• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maradnak az illegális abortusznál

Hírek Forrás: MTI

A liberális abortusztörvény ellenére az indiai nők többsége kockára teszi egészségét.

Hiába hagyták jóvá az abortuszt legalizáló törvényt Indiában, a helyi nők több mint fele még mindig szívesebben választja a magzatelhajtás illegális útját - hívta fel a figyelmet csütörtökön a Times of India című indiai napilap hírportálja.

"Indiában legális az abortusz és az egészségügyi szolgáltatások sokkal biztonságosabbak, mint más fejlődő országban, de valamiért az abortusz mellett döntő nők nem élnek ezen liberális jogszabály nyújtotta lehetőséggel. Inkább nem biztonságos körülmények között végeztetik el a terhesség-megszakítást" - mondta el az indiai lapnak Gilda Sedgh, a New York-i székhelyű, a szexuális és reproduktív egészség előmozdításán dolgozó Guttmacher Intézet vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a Guttmacher Intézettel közösen készített jelentés szerint a dél- és közép-ázsiai régióban 2008-ban 10,5 millió művi vetélés történt, ebből 6,5 millió Indiában. A tanulmány rávilágít arra, hogy a kontinensnyi országban továbbra is emelkedik a veszélyes abortuszok száma, és a 2008-ban feljegyzett 6,5 millió magzatelhajtás kétharmadát végezték nem biztonságos körülmények között.

A WHO meghatározása szerint veszélyes abortuszról akkor van szó, ha a terhességet olyan személy szakítja meg, aki nem rendelkezik az ehhez szükséges képzettséggel, vagy a környezet nem felel meg a minimális orvosi előírásoknak, netán mindkét negatív feltétel jelen van. A dél- és közép-ázsiai régióban 2008-ban a veszélyes abortuszok 100 ezer beavatkozásból 200 halálesetet okoztak, ami 35-szöröse a legális abortuszok arányának.

A WHO adatai szerint az abortusszal végződő terhességek aránya a világban az évek múlásával alig változik: 1995-ben 22 százalék, 2003-ban 20 százalék, 2008-ban pedig 21 százalék volt. A fejlett világ országait tekintve az arányszám az 1993-ban regisztrált 36 százalékról 2008-ban 26 százalékra csökkent, míg a fejlődő országokban évek óta 20 százalék körül mozog ez a ráta.

http://timesofindia.indiatimes.com/home/science/Despite-abortion-laws-66-of-Indians-use-unsafe-route/articleshow/11548995.cms