• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Menesztették Ádány Róza professzorasszonyt

Lapszemle 2019.05.06 Forrás: medicalonline.hu
Menesztették Ádány Róza professzorasszonyt

Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe.

Május 10-ével valamennyi egyetemi munkája és feladata alól felmentették a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, prof. dr. Ádány Rózát – értesült a MedicalOnline. A Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. Bár a felsőoktatási törvény 70 éves korig engedélyezi az egyetemi tanárok foglalkoztatását, a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az érintett intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

Úgy tudjuk, a professzorasszonnyal a Népegészségügyi Kar nemrégiben kinevezett dékánja, dr. Zsuga Judit egyetemi docens közölte a döntést, amiről információink szerint az érintett kari tanács sem értesült. Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat.

Ádány Róza professzor – mint a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének elnöke – neve fémjelezte azt a népegészségügyi konferenciát, amelyet egy hete nagy sikerrel tartottak meg Debrecenben; részt vettek rajta a V4 országok népegészségügyi kutatóintézeteinek és társaságainak vezetői mellett az Európai Népegészségügyi Szövetség volt és jelenlegi elnökei, a Népegészségügyi Iskolák Európai Szövetségének elnöke, valamint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A hazai felsőoktatás történetének első, és máig egyetlen Népegészségügyi Karának alapítója vezeti azt a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportot is, amely hazánkban elsőként kezdett népegészségügyi, epidemiológiai kutatásokkal, azok fejlesztésével foglalkozni, így munkájuk ezen a tudományterületen hiánypótló jelentőséggel bír. Az MTA-DE Népegészségügyi Kutatócsoport 2007 óta a hazai egészségpolitikai döntés-előkészítés támogatása mellett feladatának tekinti a kutatási eredmények nemzetközi szintű megismertetését és elismertetését. Ádány Róza vezetése alatt a kar szoros együttműködést alakított ki a WHO-val.

A lap kereste a professzorasszonyt, azonban hívásukra üzenetben válaszolt, miszerint nem kíván nyilatkozni; ellenben információink szerint „komoly mozgolódás” van az intézményben a szakember méltatlan eltávolítása nyomán - írták.

Legolvasottabb cikkeink