• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meg kell újítani a felsőoktatást!

Hírek Forrás: MTI - ÖS

Kétfokozatú tanári minősítést és megkétszerezett állami támogatást várnak a professzorok.

"A Fidesz/KDNP újabb kétharmados győzelme megnövelte az új kormány felelősségét. Az elmúlt négy évben nem sikerült jelentősen előre lépni a minőségi és versenyképes hazai felsőoktatás megteremtésében, így ez az előttünk álló ciklusra maradt" - áll a Professzorok Batthyány Köre az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében.

"Felhívjuk az alakuló új kormány figyelmét a következőkre:
- A felsőoktatásban az Alaptörvénynek megfelelően biztosítani kell az egyetemi polgárok kutatási és oktatási autonómiáját.
- Hazánk csak akkor lehet versenyképes, válhat termelési és innovációs központtá, ha a felsőoktatás művelt értelmiségieket és jól képzett szakembereket bocsát ki.
- Egyetemi oktatás elképzelhetetlen tudományos kutatások nélkül, melyeket színvonaluk és jelentőségük alapján kiemelten kell finanszírozni.
- Az egyetemek (egyetemi karok) és a főiskolák (főiskolai karok) feladatait és szervezetét egyértelműen szét kell választani. Egyetértünk a felsőoktatási intézmények kiemelt egyetemi, szakegyetemi, főiskolai és helyi igényeket kielégítő közösségi főiskolai besorolásával.
- Az európai felsőoktatásban jelenleg folyó reformtörekvések keretei között szakonként újra át kell gondolni az egy- és a kétciklusú képzés alternatíváját.
- Magas színvonalú képzés csak ott valósítható meg, ahol a képzési formának megfelel az egy oktatóra jutó hallgatók száma.
- A már bekövetkezett színvonalcsökkenés ellensúlyozására támogatjuk az új egyetemi tanári pályázatok nemzetközi gyakorlatnak megfelelő elbírálását. Vezessék be a kétfokozatú egyetemi tanári minősítést.
- A Magyar Akkreditációs Bizottság döntése ellenére ne lehessen kinevezni egyetemi tanárt.
- Megújítandó az egyetemi oktatók életpályamodellje. Az alapbéreket jelentősen emelni kell, melynek során hangsúlyosan figyelembe veendő az oktatási és a tudományos teljesítmény.
- Az adminisztratív és technikai munkatársak helyzetének rendezése és a pályázati rendszerek ésszerűsítése révén csökkenteni kell az oktatókra nehezedő bürokratikus terheket.
- Az európai és a magyar tapasztalatok alapján újragondolandók a hallgatói képviselet törvényben lefektetett jelenlegi szabályai. Minden választott tisztség időben és ismételhetőségben korlátozott legyen.
- Egyetemi tanulmányokat csak emelt szintű érettségi vagy felvételi vizsga alapján lehessen megkezdeni.
- Minőségalapú finanszírozási modellre van szükség. Az alapellátás fedezze a bér, a rezsi és az oktatási eszközök költségeit.
- A felsőoktatás megújításának sikere érdekében a jelenlegi állami támogatást a ciklus végéig meg kell kétszerezni" - sorolják a kormány teendőit a közleményben.