• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma élesíthetik itthon a digitális európai Covid-igazolást

Hírek 2021.06.30 Forrás: InfoStart.hu - Weborvos.hu Szerző:
Ma élesíthetik itthon a digitális európai Covid-igazolást

Az európai Covid-igazolás nyomtatott változatát a kormányablakoknál lehet majd beszerezni.

Holnaptól, július 1-jétől az EU valamennyi országában, így Magyarországon is érvényes dokumentumnak számít az európai védettségi igazolás. Azt, hogy nálunk pontosan hogyan lehet hozzájutni ehhez a QR-kódot tartalmazó, magyar és angol nyelvű európai Covid-igazoláshoz, egyelőre csak sajtóinformációkból tudható. Ezek alapján lesz nyomtatott és digitális formája is. Ez utóbbinál, ha hinni lehet a kormány ezzel kapcsolatos legutolsó, az RTL Klubban elhangzott állításának, a magyar digitális védettségi igazolványt alakítják át az uniós igazolásnak megfelelő változatra. A fejlesztés kész, az élesítést pedig mára tervezik.

Az európai Covid-igazolás nyomtatott változatát az infostart.hu információi szerint a kormányablakoknál lehet majd beszerezni. A digitális formájáról egyelőre csak annyit tudni, hogy a magyar QR-kódos védettségi igazolást fejlesztik tovább, amelyet egyébként a vg.hu szerint már eddig 700 ezren töltöttek le.

Mivel tehát valószínűleg ez lesz az uniós Covid-igazolás alapja, nem árt átismételni, a digitális magyar védettségi igazolás egyébként egyáltalán nem egyszerű letöltésének menetét, amelyhez némi segítséget nyújt ez a youtube video.

Először is a folyamathoz nem árt előkészíteni a számítógépet/laptopot, a mobiltelefont, az ügyfélkapus belépéshez szükséges adatokat és a TAJ számot.

A számítógépen/laptopon fel kell menni a www.eeszt.gov.hu honlapra. Szükséges az azonosítás, ehhez használható az ügyfélkapu, az e-személyi igazolvány, vagy telefonos azonosítás. A lakossági portál megnyitása után rá kell nyomni a fenti kék csíkban a mobilalkalmazások menüpontra. Az "eeszt alkalmazás regisztrációjának" megnyomása után hagyjuk úgy a számítógép/laptop képernyőjét.

Közben le kell tölteni a mobiltelefonra a Google Play áruházból az „EESZT alkalmazás” nevű, vagy az App Store-ból az „EESZT Lakossagi” nevű applikációt. A letöltés után az applikáció a TAJ számot kéri, amit a megfelelő helyre be kell írni.

Vissza a számítógéphez/laptophoz! Itt a mobiltelefonba beírt TAJ-számmal egy időben megjelenik egy QR-kód. A mobiltelefonon pedig megjelenik a felirat: „Tovább a QR-kód beolvasásához”. Rányomva erre a feliratra a mobilon megjelenik egy ablak, amit a számítógépen/laptopon lévő kódra kell irányítani.

Miután a mobil felismerte és rögzítette a QR-kódot, megjelenik a telefonon egy betűkből és számokból álló azonosító. Ezt az azonosítót a számítógépen/laptopon lévő, üresen hagyott mezőbe kell beírni. Eltéveszteni sem lehet, hogy hova, hiszen felirat jelzi: ide kell beírni a mobilalkalmazásban megjelenő azonosítót.

Az azonosító beírása után a számítógépen/laptopon megjelenik egy kérés, miszerint a regisztráló találjon ki egy hat számjegyből álló tetszőleges Pin-kódot. Ezt a kitalált kódot meg kell ismételni, és kétszer kell beírni a számítógépen/laptopon megadott helyre. (Ezt a Pin-kódot kell majd a mobiltelefonon mindig beírni a belépéshez) Ezután rá kell nyomni a befejezés gombra, és ha mindent jól csináltunk, akkor a „sikeres regisztráció” felirat után már működik is a mobilon az oltási igazolás.

Hogy az Európai Covid-igazolásra a mai élesített fejlesztés után egyszerűbb lesz-e a belépés, illetve a regisztráció, egyelőre nem tudni, de ha kiderül frissítjük a cikket.

Ami biztosnak látszik az infostart cikke alapján az az, hogy az uniós Covid-igazolás alapvetően a Covid-járvánnyal kapcsolatos, a birtokló személyre vonatkozó egészségügyi információt tartalmaz, rögzítve egyúttal az illető nevét, születési dátumát, az igazolás kibocsátásának időpontját, valamint az azonosítási kódot.

A járvánnyal kapcsolatban tájékoztat, hogy birtokosa részesült-e oltásban, ha igen, mikor, milyen szert kapott. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már jóváhagyott szerek – Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna vagy Johnson & Johnson – automatikusan valamennyi EU-tagállamban védettséget jelentő oltóanyagoknak minősülnek. Bármely tagország emellett dönthet úgy, hogy az országba való belépéshez elfogad más szérumról szóló igazolást is.

Ha a személy nincs beoltva, de átesett Covid-fertőzésen, és felgyógyult, akkor a pozitív PCR-teszt napjától számított 180 napnál nem régebbi esetre vonatkozó információkat rögzíti. Azoknak, akiknél egyik eset sem áll fenn, a legutolsó negatív PCR- vagy antigén teszt eredményéről tájékoztat (öt napon belül kettő két teszt, amelyek között legfeljebb 48 óra telt el).

Azon személyekkel szemben, akik esetében e három feltétel bármelyike teljesül, más európai uniós országban – különleges járványügyi vészhelyzetet leszámítva – további egészségügyi feltételt nem támaszthatnak, addicionális intézkedést nem írhatnak elő.

Az igazolás egyelőre 12 hónapig érvényes, de a járványhelyzettől függően – ha az ENSZ Egészségügyi Világszervezet a járványt megszűntnek minősíti – használata már előbb is felfüggeszthető, és megfordítva: inaktív kártya is újra aktiválható, ha ezt a járványhelyzet szükségessé teszi.

Az igazolás kiváltása, illetve letöltése ingyenes.