• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Másképp látja az MSZP és Fidesz

Hírek Forrás: MTI

Milyen állapotban van a hazai egészségügy?

A szocialista Kökény Mihály szerint nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, és nyilvánosságra kell hozni az adófizetők pénzén az egészségügy helyzetéről, az alapellátás fejlesztéséről készült jelentéseket.

Az ellenzéki képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Felidézte: két hete felszólították a kormányt, adjon tájékoztatást, hogyan teljesítették azt a tavasz elején született határozatot, amely többek között az egészségügy aktuális feladatairól, az alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás-szükségletekről, és az ellátás javításáról szólt. A kormány nem reagált a kérésre, holott a határidők április 15., illetve június 30. voltak - mondta.

Szerinte ugyanakkor nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, a munkaerőhelyzetről szóló felmérést.

Kökény Mihály szerint arról sem beszélnek, hogy rekordot dönt a kórházi adósság, csak a Honvéd Kórház lejárt idejű tartozása február és május között 161 millióról 1,4 milliárdra emelkedett, a fekvőbeteg intézményeké pedig 38 milliárdról 59 milliárdra nőtt. A kórházi beszállítók az adósság jelenlegi mértékét 80 milliárdra becsülik - tette hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: a betegellátáson spórolják meg a bérkiegészítéshez szükséges forrásokat. A betegek sokasága késve vagy nem férhet hozzá közfinanszírozott technológiákhoz, így kódolt a hálapénz túlélése és a korrupció. Kitért arra is: a bérintézkedések ellenére meglódult a 40 év feletti szakorvosok és ápolók külföldre vándorlása. Szerinte nem számolnak a kényszernyugdíjazás hatásaival sem.

Az idei bérkiegészítésből pont az alapellátás maradt ki, s a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben - folytatta az ellenzéki szakpolitikus, aki szerint ha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyettese, Cserháti Péter tényleg lemondott, akkor "ez valamit jelez".

Szólt még arról: zajlanak látványos szűrési akciók a Balaton partján, de a szakállamtitkár és a tisztifőorvos szóra sem méltatta az Ózdon történteket, és az ÁNTSZ-járványveszélyt cáfoló közleménye csak akkor jelent meg, amikor a polgármester felfüggesztette a kutak lezárásáról szóló határozatot.

Ideje lenne őszintén szembe nézni a valósággal, de úgy tűnik, hogy ez a választások után egy szocialista vezetésű kormányra marad - mondta Kökény Mihály.

Reagál a Fidesz: adósságrendezés, béremelés és fejlesztés van az egészségügyben

A Fidesz szerint ma adósságrendezés, béremelés és fejlesztés zajlik az egészségügyben - közölte a kormánypárt sajtóirodája csütörtökön a szocialista Kökény Mihály sajtótájékoztatójára reagálva.

A közleményben úgy fogalmaztak: "amikor a bukott baloldal a nehéz helyzetben lévő egészségügyet analizálja, saját bukott politikájának bizonyítványát láthatja".

A Fidesz szerint a kórházak azért fuldokolnak még ma is az adósságban, mert a baloldal - ahogy az országot, a családokat és a településeket - a kórházakat is eladósította. Az egészségügyi dolgozók azért hagyták el az országot, mert itthon éveken át csak kizsigerelték őket.

Ma a kórházak adósságrendezése, az egészségügyi dolgozók béremelési programja és az egészségügyi intézmények fejlesztése zajlik. Szeptemberben 95 ezer egészségügyi dolgozó kap havi 10-44 ezerrel forinttal nagyobb fizetést januárig visszamenően - írták.