• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete

Hírek Forrás: Weborvos

Az intézet készen áll a tervezett további fejlesztések megvalósítására.

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében elkészült a korszerű eszközökkel és berendezésekkel felszerelt közel száz fő befogadására alkalmas előadóterem, megújult a központi épület teljes alsó szintje: a bejárat, az aula, a kiszolgáló helyiségek - tudatta közleményben az intézmény. Az építkezés során létrejött modern közösségi térben hosszú idő után először valósulhat meg, hogy a kutatói közösség az érdeklődő közönség bevonásával tudományos kurzusokat, rangos szakmai rendezvényeket bonyolítson le. A 120 millió forintos felújítás pénzügyi forrását a kutatóintézet munkatársai által korábban elnyert három, európai uniós pályázatból biztosították. A teljes beruházás két European Research Council (ERC) Advanced Grant és egy Startup Grant pályázaton odaítélt pénzügyi támogatás szabadon felhasználható rezsi keretének - a felelős gazdálkodásnak köszönhetően - megmaradt részösszegéből valósult meg.

A közösségi tér átadását követő tudományos ülés első előadójaként, Freund Tamás, a KOKI igazgatója rövid helyzetértékelést adott a hallgatóságnak nemzetközi viszonylatban is jelentős eredményeikről, a munkatársak sikereiről, és ismertette az intézeti jövőképet. Freund Tamás beszédében jelzésértékűnek nevezte az avatóünnepséget: az épület részleges megújításával széles körű szakmai programok lebonyolítására nyílik lehetőség, amely ilyen módon utal az intézet távlati céljaira. A KOKI a tudományos közösségi életet nagyban segítő épületrésszel kifejezi, hogy az intézet készen áll a tervezett további fejlesztések megvalósítására.

Az eseményen részt vett Pálinkás József, az MTA elnöke, aki beszédében elmondta, hogy a kimagasló teljesítményű eredményes fiatal kutatói csapatot összefogó intézetvezetők példaértékű munkáját követendőnek tartja. Az ülést Vizi E. Szilveszter munkásságát bemutató előadásával zárta le. Az eseményen részt vettek az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársai, az intézettel szorosan együttműködő felsőoktatási intézmények és az egyik partner vállalat vezetői: a Semmelweis Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar, az Országos Idegtudományi Intézet és a Richter Gedeon Nyrt. vezetői is.

Az MTA KOKI tízemeletes toronyépülete az 1960-as években épült. Az 1962-es átadás óta eltelt időben, forrásszűke miatt, elsősorban a laborok és a kutatási infrastruktúra világszínvonalúvá fejlesztését tűzték ki célul és valósították meg sikeresen. 2004-ben példaértékű összefogással, állami, akadémiai és Richter Gedeon NyRt. támogatással kezdte meg működését az intézet géntechnológiai részlege. Az épület közösségi terei, egy-egy emelete helyenként megújult, ugyanakkor átfogó, teljes körű felújításra hosszú idő óta most először került sor. Jelen beruházás során kétszeresére bővült az előadóterem, átalakult az épület földszinti bejárata és aulája, korszerűsítették a folyosókat és mellékhelyiségeket, továbbá kialakítottak egy 20 fős tárgyalót is.

A 450 m2-nyi épületrész építési munkálatai, az M-Teampannon Kft. tervezőiroda tervei alapján, idén július 17-én kezdődtek és a teljes kivitelezés november közepén zárult le. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező és alvállalkozói koordinálásában, a kivitelezés felügyeletében az MTA-Q2 projektcsapata is részt vett. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont új épületének kivitelezésében közreműködő szakemberek tapasztalata és szakmai támogatása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a KOKI a beruházást időre, megfelelő műszaki tartalommal és a tervezett pénzkereten belül maradva zárja le.