• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már III. fokú a hőségriadó és péntekig tart

Hírek Forrás: ÁNTSZ - MTI

Az extrém szintet meghaladó UV-sugárzásra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat.

Az országos tisztifőorvos a 2012. június 18. hétfő 12.00 órától kiadott II. fokú hőségriasztást III. fokúra emeli és június 22. pénteken éjfélig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében - tudatta közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 fok feletti középérték valószínű. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
június 20. szerda: hajnalban 15, 22oC napközben 33, 36oC
június 21. csütörtök: hajnalban 17, 22oC napközben 32, 37oC
június 22. péntek: hajnalban 18, 23oC napközben 28, 34oC
június 23. szombat: hajnalban 16, 21oC napközben 26, 31oC

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a kánikula, vasárnap az ilyenkor szokásosnak megfelelő 25-30 fok várható - mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa kedden az MTI-nek.

A meteorológiai szolgálat a napi előrejelzés alapján szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, e szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz. Emellett a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.


Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt kedden; Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 Celsius-fokot mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tájékoztatásuk szerint az országos napi melegrekord eddig 35,3 Celsius-fok volt, amelyet 1968-ban Miskolcon mértek. Az új június 19-ei országos csúcs 35,5 fok, amelyet Bugacon mértek.
A fővárosban ezen a napon eddig 1986-ban volt a legmelegebb, 33,6 fok. Újpesten most ennél is többet mértek, így az új budapesti melegrekord 34,8 Celsius-fok - ismertették.