• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Lezárult a nyári nagy ellenőrzés első szakasza

Hírek 2019.08.09 Forrás: MTI
Lezárult a nyári nagy ellenőrzés első szakasza

A múlt év hasonló időszakához képest emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya.

Lezárult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, a szakemberek 1,4 millió forint értékben, mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a mozgóboltokra is, amelyekről eddig kedvezőek a tapasztalatok - ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

A hivatal közölte: az előállító és forgalmazó létesítményekben a hűtési lánc fenntartásával kevesebb, a higiéniai feltételekkel és a dolgozók egészségi alkalmasságával, képzettségével viszont több probléma adódott, mint az előző évben.

A szakemberek az ellenőrzés első időszakában 2322 létesítményt ellenőriztek, az élelmiszer-kereskedelemben 755 ellenőrzés volt.

A mozgóboltokról például megállapították: a járművek felépítményei megfelelő kialakításúak, műszaki, higiéniai állapotuk jó, a polcok kialakítása megfelelő.

A kitelepült vendéglátók esetében ugyanakkor jellemző hibaként merült fel a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a különféle eszközök és a megfelelő személyzet hiánya, továbbá a szűkös hűtőkapacitás.

A vendéglátó, étkeztető létesítményeknél 980 ellenőrzés volt, a szakemberek szerint csaknem 80 százalékuk megfelelően üzemelt. Az ellenőrzött 105 nyári ifjúsági és gyermektáborról is elmondható ez az arány. A már lezajlott nagy fesztiválokon a vendéglátó létesítmények általában megfelelő higiénés körülmények között üzemeltek.

Az élelmiszertermékekről megállapították, hogy a múlt év hasonló időszakához képest emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya. A nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulási aránya az előző évekhez hasonló volt. Eddig az összes ellenőrzött tétel 6,5 százalékát - mintegy 7 tonnát - kellett kivonni a forgalomból, értéke meghaladja az 1,4 millió forintot.

Legolvasottabb cikkeink