• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Március 21-e az Ismeretlen Donor Napja

Hírek 2019.03.19 Forrás: Weborvos
Március 21-e az Ismeretlen Donor Napja

Az állami egészségügy minden szervátültetést finanszíroz, a szervátültetés számának csak a donorok száma szab határt.

Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben kopjafát állított a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben az ismeretlen donorok emlékére. 5.000 szervátültetett és családtagjaik számára jelenti március 21-e a donorok iránt érzett, örökké tartó hálát. A donorokért, akiket bár soha nem ismerhettek meg, mégis az életüket köszönhetik nekik. Az idei megemlékezésre március 21-én 11.00. órakor lesz. A Szövetség a megemlékezést facebook oldalán keresztül közvetíti, hogy akinek nincs lehetősége eljönni személyesen, a közvetítés útján legyen lehetősége a méltó megemlékezésre - adta hírül a szervezet.

„A halál legtöbbször értelmetlennek tűnik, és nincsenek igazi válaszok a hozzátartozók számára. A szervátültetés azonban egy kicsinyke értelmet adhat ennek a hatalmas veszteségnek. A mai orvosi technológiának köszönhetően már lehetőség van arra, hogy egy agyhalott személy szervei életet adjanak olyan embereknek, akinek nem maradt már más esélye. Esélyt, lehetőséget, életet. Az elhunyt hozzátartozói pedig, talán azzal a tudattal lehetnek könnyebbek, hogy elvesztett szerettük a halálával megmenthet akár 6 súlyos betegségben szenvedő embert, ahogy megmentett minket is. Az ő szervei jelentik számunkra az életet. Ezen a mai napon (és szerintem mi az összes többi napon is) emlékezzünk ezekre a hősökre, ezekre a csodákra, akiknek MI az életünket köszönhetjük. Akiknek halála értelmet adott a mi életünknek, esélyt adott arra, hogy újrakezdjük, jobb emberek legyünk és mi is segíthessünk másokon. Adjunk hálát Nekik és hozzátartozóiknak az életünkért, a beültetett szervünkért, azért, hogy most itt állhatunk” - hangzott el egy korábbi megemlékezésen.

Minden 2.000. magyar állampolgár szervátültetett. Évente mintegy 500 szervátültetés történik technikailag magas színvonalon Magyarországon, eredményessége az európai élvonalban van. 2018-ban 168 agyhalott, elhunyt donor és 45 élődonor volt Magyarországon. A hazai donációs aktivitásnak és az Eurotransplant együttműködésnek is köszönhetően összesen 505 szervátültetés történt hazánkban.

Ezek között 335 veseátültetés, 80 májátültetés, 62 szívátültetés, 23 tüdőátültetés és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés volt. A 335 transzplantált vese közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származik.

Az 505 szerv közül 119 külföldről érkezett magyar beteg részére. Az év során 596 új beteg került transzplantációs várólistára és az év utolsó napján 1388-an voltak a várakozók - írták. A donációról bővebben olvashat itt

 

Legolvasottabb cikkeink