• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mától helyesen mossák kezüket az iskolások

Hírek Forrás: Weborvos

A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás aktuális Guinness rekordját is megdönthetik.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a kormányhivatalokban dolgozó e-Bug koordinátorok május 5-én, a kézhigiénés világnapon, az iskolákkal közösen tervezik megdönteni a kézmosásoktatáson résztvevők világrekordját. Bár a figyelem ezen a napon leginkább az egészségügyi intézmények dolgozóira és látogatóira irányul, az ÁNTSZ e-Bug csapata úgy döntött, hogy a diákokat is cselekvésre ösztönzi ezen a napon, hiszen a gyermekkorban elsajátított higiénés szokások egy életen át elkísérnek bennünket.

A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás aktuális Guinness rekordját Glasgow-ban állították fel 3039 diák részvételével. A magyar iskolások most jó eséllyel új rekordot állíthatnak fel, hiszen 160 iskola több mint 13.000 diákja jelentkezett a rendezvényre! - tudatta az ÁNTSZ közleménye.

A hazai rendezvény során több helyszínen, egy napon, egy időpontban kezdődő tanóra keretében mutatják be a képzett instruktorok a kézmosás fontosságát és annak helyes technikáját. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A résztvevő diákok játékos formában sajátítják el, hogy hogyan és mikor fontos kezet mosnunk, ha meg akarjuk előzni a kéz útján terjedő betegségeket. Egy „tüsszentőpályán" nézhetik majd meg az iskolások a tüsszentésben lévő kórokozók terjedésének módját.

Vírusokról és baktériumokról szóló előadásokkal lekötni a gyermekek figyelmét nagy kihívás. Ezért olyan eszközre van szükség, amely játékos formában és érdekesen mutatja be számukra a mikrobák világát, amellyel játszhatnak is, tesztelhetik a tudásukat, és eközben új ismeretekre tehetnek szert. Az e-Bug egy tudományos alapokon nyugvó, elektronikus oktatási eszköz, ami játékos tanulással segíti a diákokat, 6 évestől egészen a fiatal felnőttekig. Segít a megfelelő személyi higiénés szokások elsajátításában, a felelős szexuális élet feltételeinek, a tudatos antibiotikum használattal valamint a védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók megismerésében.

Az e-Bug program keretében került kidolgozásra „Játékos tudomány" címmel egy öt gyakorlati modulból álló oktatócsomag. Az erről szóló két perces összefoglaló videó:



Új világrekord Magyarországon
Az előzetes adatok szerint 190 magyarországi iskola több mint 14 ezer diákja vett részt május 5-én, azaz ma a kéztisztaság világnapján abban a világrekord-döntési kísérletben, amelynek célja az volt, hogy az eddigi csúcstartó Glasgow eredményét túlszárnyalva új Guinness-rekordot állítsanak be. A mai országos eseményen így több mint14 ezer diák vett részt egyszerre, egy időben a saját iskolájában egy speciális kézmosás tanórán – ez több mint négyszeresen múlhatja felül a skóciai város rekordját. Az új hazai eredmény hitelesítésére hamarosan sor kerül.