• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még mindig nem értik, milyen jó lesz nekik

Hírek Forrás: MTI

Nincs egyetemi reform, csak pénzkivonás és "az autonómia elpusztítása".

A felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítását, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlését követelték a budapesti Műegyetemen tartott tiltakozó demonstráció résztvevői szerdán a fővárosban. A hallgatók - akik megtöltötték az egyetem központi épületének auláját - követeléseik között fogalmazták meg a felsőoktatásból a forráskivonás leállítását, többletforrások juttatását, az eddigi elvonások kompenzálását, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Nagy Dávid, a demonstrációt szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke arról, hogy mi hozta össze a diákokat a héten, és mi hozza össze a következőkben is "eltántoríthatatlanul", azt mondta: az a felismerés, hogy megtámadták a jövőjüket, de ezt nem fogják hagyni. "Hogy megint átvertek bennünket, de ezt mi nem fogjuk hagyni!" - jelentette ki, amit a résztvevők hangos nem hagyjuk skandálása kísért.

A hallgatói érdekvédő kitért arra is, hogy nincs egyetemi reform, csak pénzkivonás és "az autonómia elpusztítása". Gulyás Márton, a Humán Platform képviselője bejelentette: jövő hétfőn tüntetést szerveznek több ágazat képviselőinek részvételével az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A rendezvényen részleteket játszottak le Orbán Viktor kormányfő 2004-es és 2008-as beszédeiből, amelyekben a tandíj bevezetésének elutasításáról volt szó. A hallgatók több ízben füttyel, sípszóval és pfujolással reagáltak, és szintén így tettek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevének említésekor.

Deczki Sarolta, az Oktatói Hálózat képviselője azt mondta: nem dönthetnek az egyetemek sorsáról a velük való egyeztetés nélkül, márpedig most ez történt. Ennek az országnak nincs jövője színvonalas és mindenki számára elérhető felsőoktatás nélkül - jelentette ki. Nem pénzt kell kivonni, hanem be kell fektetni e két területen - mondta, majd bírálta a kancellárok tervezett kirendelését az intézményekhez.

Solti László, a Szent István Egyetem rektora azt mondta: ha a felsőoktatásról hoznak döntést, akkor Magyarország sorsa a tét, ezért azt csak jól megalapozottan, kellő egyeztetés után lehet megtenni. A Magyar Rektori Konferencia álláspontját ismertetve közölte: a forráskivonás a felsőoktatásból a nemzetközi trendekkel ellentétes, és a magyar felsőoktatás leszakadásához vezet.

A kormányzati intézkedések a fiatalok és az intézmények számára már a közeljövőt is kiszámíthatatlanná teszik, és az elsősorban fiskális szempontoknak alárendelt elképzelések a korábban közösen elfogadott alapelvekkel is ellentétesek. Nem szolgálják a felsőoktatás minőségi javítását, a munkaerőpiac által preferált szakterületek támogatását.

Vastaps fogadta, amikor elhangzott: nem fogadhatják el politikai pártok résztvevőinek jelenlétét, mert a felsőoktatás ügyét egyetlen politikai párt sem sajátíthatja ki. A hallgatók szintén vastapssal fejezték ki szolidaritásukat a más városokban demonstráló társaikkal.

MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Több ezer budapesti egyetemista indult el "sétálni" a Műegyetemen tartott tiltakozó fórum után szerda késő délután. A szervezők nem közölték, hogy hová mennek.

HÖOK: Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum alakul
Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum életre hívásáról döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányi ülésén - tájékoztatta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerdán az MTI-t. A fórum a tervek szerint a jövő héten a fővárosban tartja első ülését, és munkájában a HÖOK mellett a felsőoktatásban érintett szakmai szervezetek, így többek között a rektori konferencia, a szakszervezetek vesznek részt - mondta el az elnök.

Hozzátette: az első tanácskozáson a résztvevők "a minimális elvárásaikat" egyeztetik majd, arra a kormány képviselőjét még nem hívják meg. Az első ülésen kialakult álláspont birtokában hívnák meg a további egyeztetésekre a kormány képviselőjét - jelezte.
Nagy Dávid kitért arra is, hogy a közoktatási szereplőkkel is egyeztetni szeretnének, ugyanis a köz- és a felsőoktatás átalakítását össze kell hangolni.

A Fidesz-irodánál demonstráltak a szegedi hallgatók
A szegedi Fidesz-székháznál demonstráltak az egyetemi hallgatók szerdán. A tiltakozók transzparenseikkel teleragasztották a pártiroda portálját. Zsargó Tamás, a Hallgatói Hálózat szegedi csoportjának elnöke elmondta, a fideszes képviselőkkel szerették volna ismertetni követeléseiket, de az iroda – a bejáraton olvasható felirat szerint – betegség miatt zárva volt.

A hallgató közölte, a sztrájkbizottság nevében arra kérték volna a politikusokat, hogy ne a párt, hanem Szeged érdekeit képviseljék. A nyolcezer embernek munkát adó egyetem a város legnagyobb munkaadója, a harmincezer hallgató ellátása pedig még sok ezer embernek jelent megélhetést.  Az egyetem ellehetetlenülése katasztrofális gazdasági következményekkel járna – tette hozzá.

MTI fotó: Kelemen Zoltán

A demonstrálók elmondták: azért ragasztották tele plakátjaikkal az iroda portálját, hogy bentről „a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság".

Nyíregyházán mintegy kétszáz diák demonstrált
A felsőoktatási keretszámok visszavonását kérték a kormánytól a demonstráló nyíregyházi közép- és főiskolások szerda délután. A mintegy kétszáz, zömében középiskolás diák a római katolikus templom előtt gyülekezett, majd átvonult a városháza elé. Tóth Fruzsina szervező az MTI-nek elmondta: a bejelentett demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat, és gondolja át döntését. Hozzátette: alapvetően nem a tandíjjal van a baj, hanem azzal, hogy a szegényebb családok fiataljaitól elveszik a továbbtanulás lehetőségét.

Szakszervezet: elutasítjuk a keretszámok drasztikus csökkentését
Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) határozottan elutasítja a támogatott felsőoktatási helyek, az állami ösztöndíjas keretszámok drasztikus csökkentésének szándékát és kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradásáért lép fel - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A ÉSZT ügyvivő testületének állásfoglalása szerint elfogadhatatlan minden olyan megoldás, amely a magyar fiatalok jelentős részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét, vagy külhoni oktatási intézményekbe kényszeríti őket. A szakszervezeti tömörülés ezt mind társadalmilag, mind gazdaságilag rendkívül károsnak tartja és határozottan tiltakozik az ellen, hogy a továbbtanulás, a szakválasztás lehetősége szinte kizárólag az egyéni-családi jövedelemtől függjön - írta közleményében Kuti László, elnök.

A nyilatkozat szerint az ÉSZT nem tudja elfogadni a felsőoktatási intézmények ellehetetlenítését és tiltakozik az intézményi autonómia mindennemű csonkítása - kiemelten a kancellária intézményi létrehozása - ellen, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes szakterületek átmeneti vagy hosszabb távú kizárása a támogatási rendszerből évek, évtizedek múlva komoly gondot fog okozni a nemzetgazdaságnak. A szervezet ezért azt közölte: kész a közös fellépésre minden olyan demokratikus szervezettel, amely a fiatalok továbbtanulási lehetőségének megmaradása, erősödése érdekében és a felsőoktatás értékeinek megőrzéséért lép fel.

Legolvasottabb cikkeink