• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar egészségügyi segélycsomagot adtak át Ukrajnának

Hírek 2024.06.06 Forrás: MTI
Magyar egészségügyi segélycsomagot adtak át Ukrajnának

 A sebészeti osztályon kezelt civil páciensek és sebesült katonák ellátásának minőségét fogja javítani az adomány.

Magyarország 37,2 millió forint értékű egészségügyi felszereléseket juttatott el Ungvárra a kormány döntése alapján a készleten lévő tartalékokból, az ottani kórházban kezelt sebesült katonák gyógykezelésére. A lélegeztetőgépeket, fecskendős infúziós pumpákat és injekciós gyógyszereket tartalmazó szállítmányt Bacskai József ungvári magyar főkonzul adta át a megye vezetőinek, illetve a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosának. A diplomata elmondta, hogy idén késő tavasszal kért Magyarországtól egészségügyi felszereléseket a hadseregnek Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, és Magyarország kormányának döntése értelmében a tartalékalapból kielégítették ezt az igényt.

Bacskai József aláhúzta: "A mostani adomány is jó példája annak, hogy hazánk odaviszi a segítséget, ahol a baj van". A főkonzul kiemelte: ez már a sokadik alkalom, hogy Magyarország humanitárius segítséget nyújt a szomszédjának: a háború kitörését megelőzően is egészségügyi felszerelésekkel, gyógyszerekkel, élelmiszerrel és más eszközökkel támogatta Ukrajnát. Emlékeztetett arra, hogy három nappal a háború kitörését követően Szijjártó Péter külügyminiszter személyesen adta át a csapi határátkelőn azt a segélyszállítmányt, amely egyebek mellett százezer liter üzemanyagot is tartalmazott.

A koronavírus-járvány idején Magyarország összesen több mint 6,5 milliárd forint értékben biztosított egészségügyi felszereléseket Ukrajnának. Az időközben kitört háború ellenére sikerült befejezni a kárpátaljai gyerekek 2017-2022 közötti időszakra vonatkozó oltási programját.

A főkonzul kijelentette, hogy tavalyhoz hasonlóan várhatóan idén is több száz ukrajnai gyermek pihenhet Magyarország különböző régióiban.

Miroszlav Bileckij, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás alelnöke megköszönte Magyarország folyamatos segítségét, és kiemelte, hogy nem csupán a humanitárius szférában jó az együttműködés a két ország között. Szavai szerint ennek bizonyítékaként rövidesen két új határátkelő nyílhat az ukrán-magyar határszakaszon.

Roman Szaraj, Kárpátalja Megye Tanácsának (Közgyűlésének) elnöke aláhúzta, hogy bármilyen kéréssel is fordulnak a magyar partnerekhez, nagyon gyorsan megérkezik a kért segítség. Tavaly Ukrajna közvetlen és távolabbi szomszédai közül Magyarországon üdülhetett a legtöbb - több mint kétezer - ukrán gyerek.

Jacina György, a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosa elmondta, hogy az adomány teljes egészében helyben marad, és a sebészeti osztályon kezelt civil páciensek és sebesült katonák ellátásának minőségét fogja javítani.