• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már másodfokú a riasztás az ónos eső miatt

Hírek Forrás: MTI

Csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak!

Az ónos eső miatt Baranya, Somogy és Zala megye több járására már a másodfokú riasztást is kiadta a meteorológiai szolgálat kedden délután. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell készülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közúton közlekedőket nyomatékosan arra kérte, hogy az ónos eső által érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak. Hozzátették továbbá, hogy ezeken a területeken, útszakaszokon korlátozzák a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését, hogy megelőzzék az elakadásokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemelte: honlapjukon, Facebook-oldalukon folyamatosan frissítik az előrejelzéseket, veszélyjelzési információkat. Az MTI-hez eljuttatott, kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyében, ezeken a területeken többórás ónos eső várható. Citromsárga, elsőfokú a figyelmeztetés Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében.

Azt írták: késő délután délnyugat felől kiterjedtebb csapadék érkezik, jellemzően ónos eső. A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 1-5 milliméternyi, míg főként Somogy megye déli részén és Baranya megyében akár ennél is több ónos eső is lehullhat. A csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északibb tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formában várható, néhány centiméter friss hóval.

Szintén az ónos eső veszélye miatt Horvátországban piros figyelmeztetés érvényes - írta a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében azt írta: kedden délelőtt a közúti közlekedés zavartalanul folyt, a kötöttpályás közlekedésben hóhelyzettel összefüggő fennakadások, késések nem voltak. Az autópályák és a főutak burkolata nagyrészt sónedves volt, de Füzesabonytól keletre - az M3-as autópályán, és az M30-as, M35-ös utakon - előfordultak hókásás szakaszok.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a téli tisztántartási munkálatokban összesen százhatvankét gépjármű vesz részt, Budapesten hetvennyolc kocsival tisztítják, jégmentesítik az utakat - tették hozzá.

A OKF azt kéri: csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. "Ilyenkor nélkülözhetetlen kellék a téli gumi, a hólánc, a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy a térkép" - sorolták, hozzátéve: fontos továbbá ellenőrizni a fényszórók működőképességét és az üzemanyag mennyiségét.

Az időjárási előrejelzéseket követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu oldalon lehet tájékozódni. Kérik, hogy kövessék a katasztrófavédelem közleményeit, figyeljék a katasztrófavédelem Facebook- oldalán, illetve a honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) is.

Most készüljön a hóra, ne utólag!