• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szemléletet vagy szülésznőt vált a kórház?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A Szent Imre Kórház Szülészeti Osztályán nem szűnt és nem is szűnik meg a baba- és családbarát szemlélet.

A Szent Imre Kórház Szülészeti osztálya nagy népszerűségnek örvendő intézet a szülő nők körében. Budapesten a nem egyetemi intézetek klinikáin kívül évek óta itt a legmagasabb a szülések száma és ugyanakkor a legalacsonyabb a szülésbefejező műtétek (császármetszések) aránya. Hosszú évek óta jól ismert, hogy ezen az osztályon baba- és családbarát szülészeti módszereket alkalmaznak. Június 30-án mégis arról értesülhetett a híradásokat figyelő közvélemény, hogy mintegy 30 demonstráló gyűlt össze a Szent Imre Kórház bejáratánál és egy petíciót adtak át a kórház vezetésének. A kialakult helyzetről kérdezzük Dr. Sziller Istvánt a kórház Szülészeti Osztályának osztályvezető főorvosát.

- Mi szolgáltatta az okot arra, hogy az osztályon korábban szült édesanyák és a közeljövőben szülni szándékozó várandósok egy csoportja így kereste meg a Kórház vezetését? Úgy tudjuk, hogy az aláírók egy szülésznő munkaviszonyának megszűntetésének visszavonását kérték, mert a lépés mögött az osztályon alkalmazott eddigi módszerek megváltoztatását sejtik.
- Mindenekelőtt mindenkit megnyugtatok, a Szent Imre Kórház Szülészeti Osztályán nem szűnt és nem is szűnik meg a baba- és családbarát szemlélet. Szülészeti ellátásunk része a kéthetente tartott terhességre, szülésre, szoptatásra és a szülés utáni életszakaszra felkészítő tanfolyam. Szülés alatt a várandós által kiválasztott személy ott lehet a szülés ideje alatt és a szülés utáni első néhány órában.

Lehetőség van arra, hogy a vajúdók szabadon válasszák meg a számukra legkedvezőbb testhelyzetet a fájások alatt, dönthetnek úgy, hogy vízben vajúdjanak vagy vízben szüljék meg gyermeküket. Megszületés után azonnali anya-gyermek bőrkontaktust biztosítunk, a köldökzsinór elvágására csak a véráramlás megszűnése után kerül sor.

Szülés után a nap 24 órájában biztosított az állandó anya-gyermek kapcsolat (ezt rooming-in módszernek hívják). A korai gyermekágyas időszakban nagy hangsúlyt fektetünk az anyatejes táplálás népszerűsítésére. Néhány hónapja egy kiváló felkészültségű szoptatási tanácsadó is segíti munkánkat.

Vagyis összefoglalva azt mondhatom, hogy a Szülészeti Osztályon alkalmazott szülészeti gyakorlat az elmúlt időszakban nem változott, nem is fog változni, legfeljebb újabb apróbb beruházásokkal az eddigi módszerek fejlesztésére kerül sor.

Amikor 2012. január 1-jén pályázaton elnyertem az osztályvezetői állást, Dr. Bedros J. Róbert főigazgató úr kihangsúlyozta, hogy a Szent Imre Kórház Szülészetén kialakult családbarát módszereket fontos megőrzendő és továbbfejlesztendő értéknek tartja a Kórház vezetése.

- Amit eddig mondott, az csak az aggodalmak egy része válasz. Mi van a másik kérdéssel, az egyik, főleg a természetes szülésekkel foglalkozó szülésznő munkaviszonyának megszűntetésével?
- Valóban, az egyik, főleg természetes (más néven háborítatlan) szülésvezetést vállaló szülésznő határozott ideig tartó munkaszerződését nem hosszabbítottuk meg. Döntésünket szakmai indokok magyarázzák, amit a széles nyilvánosság előtt nem kívánom részletesen taglalni. Az érintett munkatársamnak döntésünket részletesen megindokoltam.

- Nem gondolja, hogy egy, elsősorban a természetes szülésvezetéssel foglalk- ozó szülésznő munkaviszonyának megszűnése óhatatlanul rontani fogja az eddigi ellátás színvonalát?
- Biztos vagyok abban, hogy döntésünkkel nem fog romlani az osztály szülészeti ellátásának színvonala. Munkatársamon kívül sok olyan szülésznő dolgozik osztályunkon, akik régóta gyakorolják és hivatásuk részének tekintik a természetes szülések vállalását.

- Nem gondolja, hogy az Önök döntése miatt azok a szülőnők, akiket munkatársuk korábban elvállalt most nehéz helyzetbe kerülnek?
- Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy munkatársunk tisztában volt azzal, hogy határozott időtartamra szóló munkaszerződése volt a Szent Imre Kórház Szülészeti Osztályával. Döntésünkről, miszerint munkaszerződését a lejárat után nem hosszabbítjuk meg, több mint négy héttel a munkaszerződés lejárata előtt tudomására hoztuk. Úgy gondolom, hogy az elvállalt szülő nők teljeskörű tájékoztatása a határozott ideig tartó munkaszerződés tényét is magába kellett foglalnia. A szülőnők azért sem maradnak magukra, mert a szülésznő mellett választott szülészorvosuk is jelen lesz a szülésüknél.

- Nem tart attól, hogy az ügy kapcsán más, hasonló gondolkodású munkatársak (szülésznők és orvosok) fogják elhagyni az osztályát? Ezzel megnehezítenék az osztály működését.
- Nem tartom valós lehetőségnek azt a forgatókönyvet, miután egy hosszú évek alatt összeszokott, hasonló elvek szerint dolgozó kollektíváról van szó, ahol mindenki megtalálhatja a személyre szóló szakmai kihívásokat, valamint az egyéni és a közös fejlődés lehetőségét. Konkrét tervekkel rendelkezünk munkánk állandó finomhangolására.

- Említene valamit a közeljövő terveiről?
- A szülőszobai ellátás tárgyi feltételeinek korszerűsítése mindennapi célt jelent az osztály és a Kórház vezetése számára. Ennek keretében új műtőreflektorok érkeznek, valamint tervbe vettük a vízben vajúdás- és szülés lehetőségének szélesítését. Fontos terveink között szerepel a főmunkaidőben alkalmazott szoptatási tanácsadó alkalmazása, valamint a Bababarát Kórház címének elnyerése.

Legolvasottabb cikkeink