• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ma van a Petefészekrák Világnapja

Hírek 2019.05.08 Forrás: Weborvos
Ma van a Petefészekrák Világnapja

A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel, hazánkban 700 nőt veszítünk el évente.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, Európában évente több mint 40 ezer nő veszti életet petefészekrák vagy annak szövődménye miatt, hazánkban évente mintegy 1200 esetet diagnosztizálnak. Egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mintegy 150 000 nő halálát okozza évente. Hazánkban 700 nőt veszítünk el évente.

Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés, ezért fontos, hogy a nők tudatában legyenek a petefészekrák jeleinek és gyanú esetén azonnal forduljanak nőgyógyász szakorvoshoz. Ugyanis ha a betegséget előrehaladott állapotban fedezik fel, akkor már a kezelés sokkalta nehezebb. A diagnózist nehezíti, hogy korai fázisában a petefészekrák tünetei összetéveszthetők egyszerű bélproblémák tüneteivel, és jelenleg még nincs olyan diagnosztikai módszer, amellyel kezdeti stádiumban könnyen kimutatható lenne a betegség. A korai diagnózist csak a rendszeres és tudatos nőgyógyászati vizsgálatok, a betegségről való tájékozódás segíti.

A petefészekráknál a legfontosabb, hogy minél korábban legyen diagnózis. Jellegtelen tünetei miatt nehéz időben felfedezni. A petefészekrák kialakulásának kockázata az életkor növekedésével, hasonló családi kórelőzményekkel, genetikai mutáció jelenlétében, petefészek stimuláció és endometrózis esetén növekedhet. A petefészekrák tünetei jellegtelenek. Sokszor a hosszan tartó gyomorrontás, hasi puffadás, derékfájdalom jelezhet, hogy baj van!

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető. Ezért ennél a betegségtípusnál különösen fontos a tünetek pontos ismerete és a témára történő minél szélesebb körű figyelemfelhívás.

A világnap alkalmából a Mályvavirág Alapítvány kisfilmmel kampányol. Négy petefészekrákkal érintett, bátor nővel készítettek interjút, amelyben betegségükről, a petefészekrákról beszélnek. Felhívják a figyelmet a korai diagnózis fontosságára, amely ennél a betegségnél egy fontos, mégis nehéz feladat! „A Felfedezni cím, szól a nőknek, hogy megismerjék a tüneteket és, ha ezeket hosszabb időn keresztül észlelik, akkor feltétlenül járjanak utána az okoknak, de szól a szakembereknek, a háziorvosoknak és a nőgyógyászoknak is, mert időben felfedezni a petefészekrákot életet menthet!”- mondta el Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A kisfilm itt tekinthető meg.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink