• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Lovász László levele az Akadémia kutatóinak és munkatársainak

Hírek 2019.08.06 Forrás: Weborvos
Lovász László levele az Akadémia kutatóinak és munkatársainak

Az Akadémia Közgyűlése és Elnöksége továbbra is felelősséget visel az egész magyar tudományosságért.

"Kedves Kutatótársam! Kedves Munkatársam!

Az MTA kutatóhálózata – az Ön áldozatos munkájának is köszönhetően – eddig kiválóan teljesített. Köszönöm, hogy az elmúlt esztendő sokszor méltatlan támadásai ellenére is tette a dolgát. Nincs okunk a szégyenkezésre: az Akadémiát ért vádakkal szemben egy nagyon jó állapotban lévő, átláthatóan működő, az adófizetők évi 20 milliárd forintját felelősen elköltő kutatóhálózatot adunk át. Egy olyan hálózatot, amelynek felépítése hosszú évtizedekig tartott, és amely ezekben az évtizedekben nemzetközi elismertséget szerzett" - írta Lovász László, az akadémia elnöke a munkatársainak szóló levelében, melyet az intézmény portálján tett közzé.

"Az új jogszabály nyomán megváltoznak azok a keretek, amelyek között eddig a munkánkat végeztük. De még ha ezek a keretek mások lesznek is, a tudomány világának belső törvényszerűségei, a kíváncsiság és tudásvágy által motivált kutatói elkötelezettség olyan marad, mint amilyen ma is, és amilyen mindig is volt. Akkor teremt nagy dolgokat, ha a felfedezés izgalma hajtja. Az új kutatóhálózat irányítói többségükben maguk is kutatók, tudományterületük nemzetközi hírű tudósai. Ez a tény reményre jogosít fel: hiszem, hogy ők is pontosan tudják, milyen feltételek szükségesek a kiemelkedő eredményekhez, és ezeket a feltételeket megpróbálják megtartani és javítani.

Az Akadémia és a kutatóintézet-hálózat szoros kapcsolatának azonban nem szabad megszakadnia. Számos olyan kötelezettségünk van, amelynek az Akadémia, a kutatóhálózat és az egyetemek csak együtt tudnak sikeresen eleget tenni: az utánpótlás nevelése, a fiatal kutatók hangjának meghallgatása, a határon túli magyar kutatókkal való kapcsolattartás, a magyar tudomány képviselete nemzetközi fórumokon, a tudomány népszerűsítése és még igen sok más. A kutatói társadalom mindehhez elengedhetetlen egységét az elmúlt év viharai sem tudták megbontani, sőt a korábbinál is jobban összekovácsolták közösségünket.

Az Akadémia Elnöksége legutóbbi, rendkívüli ülésén döntött az „MTA Kiválósági Intézet” cím megalapításáról. E cím elnyerésének feltételeit most dolgozzuk ki, de ebben is az a szándék vezérel bennünket, hogy az Akadémia és a legkiválóbb magyar kutatóhelyek kapcsolata továbbra is szoros legyen. Az Elnökség egy másik döntése alapján elindult annak tervezése is, hogy az új helyzetben az Akadémia, több száz tagjára, több ezer doktorára és mintegy 17 000 köztestületi tagjára építve, hogyan tud a magyar tudomány haladásához a legjobban hozzájárulni.

Az Akadémia Közgyűlése és Elnöksége Széchenyi örökségének megfelelően továbbra is felelősséget visel az egész magyar tudományosságért. Mindannyiunk közös célja kell, hogy legyen az egymást követő kutatónemzedékek munkájával létrehozott tudáskincs megőrzése és alapítónk szellemiségének ápolása - írta az elnök.

Legolvasottabb cikkeink