• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Marosvásárhely szomszédságában is megjelent a kór

Hírek Frissítve 2020.03.09 Forrás: MTI
Marosvásárhely szomszédságában is megjelent a kór

133 halálos áldozatot regisztrált 24 óra alatt Olaszországban. Csehországban már 26-ra emelkedett a betegek száma. Külföldi hírek folyamatosan frissítve.

Maros megyében, az MTI értesülései szerint a Marosvásárhellyel szomszédos Maroskeresztúron azonosították vasárnap délután a 15. romániai koronavírus-fertőzöttet. Az Agerpres hírügynökség Mara Toganeltől, Maros megye prefektusától megtudta, hogy a 70 éves nő az olaszországi Anconából tért vissza Erdélybe, március 4. óta házi elkülönítőben tartózkodott.

A nőtől szombaton vettek mintákat, azután, hogy belázasodott, köhögött és légzési nehézségekkel küszködött. A leletekben vasárnap délután mutatták ki a Covid-19-es kórokozót. A nőt a kolozsvári járványkórházba szállítják.

A kormány által közölt vasárnap délutáni adatok szerint a 15 romániai megbetegedett közül öt személyt már gyógyulttá nyilvánítottak. Az országban 11-en vannak intézményesített karanténban, 12 877 személyt pedig otthonában szigeteltek el, mert olyan térségekből tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Csehországban kórházlátogatási tilalmat rendeltek el, Szlovákiában ötre nőtt a fertőzöttek száma
Keddtől tilos lesz a csehországi kórházak fekvőbeteg osztályainak, valamint a nyugdíjasotthonok látogatása - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter a cseh nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón. A rendkívüli intézkedés célja, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését a leginkább veszélyeztetettek körében - tette hozzá a tárcavezető. A látogatási tilalom nem érinti a gyermekosztályokat.

A hétfő reggeli kimutatás szerint Csehországban 32 személynél állapítottak meg koronavírusos fertőzést, amely március 1-jén jelent meg az országban.  Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van.

Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet.

A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

Szlovákiában már ötre nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét vasárnap két újabb - egy pozsonyi és egy szenci - személynél is kimutatták.

Az országban elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét pénteken, majd két családtagjánál szombaton, őket jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik. Közben a vírus terjedésével összefüggésben a pozsonyi megyében az önkormányzat a hatásköre alá tartozó iskolákban kényszerszünetet rendelt el, több nyilvános rendezvényt pedig elhalasztottak.

Eddig Szlovákiában csaknem ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és öt esetben mutatták ki a fertőzést. Ezenkívül egy négytagú szlovák családot tartanak karanténban koronavírus-fertőzés gyanúja miatt Ausztriában, köpcsényi (Kittsee) nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be az összes lengyelországi határátkelőhelyen
Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is - jelentették be a Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével hétfőn Varsóban megtartott sajtóértekezleten.

A lengyel miniszterelnök közölte: az új koronavírus gyors külföldi terjedése miatt még hétfő délután a német határon négy határátkelőhelyen, valamint a cseh határon egy helyen vezetik be az elsősorban a buszokat érintő ellenőrzést. Három napon belül az intézkedést a nemzetközi vonatokra is kiterjesztik.

A közúti ellenőrzést a leközelebbi napokban Lengyelország egész szárazföldi határszakaszán vezetik be a napi 24 órán keresztül működő ellenőrzőpontokban, és ellenőrzik és a kikötőket is - mondta Morawiecki.

A repülőtéri ellenőrzést már korábban bevezették.

Mariusz Kaminski belügyminiszter a sajtóértekezleten kifejtette: a lázméréssel és az utasok személyi adatainak megadásával járó ellenőrzés célja a potenciális betegek kiszűrése.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter megerősítette: a Covid-19-fertőzés múlt szerdán kimutatott első lengyelországi esete óta hétfő reggelre 16 megbetegedést állapítottak meg. 170 fertőzésgyanús embert kezelnek kórházakban, több mint 4 ezret házi karanténba helyeztek.

A miniszter elkerülhetetlennek nevezte, hogy a legközelebbi napokban "nagyon gyorsan" nő majd Lengyelországban a fertőzöttek száma. Elmondta: tárcája ennek kapcsán fontolgatja, hogy a karanténba helyezettek szigorúbb ellenőrzését vezetik be.

 

64 új fertőzőtt egyetlen nap alatt Nagy-Britanniában
Az új típusú koronavírussal fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi emelkedéséről számoltak be vasárnap a brit hatóságok. A brit egészségügyi minisztérium vasárnapi összegzése szerint az előző 24 órában 64 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 273.

A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában vasárnapig 23 513 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddig talált pozitív leleteket. Londonban 51 fertőzöttet tartanak nyilván.

A járvány eddig három brit állampolgár halálát okozta. Ketten csütörtökön haltak meg. Egyikük egy idős nő volt, aki krónikus betegségekben szenvedett és fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésekre szorult. A másik áldozat egy féri páciens volt, aki a 80-as évei elején járt és szintén krónikus betegségekkel küszködött.

Egy idős brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt az új koronavírus okozta fertőzésben; őt egy japán kórházban érte a halál.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter, aki szerdán ismerteti a londoni alsóházban a 2020-2021-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: a brit üzleti szektorra jelentős hatást gyakorolhat a koronavírus-járvány, de ez a hatás várhatóan átmeneti lesz.

A brit kormány vasárnap olyan törvényalkotási tervezetet ismertetett, amelynek alapján a járvány terjedésének megfékezésébe bekapcsolódó önkéntes segítőket nem lehet elbocsátani munkahelyükről.

Az egészségügyi minisztérium által előterjesztett intézkedéscsomag szerint jelenleg hárommillió olyan szakképzett önkéntes segíti az állami egészségügyi szolgálat (NHS) munkáját, akik egyébként nem egészségügyi intézményekben dolgoznak.

A kormány az ő érdekükben olyan törvénytervezetet készít elő soron kívül, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy alkalommal folyamatosan négy hétig lehessenek távol fő munkahelyüktől, anélkül, hogy állásuk elvesztésétől kellene tartaniuk.

Olaszország 133 halálos áldozatot regisztrált 24 óra alatt
Olaszországban 133 újabb halálos áldozatot regisztráltak 24 óra alatt, ezzel szombaton 366-ra emelkedett az új koronavírus fertőzés halálos áldozatainak a száma - jelentették be olasz egészségügyi illetékesek vasárnap este.

A koronavírus fertőzöttek száma 6387-re nőtt az előző napi 5883 esetről.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott Lombardiában a halálos áldozatok száma egyetlen nap alatt 154-ről 257-re emelkedett.

A vírusfertőzöttek közül eddig 622-en gyógyultak meg, a fertőzöttek közül 3557-et kezelnek kórházban, intenzív osztályon 650 beteg van - tették hozzá az illetékesek.

Engedéllyel lehet csak elhagyni a lezárt észak-olaszországi térségeket
Az autósztrádákon, vasútállomásokon és repülőtereken is ellenőrizni fogják a rendkívüli egészségügyi készültség alá vont észak-olaszországi térségekből ki- és belépni akaró személyeket - egyebek közt ezt írja elő az olasz belügyminiszter vasárnap este nyilvánosságra hozott rendelete.

Kizárólag indokolt munkavégzés vagy egészségügyi okok miatt hagyhatják el az ott élők Lombardia tartomány és annak a további 15 észak-olaszországi megyeszékhely városnak a térségét, amelyekben a római kormány vesztegzárat rendelt el. Az érintett területekre belépni is csak hasonló indokokkal lehet.

A kormány által előírt intézkedések gyakorlati alkalmazásához Luciana Lamorgese belügyminiszter rendeletet bocsátott ki a helyi prefektusok és rendőri szervek számára.

Mindazoknak, akik távozni kívánnak az úgynevezett "rendkívüli korlátozás alá eső" zónákból akár gépkocsival, akár vasúttal, akár repülőgéppel, ezt a rendőri szerveknél kell jelezni az ehhez szükséges kérvénnyel. A kérelem formanyomtatványát - amely még nem került fel az internetre - maguktól kitölthetik. Ellenőrzés esetén ezzel igazolhatják a területről tervezett ki- vagy belépést.

Az országutakon és autósztrádákon a városi rendőrség, a sztrádarendőrség és a csendőrség állíthatja meg és ellenőrizheti az autósokat, esetleg a sztrádakapuknál is. A vasútállomásokon a vasúti rendőrségnek kell felmutatni az engedélyezett ki- és belépési kérvényt.

Hasonló ellenőrzést vezetnek be a térség repülőterein is: olasz állampolgárok esetén a ki- és belépést indokolni kell, a külföldiek szabadon távozhatnak, de ha külföldi személy akar beutazni ezekre az észak-olaszországi helyszínekre, neki is engedélyt kell kérnie.

Velence városában a tengerjáró hajókkal érkezők nem szállhatnak le a fedélzetről.

Az intézkedéseket megszegők legalább 200 eurós bírságot, valamint három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak.

A Covid-19 vírus okozta járvány terjedésének megállítására bevezetett intézkedések a tízmillió lakosú Lombardia tartományt és 15 másik észak-olaszországi várost érintenek.

Legolvasottabb cikkeink