• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Másodfokú hőségriasztás lép életbe déltől

Hírek Forrás: MTI

A következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, az előrejelzés szerint várhatóan vasárnap lesz a legmelegebb, akkor 25 és 28 Celsius-fok közötti középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban még ennél is melegebb lehet. A kánikulában csak helyenként hozhat enyhülést egy-egy kisebb zápor, zivatar. Hétfőn visszaeshet a hőmérséklet.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Javasolt az is, hogy 11 és 15 óra között a tűző napon ne tartózkodjon senki, és a napon mindenképpen indokolt a megfelelő ruházat, illetve naptej használata a leégés elleni védelem érdekében. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat parkoló autóban, és aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.

Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - figyelmeztet az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ kisfilmje a hőségriasztásról.


A meteorológiai szolgálat is figyelmeztetést adott ki

A hőség miatt péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki tíz megyére és a fővárosra. Az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban melegszik a levegő. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 15-20, a legmagasabb 30 és 33 fok között alakul.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: a napi középhőmérséklet csütörtökön még csak néhol (főként a nagyobb városok belvárosaiban), de pénteken már az ország nagy részén meghaladja a 25 Celsius-fokot. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett kitértek arra, hogy csütörtök délután helyenként, pénteken már csak elvétve zivatarok is kialakulhatnak. Egy-egy zivatarhoz akár óránkénti 75 kilométeres erősségű szél, kisméretű jég is társulhat. Néhol rövid idő alatt jelentős, akár 25 milliméternél is több csapadék is hullhat. Heves zivatarnak viszont a meteorológiai szolgálat veszélyjelzési kritériumai szerinti kicsi a valószínűsége.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) reggeli tájékoztatása szerint az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán - írták.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy a kezelésükbe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű. Ha a hőség miatt szükségessé válik, akkor a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni arra, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a felfrissülésre - tették hozzá.