• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még kevesebb az ajánlott napi adag sóból

Hírek Forrás: MTI

A WHO alacsonyabbra szabta a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását.

A szívbetegségek és vérellátási zavarok fő okozójának tartott magas vérnyomás visszaszorítása érdekében alacsonyabb szinten rögzítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: mostantól két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek. Az eddigi ajánlás két grammot írt elő nátriumból, amely napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

A Genfben nyilvánosságra hozott új irányelvek alapján a gyerekek napi sófogyasztását a felnőttekéhez viszonyítva arányosan kell megszabni, méghozzá kortól, termettől és súlytól függően.

A szakosodott ENSZ-szerv most először tett közzé ajánlást a napi minimális káliumszükségletről: javaslata szerint naponta legkevesebb 3,51 grammnyi káliumhoz kellene hozzájutnia az emberi szervezetnek.

A WHO ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a sok só és a kevés kálium növeli a magas vérnyomás kockázatát, ennek ellenére az emberek többsége túl sok nátriumot és túl kevés káliumot vesz magához. A szervezet közleménye szerint különösen a feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak sok nátriumot (100 grammnyi kenyérben 250 milligramm van, a szalonnában 1500, a szójaszószban pedig 7000). Az egészségre kedvező káliumból főleg a babban és a borsóban van sok
(1300 mg/100g), de a zöldség- és gyümölcsfélék is hasznosak. Főzés közben azonban apadhat egy-egy termék káliumtartalma.

A WHO közölte, hogy új irányelveket kíván kidolgozni a napi zsír- és cukorbevitelre is.