• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lezárult a kórházak főigazgatóinak szervezett vezetőképzés

Hírek 2020.01.15
Lezárult a kórházak főigazgatóinak szervezett vezetőképzés

Mintegy 20 kórház főigazgatója végezte el az Állami Számvevőszék etikus vezetőképző programját.

 Az ÁSZ a Miskolci Egyetemmel együttműködve 2017-ben indította el etikus közpénzügyi vezetőképzését a már ellenőrzött szervezetek számára.Abban az évben elsőként múzeumigazgatók, majd 2018-ban gyermekvédelmi és szociális intézmények, egészségügyi szakrendelők, illetve két alkalommal köztulajdonú gazdasági társaságok vettek részt az ÁSZ vezetőképző programjában. 2019-ben ismét állami tulajdonú gazdasági társaságok, majd az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények, illetve önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői kaptak meghívást.  A sorrendben kilencedik – 2019. november 14-én indult – etikus vezetőképzéssel az ÁSZ az elmúlt években ellenőrzött kórházak főigazgatóit szólította meg, és mintegy 20 főigazgató 2020. január 15-én záró megbeszéléssel fejezte be a képzést. Az ÁSZ ingyenes közpénzügyi vezetőképzését eddig összesen mintegy 150 költségvetési szerv, illetve nemzeti tulajdonú gazdasági társaság elsőszámú vezetője végezte el - írta a szervezet közleményben.

A törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége keretében az ÁSZ folyamatosan aktualizált öntesztekkel is támogatja az ellenőrzött szervezeteket. A www.asz.hu/ontesztek oldalon elérhető öntesztek már több célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok vezetői) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

A központi költségvetési intézmények vezetőinek – így kórházigazgatók, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények vezetői részére – összeállított önteszt 2019 augusztusától érhető el az ÁSZ honlapján. A kérdéssor kitöltésével a szervezetek szabályszerű működését és gazdálkodását tesztelhetik a vezetők: a válaszok kiértékelése során a szervezet működésének szabályozottságáról, belső kontrollrendszere állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségéről kaphat pontos képet, illetve tervezhetővé válik ezeknek a területeknek a szükség szerinti javítása. Az ÁSZ öntesztjeinek kitöltése önkéntes, azokat visszaküldeni sem kell. A tanácsadó eszköz arra szolgál, hogy lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és a jövőre vonatkozó kijavítását - írták.

Legolvasottabb cikkeink