• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Magyar orvos a kárpátaljai diabéteszes gyerekekért

Lapszemle 2018.09.28 Forrás: magyaridok.hu
Magyar orvos a kárpátaljai diabéteszes gyerekekért

Eddig a nyelvi nehézségek miatt inkább ösztönösen kezelték a kis pácienseket, most Magyarországról ment a segítség.

Kárpátalján a közelmúltban már második alkalommal rendeztek diabéteszoktató hétvégét magyar családoknak, ugyanis az ukrán nyelven történő szakellátás nehéz­séget okoz a betegség hátterének megértésében és kezelésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott hiánypótló rendezvény ötletgazdája és motorja Blatniczky László budapesti diabetológus főorvos volt - írta a magyaridők.hu.

Ahhoz, hogy ezt a bonyolult anyagcsere-problémát optimálisan lehessen kezelni, a páciensnek és családjának rengeteg ismeretre van szükségük – avat be a nehéz betegség gyógyítási módszerébe Blatniczky László gyermekendokrinológus, diabéteszorvos, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak osztályvezető főorvosa.

Munkácson van egy szakmailag kiválóan felkészült doktornő, aki viszont csak ukránul és oroszul beszél. A magyar szülők, ha beszélnek is ukránul, akkor is konyhanyelven teszik. Mivel a szakmai nyelvet nem értik, a komplex anyagcsere-problémát az ismeretek átadása nélkül nehéz kezelni.

Úgy értesültem erről, hogy néhány éve egy Viskről tanulmányai miatt Magyarországra átkerült diabéteszes kislány és szülei megkerestek. Most tudták meg, hogy mi mindent tehetnek az állapotuk javulásáért. Akkor szembesültem azzal, hogy Kárpátalján 60-80 olyan diabéteszes magyar gyermek van, akiknek a szülei nem értik meg az orvost. Így nincsenek felkészítve arra, hogy saját magukat jól kezeljék, aminek komoly egészségkárosító hatásai lehetnek.

Mivel Kárpátalján évente átlagosan nyolc-tizenhárom új magyar anyanyelvű lesz diabéteszes, a főorvos eldöntötte: az önként vállalt első missziót folytatnia kell. Végül néhány hete megtartották a második kárpátaljai gyermekdiabétesz-oktató hétvégét is.

A nyaralófaluban működő szálloda tulajdonosa gyermekorvos, sikerült töredék áron megkapniuk a szállást. A főorvos felkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságát, amely a pályázatát követően 760 ezer forinttal támogatta. Ez az összeg elegendő volt tizennyolc szoba három éjszakára bérlésére és a teljes ellátás költségének kifizetésére.

A rendezvényt támogatta a Magyar Diabetes Társaság és egy cukorbeteg magánszemély is. A résztvevők oktatókönyvet, tesztcsíkot, ujjbegyszúrót és vércukormérőt is kaptak, amelyeket – ismerve a határon tapasztalható áldatlan viszonyokat – a Katolikus Karitász szállított ki. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink