• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mennyi idő alatt lehet meginni 4 millió liter vizet?

Hírek 2020.06.30 Forrás: Weborvos
Mennyi idő alatt lehet meginni 4 millió liter vizet?

A fogyasztói csapoknál már ennek, a kutaknál eleve jelentősen csökkent mennyiségnek is csak a töredéke jelenhet meg.

Ahhoz, hogy egy láz- és fájdalomcsillapító tablettának megfelelő mennyiségű hatóanyagot az ivóvízzel elfogyasszunk, 4 millió liter, vagyis napi 2 liter víz elfogyasztását alapul véve ezt a mennyiséget 5479 év alatt tudnánk bejuttatni a szervezetünkbe - reagált magyarázó közleményében a Fővárosi Vízművek a napokban megjelent, a vízben található gyógyszermaradványokra vonatkozó hírekkel kapcsolatban.

Mint közleményükben írták, a tanulmány alapjául szolgáló, nem akkreditált laboratóriumban végzett korábbi vizsgálat célja elsősorban annak kiderítése volt, hogy a Dunában milyen mértékben mutathatók ki a gyógyszermaradványok. A parti szűrésű kutakból nyert víz esetében végzett mintavétel alapján kiemelendő, hogy amint azt a tanulmány is hangsúlyozza, a parti szűrés igen hatékonyan, 95 százalékos biztonsággal távolítja el a gyógyszermaradványokat. A vizsgálatok eredménye arra utal, hogy a további vízkezelési eljárások, így a klórozás tovább csökkentik ezek mennyiségét, ezért a fogyasztói csapoknál már ennek, a kutaknál eleve jelentősen csökkent mennyiségnek is csak a töredéke jelenhet meg.

Napjainkban olyan műszerek és vizsgálati technológiák állnak már a rutinmunkát végző laboratóriumok rendelkezésére is, amelyek alkalmazásával a nullától alig „különböző” mennyiségek kimutatása, meghatározása is lehetséges. Jól példázza ezt, hogy ahhoz például, hogy egy láz- és fájdalomcsillapító tablettának megfelelő mennyiségű hatóanyagot az ivóvízzel elfogyasszunk, 4 millió liter, vagyis napi 2 liter víz elfogyasztását alapul véve ezt a mennyiséget 5479 év alatt tudnánk bejuttatni a szervezetünkbe.

A Fővárosi Vízművek laboratóriumai szigorú mintavételi terv szerint, évente mintegy 10 000 vízmintát elemeznek uniós előírásoknak megfelelően. Bár sem a magyarországi, sem az Európai Unós szabályozás nem teszi kötelezővé a gyógyszermaradványok vizsgálatát, a Fővárosi Vízművek ivóvíz-biztonsági tevékenysége azonban ebből a szempontból is élenjáró. Rendszeresen végzünk vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy környezetünk állapotának romlásával milyen változás várható hosszú távon a jelenleg kiváló minőségű vízbázisainkon. Míg korábban a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával egy K+F program keretében végeztünk ilyen jellegű méréseket, 2018 óta pedig az MTA Ökológiai Kutatóintézetének vezetésével folyó „Tiszta ivóvíz – a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” hároméves, a Nemzeti Kiválóság Program projektjében veszünk részt konzorciumi partnerként.

Nem mehetünk azonban el amellett a felelősség mellett, amely mindannyiunkat terhel: személyes felelősségünk, mennyire viselkedünk környezettudatosan, hiszen a környezetszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt nemcsak a vízben, de a levegőben és a talajban is. Mindenki sokat tehet azzal, ha a feleslegessé vált gyógyszereket, növényvédő szereket, tisztítószerek maradékait, egyéb veszélyes kémiai anyagot nem a WC-be vagy lefolyóba önti, hanem kizárólag szabályos módon kezeli.

A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz fogyasztása nemcsak egészséges és biztonságos, hanem környezetbarát is, hiszen nem keletkezik vele műanyaghulladék - írták.

Legolvasottabb cikkeink