• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Marad a középfokú oktatás a Mexikói úton

Hírek Forrás: MTI - Weborvos

Megszületett a döntés, marad a középfokú oktatás a budapesti Mexikói úti mozgásjavító iskolában.

Fogadhatja a tanulók jelentkezését a Mexikói úti mozgásjavító iskola - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pénteken az MTI-vel.

Az intézményfenntartó közleménye szerint pénteken tájékoztatták a szülőket és a gyermeket arról, hogy az Oktatási Hivatal módosította a felvételi jegyzéket, így az iskola fogadhatja a tanulók jelentkezését.

Kifejtették, amint azt a hétfői szülői fórumon is elmondták, szakértői vizsgálat indul annak tisztázására, hogy a szakképzés tárgyi és személyi feltételei adottak-e az intézményben. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy igen, akkor nincs akadálya annak, hogy szeptembertől újabb kilencedikes szakközépiskolai osztály induljon.

Kiemelték, ha a vizsgálat végeredménye esetleg kedvezőtlen lesz, akkor is nyitott a központ arra, hogy a gyermekek a mozgásjavító iskolában végezzék középfokú tanulmányaikat, de ebben az esetben nem szakközépiskolai, hanem általános képzést adó gimnáziumi osztályokban.

A szülők megköszönték és megnyugtatónak találták az intézményfenntartó intézkedését - áll a közleményben.

Házlinger György, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetője hétfőn azt mondta, az intézmény bezárásának gondolata fel sem vetődött, eddig is csak a középfokú képzés indításáról volt szó.

A főosztályvezető akkor azt mondta: látja, hogy az intézmény termei akadálymentesítettek, de a bejárás alkalmával nem tudta megítélni, hogy a személyi és tárgyi feltételek megfelelőek-e a szakképzéshez, ezt még vizsgálják.

Az intézmény fenntartója január 1-je előtt a fővárosi önkormányzat volt.

A MEOSZ közleménye a döntésről

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) üdvözli a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) mai döntését, miszerint megmarad a középiskola a Mexikói úton. A KIK megvizsgálja a tárgyi és személyi feltételeket, és amennyiben ezek nem lennének adottak a szakközépiskola működéséhez, úgy gimnáziumi formában folytatódhat a súlyos mozgáskorlátozott diákok oktatása. A MEOSZ szerint mindenki számára megnyugtató és bölcs döntés született, a szervezet felajánlotta szakértelmét és tapasztalatát a vizsgálatot végző szakemberek számára.

Házlinger György, a KIK főosztályvezetője ma közölte az iskolában a szülőkkel a döntést, miszerint mindenképp lesz középiskolai képzés a Mexikói úton. A hírnek a szülők és a jelenlévő diákok is nagyon örültek, a szülői munkaközösség elnöke megköszönte a főosztályvezetőnek, hogy gyermekeik a számukra legmegfelelőbb intézményben folytathatják a tanulmányaikat. Az iskola igazgatójának tájékoztatása szerint az országos beiskolázású intézménybe már jelentkezhetnek a nyolcadikos tanulók. Kovács Ágnes, a MEOSZ elnökségi tagja szintén üdvözölte a mindenki megnyugtatásául szolgáló döntést és felajánlotta a MEOSZ szakértelmét, tapasztalatát a középiskolai képzés formáját vizsgáló szakemberek számára.

A MEOSZ elnöke január elején levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, a főpolgármesterhez és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjéhez, hogy tegyék lehetővé a szakközépiskolai képzés folytatását hazánk egyik legkorszerűbb speciális iskolájában, a főváros ugyanis az infrastruktúra hiányára hivatkozva meg akarta szüntetni azt. Az ügyben hétfőn a szülők kezdeményezésére fórumot és sajtónyilvános helyszíni bejárást tartottak, amelyen részt vett mind a KIK, mind a főváros képviselője. Ezen a MEOSZ azt kérte, hogy addig is, amíg eldől, hogy milyen formában lehet folytatni a középfokú képzést az iskolában, tegyék lehetővé, hogy a nyolcadikos diákok felvételire jelentkezhessenek az intézménybe. Kovács Ágnes azt is kérte, hogy a vizsgálatnál az élvezzen prioritást, hogy hogyan lehet a Mexikói úton folytatni a képzést, hisz a javasolt intézmények közül itt a legkönnyebb megteremteni a középiskolához szükséges feltételeket és itt kerül a legkevesebbe is. A Szövetség szerint a legsúlyosabb mozgáskorlátozott gyermekeknek egyedül a Mexikói úti Mozgásjavító képes megadni azt a speciális segítő hátteret, amellyel számukra is lehetővé válik, hogy továbbtanuljanak és később sikeresen elhelyezkedhessenek a munkaerő-piacon. A MEOSZ örül, hogy a döntéshozók személyesen tájékozódtak az intézményben, és ezt követően a fenntartó pozitív döntést hozott.