• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Medgyessy Péter az indiai ősi gyógymód elterjesztéséért

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A magyar kormány is támogatja az ayurvéda elfogadtatását.

Egy éve alapította a volt miniszterelnök, Medgyessy Péter saját erőből az Indiai Ősi Gyógymódok a Magyarországi Egészségügyért Alapítványt, amelynek legfőbb célja, hogy megismertesse, elterjessze itthon a több ezer éves indiai egészségmegőrző és gyógyító eljárásokat, elsősorban az ayurvédát. Mint az alapítvány szerdai bemutatkozó tájékoztatóján az ex-kormányfő hangsúlyozta: az indiai gyógymódokkal nem helyettesíteni szeretné az európai gyógyászatot, hanem kiegészíteni, gazdagítani azt.

Az ex-miniszterelnök azért is tartja fontosnak, hogy ötvöződjön a két tudomány, mert ismeri a magyar társadalom rossz egészségi állapotát, az egészségügy nem túl kedvező helyzetét, amely javításához szerinte elsősorban a gondolkodáson kellene változtatni. Ebben segíthet az ötezer éves indiai kultúra és annak részeként a hagyományos indiai gyógyászat. Ez a módszer ugyanis holisztikusan, teljességében nézi az embert, a lélek, a gondolkodás és a test szerves egységét tekinti vizsgálódása és cselekvése tárgyának. Nemcsak a jelenséget nézi, hanem az okokat keresi, és a bajokat az eredetüknél gyógyítja.

Az alapítvány létrehozásában az a személyes motiváció is vezette az ex-miniszterelnököt, hogy mindig is vonzódott a régi kultúrák, különösen a kínai és indiai kultúrák iránt. Mint a Weborvosnak elmondta: bár valóban nehéz evidenciákon alapuló bizonyítékokat felhozni az ayurvéda hatékonysága mellett, de meggyőződése, hogy ebből az életfilozófiából, élettudományból nyert önismeret, harmónia valóban a gyógyulást szolgálja.

A kuratóriumba sikerült megnyerni olyan ismert és elismert személyiségeket, mint például dr. Bárándy Péter ügyvédet, volt igazságügy minisztert, Rácz Jenő kórházigazgatót, volt egészségügy minisztert, Müller Péter írót, dr. Balogh András professzort, volt indiai és thaiföldi nagykövetet, Kocsis Andrást, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatóját, Kovács Gábor üzletembert, művészet pártolót, Mészáros János egészségügyi-vállalkozásvezetőt, Riesz István üzletembert, ayurvédikus készítmények nagykereskedelmi vállalkozóját, volt diplomatát és Toll Károly üzleti-pénzügyi konzulting szakembert.

A tájékoztatón ismertették az alapítvány konkrét terveit is. Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a magyar orvostársadalom nyitottabbá, befogadóbbá váljon az ősi indiai gyógymódokkal szemben. Ennek érdekében ösztöndíjat akarnak létrehozni azoknak az orvosoknak, akik az ayurvédát kívánják tanulmányozni, ezen kívül szakmai képzéseket, továbbképzéseket, konferenciákat szerveznek a témáról. Az alapítás óta eltelt egy évben az alapítvány támogatásával egyébként már több szakember jutott el a témával foglalkozó nemzetközi konferenciákra.

Sőt, az alapítványnak talán némi szerepe abban is volt, hogy néhány hónapja a magyar kormányfő az indiai-magyar kormányközi együttműködési megállapodás aláírásával együtt szignálta azt az ayurvédáról szóló szerződést is, amely zöld utat ad a Debreceni Egyetemen egy ayurvéda tanszék felállítására.

A tájékoztatón megjelent a budapesti indiai nagykövetség képviselője, aki maximális támogatásáról biztosította az alapítványt.

Felszólalt Blaskó György professzor is, aki az alapítvány támogatásával jutott el februárban az indiai Keralába, ahol több mint 3 ezer fő részvételével tartottak nemzetközi ayurvéda konferenciát. A professzor, akit már korábban felkértek egy debreceni ayurvéda tanszék felállításának előkészítésére azt mondta: ha van politikai akarat, elkezdődhet az oktatás. Szalkai Iván a debreceni egyetem rektori megbízottja szerint nehéz eljuttatni a magyar társadalomhoz az indiai élettudomány üzenetét, hogy mennyire fontos megtalálni a saját egyensúlyt. Ebben a feladatban sokat segíthet az alapítvány – tette hozzá.

Az ayurvéda szanszkrit kifejezés, jelentése az élet tudománya, indiaiak hozzáteszik, hogy a hosszú élet tudománya. Egy életfilozófia, egy elgondolás az életről, az élet keletkezéséről, értelméről, az ember helyéről a világrendszerben, a kölcsönhatásról a környező világ és az ember között, ennek a hatásnak a betegség teremtő vagy kivédő effektusairól, a betegség keletkezéséről, folyamatáról, s ha létrejött, a kezeléséről.