• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért

Hírek 2023.05.24 Forrás: Weborvos
Megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért

Akik halmozottan tapasztaltak meg negatív gyermekkori élményeket, későbbi életük során több egészségügyi kockázattal rendelkeznek.

Több éves szakmai munkát, és sikeres szakmai konferenciákat követően megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a jelenleg felnövő- és a következő generációk minél kevesebb negatív-, és minél több pozitív gyermekkori élményt éljenek át.

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa alapján formálódik az alaptermészet. Ezért a negatív gyermekkori élmények meghatározóak a felnőttkorban kialakuló személyiségzavar, szenvedélybetegség, önveszélyeztetés és öngyilkosságra való hajlam kialakulásában. Ráadásul a kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy egy-egy gyermek nem csak egy gyermekkori negatív élményt szenvedett el, vagyis az ACE-k (Adverse Childhood Experiences) halmozódnak.

Akik halmozottan tapasztaltak meg negatív gyermekkori élményeket, későbbi életük során több egészségügyi kockázattal rendelkeznek. Körükben többszörösére nő az alkoholizmus és a droghasználat kockázata, de a szorongás, a depresszió vagy az öngyilkossági kísérletek száma is megnő. Fontos látni, azt is, hogy az ACE-ek nem csak halmozódnak, de át is adódnak, szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre.

A gyermekkori negatív élmények kialakulásának megelőzése sokrétű társadalmi kérdés, az első lépés a szülők oktatása, felvilágosítása és segítése kell legyen, majd kiemelt kérdés a gyermekekkel foglalkozó szakemberek tájékoztatása, továbbképzése, érzékenyítése a témával kapcsolatban.

Pontosan ezért az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért fő célja társadalmi összefogás elérése a gyermekek jobb lelkivilágának elősegítése érdekében, tudományos alapokon, a média támogatásával. Másfelől cél a tudatosság, az elsődleges megelőzés, továbbá kezelés nyújtása a gyermekek lelkivilágának megsegítése céljából.

Az egyesület elképzelése szerint a társadalom minden rétegét elérő „mentális védőoltás” sorozattal (tájékoztatás, ismeretterjesztés, prevenciós tevékenységek és kiadványok, képzések, korai beavatkozás) kívánják megelőzni a negatív gyermekkori élményeket, és elősegíteni a rezilienciát (lelki ellenállóképességet).

Ennek során az egyesület tagjai kutatásokat folytatnak majd az egészségmegőrzés összes területén, kiemelten a gyermekkori negatív élmények kialakulásának és hatásainak, valamint a megelőzésének és kezelésének témájában, de szakembereknek és a lakosságnak szóló elektronikus és papír alapú tájékoztató anyagok készítése, valamint prevencióval foglalkozó kongresszusok és virtuális konferenciák szervezése is a szakmai munka része lesz.

Az egyesületi tagok önkéntesen és ingyenesen végzett munkája alapján primer prevenciós programokat állítanak össze a fiatalok (potenciális gyermekvállalók), óvodák-, iskolák dolgozói számára a problémák felismerésére, valamint olyan felületet (szolgáltatást) is biztosítanak majd, ami a potenciális, meglévő szervezetek lehetőségeit és elérhetőségeit tartalmazza. Az egyesület ezen a felületen elsősorban tagjai önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkáját kívánja koordinálni, és közzétenni.

A szakmai tevékenység munkacsoportokban zajlik, lesznek célzottan szakembereknek szóló (házassági tanácsadói, szülésznői, védőnői, bölcsődei / óvodai / általános iskolai / középiskolai pedagógusoknak) speciális munkacsoportok, de terveznek például ártalomcsökkentő, kutatói és kommunikációs munkacsoportot is.

Az egyesületet 5 fős elnökség vezeti, tagjai Dr. Makara Mihály, Fekete-Gál Martina, Vidor Eszter, Prof. Dr. Rókusz László, Dr. Horváth Béla, elnöknek Dr. Makara Mihály főorvost választották meg. Az egyesület honlapjának címe: www.egyelv.hu

Legolvasottabb cikkeink