• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Manipulatív, etikátlan a magzatvédő kampány

Hírek Forrás: Patent Egyesület - MTI-OS

A magyarok 71%-a szociális okból is megengedhetőnek gondolja az abortuszt.

"A Patent Egyesület elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. A nőszervezet szerint emberi jogi alapú szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlás megfizethetővé tételével kellene csökkenteni az abortuszok számát. A kormány 25 millió forinttal támogatta a vallásos Ágota Alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe" - írták sajtóközleményükben.

"A Patent Egyesület véleménye szerint manipulatív a kampányt, mert egyenlőségjelet tesz a magzat és a megszületett gyerek közé, úgy állítja be, mintha a magzat az életéért könyörögne, és egy 12 hetesnél jóval idősebb magzat képét használja. „Etikátlannak is tartjuk a kampányt, mivel gyilkosságnak nevez egy legális egészségügyi beavatkozást – az abortuszt" – mondta Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa.

„A magyarok 71%-a megengedhetőnek gondolja az abortuszt a terhes nő szociális helyzete miatt is. Nincs teljes közmegegyezés arról, hogy mikortól kellene személynek tekinteni a magzatot. Tehát nagyon személyes, világnézeti ügyben terjeszt kisebbségi vallási meggyőződést a kormány. Így nem felel meg a világnézeti semlegesség követelményének" – mondta Spronz Júlia, a Patent Egyesület emberi jogi szakértője, aki emlékeztetett arra is, hogy "a plakátról 2011-ben Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa már kijelentette, hogy nem egyeztethető össze az európai értékekkel".

"Elhibázott arról győzködni a nőket, hogy ha már megtörtént a nem kívánt terhesség, akkor melyik kisebbik rosszat válasszák, az abortuszt vagy az örökbeadást. „Szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlók árának csökkentésével lehet visszaszorítani a nem kívánt terhességeket, és az abortuszok számát is. Ezzel világnézettől függetlenül sokan egyetértenek" – tette hozzá Spronz.

"A múlt héten az ENSZ női jogokkal foglalkozó CEDAW bizottsága is kérdezte a magyar kormányt a kampányról, és arról, mit tesz a szexuális felvilágosítás érdekében. A kormány képviselője válaszában a családi életre nevelésről beszélt, hogy abban van szó a szexuális kultúráról, és hogy tervezik szexuális felvilágosítás bevezetését. „Ezek általánosságok és egy ígéret, de egyelőre az iskolások tudása elmarad a kívánatostól" – tette hozzá Kuszing Gábor.

"A CEDAW Bizottság kérdésére a kormány képviselője elmondta, hogy fölöslegesnek tartja kutatásokat végezni a kampányban népszerűsített örökbeadás negatív lelki következményeiről, vagy akkor az abortusz negatív következményeit is kutatni kell. Pedig örökbeadáskor a szülőket gyakran gyötri kétely, hogy jó helyre került-e a gyerek (amin valamennyit enyhít, ha találkoznak a befogadó szülőkkel). Ugyanakkor az abortusz – a közhiedelemmel ellentétben – nem okoz hosszan tartó lelki károsodást a legtöbb nőnek annak ellenére, hogy sok nő kellemetlennek éli meg" – foglalta össze a kutatási eredményeket Kuszing.


A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közleménye
A Patent Egyesület újra megnyilvánult a számukra oly fájdalmas plakátok okán, amelyek minél több élet megóvására irányulnak. A KDNP az élet pártján áll és ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely az élet mellett kötelezi el magát - írták az Országos Sajtószolgálathoz eljutatott közleményben. 

A magzatot már a fogamzástól kezdve emberi lénynek tekintjük, akit védeni, óvni kell, ezért megtartása vagy megölése (abortusz) közül erkölcsi mércénk szerint csak az előbbi jöhet igazán számításba. Egyes állítások szerint az abortusz nem okoz hosszan tartó lelki károsodást, ezért érthetetlen, hogy akkor miért tartják az örökbefogadást népszerűsítő plakát-kampányt bűntudatot ébresztőnek.

Véleményünk szerint nem említhető egy lapon egy ártatlan élet elvétele és az állítólagos örökbefogadással járó lelki kényelmetlenségek. Kötelességünk, hogy abortusz helyett, egy másik, életpárti lehetőségre hívjuk fel a figyelmet.

Ma, jelenlegi állapotában a magyar társadalom számára elfogadható szabályozást kínál a magzatvédelmi törvény, amely európai mércével mérve sem túl szigorú. Ennek ellenére a kereszténydemokrata képviselők szerint minden jó szándékú kormányzatnak nem csak lehetősége, de felelőssége is, hogy minden eszközzel megpróbáljon magzati életeket megmenteni – akár a megelőzés elősegítésével, akár az örökbefogadás népszerűsítésével. Tudjuk, hogy a kormány jó úton jár, amikor a folyamatosan csökkenő abortuszok számát, illetve az egyre nagyobb örökbefogadási hajlandóságot nézzük - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink