• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

850 milliót hozhat idén az innovatívok megsarcolása

Gyógyszerpiac Forrás: MTI-Weborvos

A betegek lehetnek az igazi vesztesei a további megszorításoknak az IGYE szerint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől, amelyet a parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi salátatörvény vezet be.

Az OEP az MTI megkeresésére kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek belekerülnek, illetve ki is kerülhetnek gyógyszerek a szabály hatálya alól.

Az ilyen, régóta támogatott gyógyszerek gyártóinak az év utolsó két hónapjában kell fizetniük az OEP-nek, az egészségbiztosító számításai szerint nagyjából 850 millió forintot. 2013-ban és 2014-ben pedig 5,8-7,4 milliárd forint befizetéssel számol az OEP - tették hozzá.

Mint arról lapunk is beszámolt, az emberi erőforrás miniszter a hétfői zárószavazás előtt nyújtotta be többek között a spanyol modell egyik elemére hajazó javaslatát, amelynek lényege, hogy a 2006 előtt befogadott, 1000 forintnál drágább és nincs generikummal nem rendelkező gyógyszerek után a gyártókat 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Mindez tovább növeli a már egyébként is jelentős gyógyszergyári terheket: a 20 százalékos, tb-támogatással arányos extra adót, a sávos befizetést, a támogatásvolumen-szerződés 10-40 százalék közötti kifizetéseket, a megemelt orvoslátogatói díjat.


A betegek lehetnek az igazi vesztesei a gyógyszergyártók további sarcolásának

Mindezt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) állítja ismételten mai, lapunkhoz eljuttatott közleményében. A hétfőn elfogadott törvénymódosítás a gyógyszerellátást súlyosan érinti. A gyógyszeripart sújtó példátlan mértékű extra adó, az emelt összegű orvoslátogatói díjak megfizetése és az újratárgyalt támogatásvolumen-szerződések mellett az új rendelkezés további befizetési kötelezettséget ír elő a gyártók részére a 2006 előtt befogadott készítmények egy jelentős része után.

Az intézkedés megvalósulása esetén további 50%-kal emelkedik az olyan innovatív készítmények után fizetendő extra adó, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony betegellátáshoz.

Az IGYE meglátása szerint az intézkedés bevezetésével a betegek egészségén megspórolt összeg nincs arányban azzal a veszéllyel, melyet egyes életmentő gyógyszerek támogatotti körből való eltűnése valamint a gyógyszerellátás biztonságosságának hiánya jelenthet.

Amint azt az Egyesület már korábban is megfogalmazta: a fentiek következményeként a magyar betegek ellátási és gyógyulási esélyei jelentősen alacsonyabbak lesznek a régió többi országához képest. Az IGYE szerint a döntéshozóknak szembe kell nézniük azzal a szomorú ténnyel is, hogy az extrém mértékű elvonások következményeként a magyar betegek terápiás lehetőségei a jövőben sem bővülnek, korszerűsödnek, hiszen az elvonások miatt az új, az eddigieknél korszerűbb készítmények befogadása is kétségessé válik. Ezáltal pedig az amúgy is tragikus egészségügyi mutatókkal rendelkező országunkban a betegek nem fognak hozzájutni a legmodernebb gyógyszerekhez sem, így nemcsak a svéd vagy német, hanem a szlovák vagy román állampolgároknak is nagyobb esélyük lesz a gyógyulásra.