• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már hatan kórházban a lépfenés marhahústól

Hírek Forrás: ÁNTSZ - MTI

Az illegálisan levágott lépfenés állatok húsából a család is evett, másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt-hez szállították.

Az elmúlt napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot. A területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. Fontos kiemelni, hogy az időben felfedezett megbetegedés antibiotikummal jól gyógyítható - figyelmeztetett az ÁNTSZ péntek reggel közleményben.

Az esetről értesülve a hatóságok azonnal megkezdték a járványügyi kivizsgálást. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását. Lépfene gyanú miatt jelenleg öt Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakost tartanak kórházi megfigyelés alatt Debrecenben. Feltételezhető, hogy ők az illegális szarvasmarha-vágás során fertőződhettek meg - írták.

Az illegálisan levágott állat húsának egy része családi felhasználásra került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését a csütörtöki nappal felfüggesztette, illetve az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

Az érintettek megelőző antibiotikumos kezelést kapnak
Megelőző antibiotikumos kezelést kapnak azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldolgozás során. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azonnal intézkedett, hogy a további megbetegedések elkerülhetők legyenek - tudatta péntek délelőtt az ÁNTSZ újabb közleménye.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarha-vágásból eredő lépfene baktériumot találtak egy tiszafüredi szarvasmarha telepen. A vizsgálatba az Országos Epidemiológiai Központot is bevonták. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását megkezdték az állatorvosok, s az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte azok felkutatását, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött hússal.

Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban
Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos pénteken délután, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervénél tartott sajtótájékoztatón Szolnokon. Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és a húsukból sajnálatos módon főzőkonyhák is kaptak - mondta a főállatorvos.

Jelenleg hat beteg van a debreceni Kenézy kórházban részben kezelésre, részben megfigyelésre a lépfenefertőzés miatt, három ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok eredménye a nap folyamán várható - mondta Sinkó-Káli Róbert Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos. A hat beteg közül három telepi dolgozó, egy ottani idénymunkás és az utóbbi két tizenéves fia - tette hozzá.
A szakember kitért arra, hogy a hús főzése és sütése során a kórokozók elpusztulnak, ennek ellenére mindazokat felkeresték - mintegy kétezer embert -, aki evett a fertőzött marhák húsából készült ételből. Emellett fertőtlenítettek minden olyan helyiséget, magánlakást, főzőkonyhát, amely a fertőzött hússal kapcsolatba kerülhetett.

Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - tájékoztatta a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa pénteken az MTI-t. Várkonyi István intézetvezető közölte: hat beteget kezelnek az intézetben lépfenefertőzéssel, ők antibiotikumot kapnak. A kórházban megfelelően fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges higiénés eljárásokat, így a betegek nem jelentenek veszélyt a környezetükre. A Kenézy kórház infektológiai intézete felkészült esetleges további betegek felvételére is, folyamatos kapcsolatban áll a szakhatósággal - tette hozzá.

Tiszafüredi polgármester: felmondták a diákétkeztető cég szerződését
A tiszafüredi önkormányzat a településen történt lépfenefertőzéssel összefüggésben felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt-vel - közölte a település független polgármester pénteken kora délután az MTI-vel. Pintér Erika tájékoztatása szerint a cég vezetője arról értesítette a jegyzőt, hogy a júniusban végződött iskolaévben tanulók is fogyasztottak a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából, jellemzően marhapörköltet. Az önkormányzat ezért a céggel a nyári szünidőre kötött, 88 gyermekre szóló étkeztetési szerződést csütörtökön, soron kívüli testületi ülésen azonnal felmondta - mondta a polgármester.

Pintér Erika úgy tudja, hogy a szarvasmarhákat a City-Farm Kft. kócsújfalui telephelyén, illetve a Fekete rétnek nevezett legelőn tartották, ahol most több hatóság is vizsgálódik. Botkáné Belinszky Nóra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság feljelentése még nem érkezett meg a rendőrségre.

A lépfene (anthrax) által okozott emberi megbetegedés jellemzői
A lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható. Mivel a fertőzött állományból, a járványügyi nyomozás jelenlegi információi alapján, fogyasztásra is került, ezért a hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz! A betegségről itt olvashat bővebben

 

Legolvasottabb cikkeink