondta, a gazdának ismernie kell az állatot. Aki tudja, hogy a kutyája megtámadhat egy embert, annak nem szabad elengednie az állatot. A gazdának ki kell vívnia a kutya tiszteletét, tudnia kell irányítani, és el kell érnie, hogy a kutyája bármilyen helyzetben visszahívható legyen, tette hozzá egy másik kutyatartó.

A szakemberek szerint egy kutya veszélyessége alapvetően attól függ, hogy hogyan nevelik, milyen körülmények között tartják, esetleg bántalmazzák-e. Így az jogilag sem volt lehetséges, hogy a pitbull mint fajta rajta maradjon a veszélyes állatok listáján, amely alapvetően vadon élő állatokat tartalmaz. Sátori Ágnes állatorvos, pszichológus elmondta, örül neki, hogy egy-egy fajtát nem állítanak pellengérre. Az egyedi megítélés jelentősége az, hogy a veszélyessé nyilvánítás már azelőtt megtörténhet, mielőtt bármilyen baj bekövetkezne. Egy szakember több jelből el tudja ugyanis dönteni, hogy egy állat hajlamos-e valaki megtámadására.
Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese, országos állatvédelmi főfelügyelő hozzátette, a korábbi, úgynevezett pitbullrendelet korábban sem hozta meg a várt eredményeket, és a gyakorlat is azt mutatta, ez a kutyafajta sem okozott több sérülést, mint más fajták.

Szilágyi István, a Fehér Kereszt Állatvédő Liga kurátora hangsúlyozta, az ne tartson állatot, aki nem tudja megfelelő módon ellátni, a láncon tartást pedig előbb-utóbb be kellene tiltani. Pallós László hozzátette, 2016-tól nem lehet majd állandóan láncon tartani kutyákat.

A másik jogszabályi változás, hogy a mostani módosítás értelmében január 1-jétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát csak csippel megjelölve lehet tartani, hiszen évről évre több tízezer kutya kerül az utcára, s ez a helyzet addig nem kezelhető, amíg a kutyák nincsenek ellátva egyedi azonosítóval. Az országos állatvédelmi főfelügyelő kiemelte azonban, a jogalkotással csak egy keretet lehet meghatározni, erkölcsi kötelességünk is, hogy a velünk élő társ állatokat megfelelő módon tartsuk.