• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarország 41 ezer Pfizer vakcinával segíti Kárpátalját

Hírek Frissítve 2022.09.06 Forrás: MTI
Magyarország 41 ezer Pfizer vakcinával segíti Kárpátalját

"A szállítmány a hajnali órákban indult útnak Budapestről és ezekben a percekben érkezik Ungvárra".

Magyarország 41 ezer adag koronavírus elleni Pfizer vakcinát szállított le Kárpátaljára, hogy ezzel is enyhítse a terheket a háború sújtotta Ukrajnában - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről bejelentkezve hangsúlyozta, hogy Kárpátalja hármas nyomás alatt áll, mivel a fegyveres konfliktus miatt belső menekültek ezreit-tízezreit fogadták be, adott esetben látják el a sebesülteket, illetve a világjárvány sem enged a szorításából, még ha erről most kevesebb szó is esik. "Annak érdekében, hogy enyhítsünk kicsit ezeken a terheken és segítséget nyújtsunk, 41 ezer Pfizer-vakcina indult útnak a hajnali órákban innen Budapestről és érkezik meg ezekben a percekben Ungvárra" - közölte délelőtt a miniszter.

...

Bacskai József ungvári főkonzul adta át kedd délután a 325 millió forint értékű Pfizer felnőtt oltóanyagot a magyar kormány nevében Viktor Mikitának, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének.

A segélyszállítmány ünnepélyes átadásán Bacskai József Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy a szállítmány összeállítását és célba juttatását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyelte.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Magyarország, ahogy a koronavírus járvány idején, úgy a háború kitörésének első napjától kezdve humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Bacskai József elmondta, hogy tavaly 22 ezer kárpátaljai lakos vehette fel a koronavírus elleni védőoltást a határ mentén.

A mostani szállítmányból a Kárpátaljával szomszédos Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megye is részesül - közölte a főkonzul, aki aláhúzta, hogy Magyarország számos segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába és a Kijev melletti Bucsa település újjáépítésében is részt vesz.

A szállítmányt jelentőségéről szólva Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy Kárpátalján mintegy 800 ezren vették fel a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját, de emlékeztető oltásban csupán négy százalékuk részesült. Emellett a békeidőben mintegy 1,2 millió lakosú megyében időszakosan 200-400 ezer menekült tartózkodik, akik közül sokan nincsenek beoltva - mutatott rá a kormányzó.

A Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály adatai szerint augusztus első felében hetente átlagosan háromszáz új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg pedig heti nyolcszázra nőtt a számuk.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink