• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig fertőz a Salmonella Stenley

Hírek Forrás: OEK - ECDC Szerző:

Az unióban idén észlelt esetek több mint 40 százalékát Magyarországról jelentették.

A tavalyi adatok februári összesítése szerint 684 olyan Salmonella Stanley (S. Stanley) fertőzést azonosítottak az EU tagállamaiban, amely nem függött össze utazással. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) idén júliusban felkérte a tagállamok szakértőit, hogy szolgáltassanak friss információkat. Eszerint 2013. január 1-je és július 15-e között 143 S. Stanley esetet észleltek a tagállamokban, 43 százalékukat Magyarországon – ismerteti az ECDC adatait az Országos Epidemiológiai Központ (OEK).

Az ECDC 2011-ben észlelte, hogy az unió több tagországában megnőtt az S. Stanley esetek száma. Idén január 23-ig 10 országból jelentettek megbetegedéseket: Magyarország (235), Ausztria (186), Németország (77), Belgium (41), Nagy-Britannia (64), Csehország (35), Svédország (18), Olaszország (14), Szlovákia (12), Görögország (1). A júliusi ismételt összesítés alapján megállapították, hogy az utazással nem összefüggő S. Stanley esetek havi száma csökkent, összevetve a járványgörbe csúcsának számító 2012 augusztusában észlelt esetek számával, de még mindig kissé magasabb, mint a járvány kezdetét megelőző időszakban.

Az S. Stanley egy nagyon ritka típusú baktérium, amely azért lehet veszélyes, mert több antibiotikummal szemben is rezisztens. Az ECDC korábbi jelentése szerint ez a szalmonella törzs elsősorban a nalidixsavval szemben ellenálló. A fertőzés súlyosságát jelezte, hogy tavaly Belgiumban és Magyarországon a fertőzöttek több mint fele, 53 százaléka kórházi kezelésre szorult.

A nagyszámú európai eset furcsasága az is, hogy a fertőzések láthatóan nem köthetőek utazáshoz, pedig ez a baktériumtípus főleg Dél-Kelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön lelhető fel. A járványügyi hatóságok ráadásul sokáig hiába keresték, nem találták a fertőzés forrását. Végül a humán és állati eredetű, valamint élelmiszer - és takarmánymintákból származó törzsek PFGE-vizsgálata megállapította, hogy a járvány elsődlegesen pulyka-eredetű.

A S. Stanley Magyarországon korábban nagyon ritkán fordult elő: a járványügyi adatok szerint 2000-2010 között évente egy-két, maximum 10 megbetegedést okozott. Az elmúlt két évben azonban ez a szám 15-szörösére nőtt (csaknem 300 eset). A korábbi jelentések szerint a legérintettebb területek: Budapesten, Békés, Bács és Pest megye volt. Az, hogy idén is folytatódott a járvány azt jelzi, hogy a S. Stanley még mindig jelen lehet a Magyarországon forgalomban lévő pulyka-eredetű élelmiszerekben.