• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lepkeszárny, tűzhányók és szuperlézerek a tudomány ünnepén

Hírek 2019.10.11
Lepkeszárny, tűzhányók és szuperlézerek a tudomány ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe idén is az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat.

A Magyar Tudományos Akadémia a kutatóhálózatának elcsatolása után is egyik legfontosabb feladatának tekinti a tudományos eredmények közvetítését a társadalom számára. A Magyar Tudomány Ünnepe idén is az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozattal, több száz rendezvénnyel, előadással várja vendégeit - tudatta az MTA.

A program kiemelt eseményei az MTA Székház Dísztermében este 18 órától kezdődő ismeretterjesztő előadások. A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges.

A testünk sejtjei közti különbségek minél pontosabb felismerése az alapkutatástól a gyógyszerfejlesztésen át a rákdiagnosztikáig meghatározó fontosságú feladat. Horváth Péter előadásában saját kutatócsoportjának fejlesztése kapcsán bemutatja, hogyan segítheti ezt a munkát az emberrel szorosan együttműködő mesterséges intelligencia.

A szakirodalom szerint három tényező határozza meg a nők érvényesülését a tudományos pályán: a család, az oktatási rendszer és a munkahely. E három tényezővel összefüggésben mondanak el egy-egy személyes történetet a Nők a Tudományban idei rendezvényén az Akadémia idén megválasztott női levelező tagjai – történeteket, amelyek szerintük tanulságul szolgálhatnak a fiatal kutatónőknek pályájuk tervezésekor.

A nemrég átadott szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure – Attosecond Light Pulse Source) lézeres kutatóintézet az ultrarövid (attoszekundumos) kutatás kiemelt központjává készül válni. Varjú Katalin, a központ megbízott kutatási technológiai igazgatója előadásában áttekintést ad a nagy intenzitású lézerrendszerek kulcsfontosságú elemeiről, alkalmazási területeiről, különös tekintettel az attoszekundumos tudomány nyújtotta lehetőségekre.

Vajon van-e válasza a gyógyszeriparnak a szkizofréniára? Greiner István előadásában ezt a témát járja körül, bemutatva egy magyar fejlesztés csaknem két évtizedes történetét és tanulságait.

A teljes program – rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel – megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon. Böngésszen az események között, és regisztráljon, várjuk a Magyar Tudomány Ünnepén!

A kiemelt előadások ismertetői, a teljes program és a regisztráció itt érhető el

Legolvasottabb cikkeink