• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért

Hírek 2023.05.24 Forrás: Weborvos
Megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért

Akik halmozottan tapasztaltak meg negatív gyermekkori élményeket, későbbi életük során több egészségügyi kockázattal rendelkeznek.

Több éves szakmai munkát, és sikeres szakmai konferenciákat követően megalakult az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a jelenleg felnövő- és a következő generációk minél kevesebb negatív-, és minél több pozitív gyermekkori élményt éljenek át.

A gyermekkor fontos szerepet játszik egy felnőtt személyiségének kialakulásában, hiszen a szülőktől ellesett példa alapján formálódik az alaptermészet. Ezért a negatív gyermekkori élmények meghatározóak a felnőttkorban kialakuló személyiségzavar, szenvedélybetegség, önveszélyeztetés és öngyilkosságra való hajlam kialakulásában. Ráadásul a kutatási adatokból arra lehet következtetni, hogy egy-egy gyermek nem csak egy gyermekkori negatív élményt szenvedett el, vagyis az ACE-k (Adverse Childhood Experiences) halmozódnak.

Akik halmozottan tapasztaltak meg negatív gyermekkori élményeket, későbbi életük során több egészségügyi kockázattal rendelkeznek. Körükben többszörösére nő az alkoholizmus és a droghasználat kockázata, de a szorongás, a depresszió vagy az öngyilkossági kísérletek száma is megnő. Fontos látni, azt is, hogy az ACE-ek nem csak halmozódnak, de át is adódnak, szülőről gyermekre, majd az ő gyermekeikre.

A gyermekkori negatív élmények kialakulásának megelőzése sokrétű társadalmi kérdés, az első lépés a szülők oktatása, felvilágosítása és segítése kell legyen, majd kiemelt kérdés a gyermekekkel foglalkozó szakemberek tájékoztatása, továbbképzése, érzékenyítése a témával kapcsolatban.

Pontosan ezért az Egyesület a Gyermekek Egészséges LelkiVilágáért fő célja társadalmi összefogás elérése a gyermekek jobb lelkivilágának elősegítése érdekében, tudományos alapokon, a média támogatásával. Másfelől cél a tudatosság, az elsődleges megelőzés, továbbá kezelés nyújtása a gyermekek lelkivilágának megsegítése céljából.

Az egyesület elképzelése szerint a társadalom minden rétegét elérő „mentális védőoltás” sorozattal (tájékoztatás, ismeretterjesztés, prevenciós tevékenységek és kiadványok, képzések, korai beavatkozás) kívánják megelőzni a negatív gyermekkori élményeket, és elősegíteni a rezilienciát (lelki ellenállóképességet).

Ennek során az egyesület tagjai kutatásokat folytatnak majd az egészségmegőrzés összes területén, kiemelten a gyermekkori negatív élmények kialakulásának és hatásainak, valamint a megelőzésének és kezelésének témájában, de szakembereknek és a lakosságnak szóló elektronikus és papír alapú tájékoztató anyagok készítése, valamint prevencióval foglalkozó kongresszusok és virtuális konferenciák szervezése is a szakmai munka része lesz.

Az egyesületi tagok önkéntesen és ingyenesen végzett munkája alapján primer prevenciós programokat állítanak össze a fiatalok (potenciális gyermekvállalók), óvodák-, iskolák dolgozói számára a problémák felismerésére, valamint olyan felületet (szolgáltatást) is biztosítanak majd, ami a potenciális, meglévő szervezetek lehetőségeit és elérhetőségeit tartalmazza. Az egyesület ezen a felületen elsősorban tagjai önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkáját kívánja koordinálni, és közzétenni.

A szakmai tevékenység munkacsoportokban zajlik, lesznek célzottan szakembereknek szóló (házassági tanácsadói, szülésznői, védőnői, bölcsődei / óvodai / általános iskolai / középiskolai pedagógusoknak) speciális munkacsoportok, de terveznek például ártalomcsökkentő, kutatói és kommunikációs munkacsoportot is.

Az egyesületet 5 fős elnökség vezeti, tagjai Dr. Makara Mihály, Fekete-Gál Martina, Vidor Eszter, Prof. Dr. Rókusz László, Dr. Horváth Béla, elnöknek Dr. Makara Mihály főorvost választották meg. Az egyesület honlapjának címe: www.egyelv.hu

Legolvasottabb cikkeink