• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meghaladta a kétezret a napi fertőzöttek száma Csehországban

Hírek Frissítve 2020.09.17 Forrás: MTI
Meghaladta a kétezret a napi fertőzöttek száma Csehországban

Északkelet-angliai nagyvárosokban és megyékben rendelt el korlátozásokat a brit kormány a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt.

Nagyon megugrott szerdán az igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, és első ízben már a kétezret is meghaladta. Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint szerdán 2139 fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumi vizsgálatok, ami 464-gyel több a keddi adatnál.

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 41 032 személy fertőződött meg, akiknek majdnem háromötöde már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 17 619, ami szintén rekordmagas szám.

A korábbiaknál gyorsabban emelkedik a kórházi kezelésre szorulók száma is. A tárca statisztikája szerint jelenleg 388 személy szorul kórházi kezelésre, 55-tel több, mint kedden. A súlyos állapotban, lélegeztetőgépen lévő páciensek száma szerdán 81-re emelkedett.

A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 482 ember halt meg. Az e heti halálozások száma 17, szeptember elseje óta pedig 58-an haltak meg. Ezek a számok is egyre nőnek.

A napi laboratóriumi tesztek száma megközelíti a 20 ezret. A tárca kimutatása szerint az emberek 60 százalékát orvosok küldik a tesztelésre, míg 40 százalékuk önköltséges, egyénileg tesztelést kérő személy. Az orvosok által küldött személyek tesztelését az egészségbiztosítók fizetik. A tesztek maximális ára 1680 korona (21 800 forint). Adam Vojtech egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a napi tesztek számát 25 ezerre növelik. Jelezte továbbá, hogy várhatóan szigorítani fogják az óvintézkedéseket is.

Roman Prymula, a tudományért és egészségügyi kutatásokért felelős cseh kormánybiztos kedden újságíróknak azt mondta, hogy a következő két-három hétben nem várható az igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése, valószínűbb a növekedés.

A legrosszabb helyzet Prágában van, ahol százezer lakosra már több mint 160 fertőzött jut.

Csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Április vége óta a legmagasabbra emelkedett az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 2194 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Ennél több fertőzést legutóbb április 24-én regisztráltak, amikor 2337 lelet volt pozitív. Azóta csak egyszer haladta meg az új esetek száma a kétezres határt, augusztus 22-én, amikor 2034 fertőzést jegyeztek fel.

Az új esetek száma emelkedett a szerdai 1901-hez képest, és jelentősen nőtt az utóbbi heteket jellemző 1500 körüli szinthez viszonyítva, ugyanakkor messze elmarad a járvány első hullámának csúcspontján, április elején regisztrált napi 6000 körüli értékektől.

Az új esetekkel együtt 265 857 fertőzést mutattak ki Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő elhalálozások száma egy nap alatt hárommal emelkedett, 9371-re.

A napi új esetek száma az áprilisi tetőzés után július közepéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig, majd meredek emelkedésnek indult. Az RKI szakértői ezt több tényező együttes hatásának, köztük az egyre intenzívebb - hetente egymilliónál is több vizsgálatot jelentő - tesztelésnek tulajdonítják. Az új esetek száma augusztus végén állt be az 1500 körüli szintre, és a napokban indult ismét emelkedésnek.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek és a járvány halálos áldozatainak száma viszont nem változott számottevően, ami az RKI szerint azzal magyarázható, hogy főleg fiatalok kapják el a vírust, akiknek körében viszonylag ritka a súlyos megbetegedés és a fertőzéssel összefüggő elhalálozás. Azonban a múlt hét óta az esetszám enyhe emelkedése látható az idősebb korosztályokban, ami az egészségügyi ellátórendszer terhei és a halálos áldozatok száma növekedésének kockázatával jár - figyelmeztetett az RKI.

Romániában ismét gyorsul a járvány, 1700-at közelíti a napi esetszám

Romániában másfél havi egyenletes ütemű terjedés után ismét gyorsul a koronavírus-járvány: az előző napi rekord után csütörtökön is megközelítette az 1700-at az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs összegzése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1679 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 37 százalékkal meghaladja az előző két hét átlagát.  A legtöbb új fertőzést (244-et) ismét Bukarestből, illetve Iasi (110), Valcea (83) és Kolozs (82) megyéből jelentették.

Az erdélyi megye azt követően került a legfertőzöttebb térségek közé, hogy a Kolozsvár nyugati, illetve keleti szomszédságában található Gyalu (Gilau), illetve Dezmér (Dezmir) faluban is fertőzési góc jelent meg egy-egy idősotthonban, amelyet ugyanaz a tulajdonos működtet. Előbbiben 37 beutaltnál és nyolc alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, miután előző nap a dezméri idősotthonban - két alkalmazott megbetegedését követően - elvégzett 54 teszt közül 48 bizonyult pozitívnak.

Egyszámjegyű napi esetszámot csak a Kárpát-kanyar külső ívén található megyékben - Vrancea (7), Buzau (9) és Ialomita (9) - regisztráltak.

Az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 30 százalékkal kevesebb - 27 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel meghaladta a 4300-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Az újabb fertőzési hullám egyelőre nem növelte jelentősen az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést: a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma mintegy százzal nőtt, de még nem érte el a hétezret, az intenzív terápián ápoltak száma, pedig 460-ra csökkent.

Az országban több mint 38 ezer fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.

Észak-angliai nagyvárosokban rendeltek el korlátozásokat a fertőzés terjedése miatt

Északkelet-angliai nagyvárosokban és megyékben rendelt el korlátozásokat csütörtökön a brit kormány a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt. Matt Hancock egészségügyi miniszter a londoni alsóházban csütörtök délután bejelentette: Northumberland és Durham megyékben, valamint Newcastle, Gateshead és Sunderland városokban pénteken nulla órától tilos vegyülniük a nem egy háztartásban élőknek zárt térben és közterületen egyaránt. Emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani. A vendéglátóhelyeknek az érintett térségekben 22 órakor be kell zárniuk, és másnap reggel 5 óra előtt nem nyithatnak ki.  A korlátozó rendelkezések több mint kétmillió embert érintenek.

Hancock elmondta: az intézkedéseket az tette szükségessé, hogy az utóbbi időszakban százezer lakosonként 70-100 között mozog az országrészben naponta kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma, amely a nyáron, országos átlagban nem érte el a húszat.

A fertőzöttek száma országosan is emelkedik: szerdán 3991 új fertőzöttet mutattak ki szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyság egészében.

A mostani megugrás mindazonáltal jóval elmarad a nagy-britanniai koronavírus-járvány áprilisi tetőzése idején mérttől. Akkor - a jelenleginél sokkal szűkösebb tesztelési kapacitás mellett is - volt olyan időszak, amikor naponta hatezernél több új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, és előfordult, hogy meghaladta az 1200-at a halálos áldozatok napi száma.

A szerda délelőtt zárult 24 órában 20 halálesetet jelentettek a brit egészségügyi hatóságok.

Nagy-Britanniában eddig több mint 20 millió koronavírustesztet végeztek el, és ezek közül 378 ezer lett pozitív. A halálos áldozatok száma meghaladja a 41 ezret.

A brit kormány e hét eleje óta országos kiterjedésű korlátozásokat is érvényben tart.

Hétfő óta szabadtéri közterületeken, éttermekben, pubokban és egyéb közösségi létesítményekben, valamint magánlakásokban hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében.

Az éttermeknek és a puboknak emellett fel kell jegyezniük és 21 napig meg kell őrizniük minden betérő vendég elérhetőségeit, és ezeket az adatokat át kell adniuk az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kontaktkutató részlegének.

A "hatos szabálynak" nevezett korlátozás nem érinti az iskolákat, a munkahelyeket, a szervezett csapatsport-eseményeket, valamint az esküvőket és a temetéseket sem.

Boris Johnson miniszterelnök az elmúlt napokban többször hangsúlyozta: ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a márciusihoz hasonló, teljes körű országos zárlat elrendelését.

 

Legolvasottabb cikkeink