• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mentőöv a munkaerőpiacra ''visszaküldött'' lelki betegeknek

Hírek Forrás: Weborvos

Különösen nehéz helyzetben vannak a mentális betegségekkel küszködők.

Miközben csaknem kétszázezer, eddig rokkantsági ellátásban részesülőt akarnak úgymond „visszavezetni" a munka világába, az állástalan lelki betegeknek szinte esélyük sincs a foglalkoztatásra. Több mint százötven milliárd forint megtakarítást remél az állam a rokkantsági nyugdíjak rendszerének felülvizsgálatától. Ilyen ellátásban itthon csaknem nyolcszázezren részesülnek, ami kétszerese az OECD-országok átlagának. A nők körében a 39 évesnél fiatalabbak 14,5 százalékát, a 40-55 év közöttiek 63,4 százalékát, az 55 évesnél idősebbek 22,1 százalékát részben vagy egészben pszichés okokból rokkantosították. A férfiaknál a 39 évesnél fiatalabbak 22 százalékánál, a 40-55 éves korosztály 60,7 százalékánál, míg az 55 évesnél idősebbek 17,3 százalékánál szerepelnek a viselkedés- és mentális problémák a leszázalékolás indokaként. Némi túlzással speciális, büszkeségre aligha okot adó hungarikum, hogy a leszázalékolások vezető oka Magyarországon a különböző pszichés betegségek.

A mentális betegséggel, szegénységgel – és a gyakran ezekkel együtt járó kirekesztéssel – küzdő álláskeresők különösen nehéz helyzetben vannak. A tartós munkanélküliség önmagában is megbetegítő hatású lehet. Az a több mint egy év, amit az átlagos álláskereső munkanélküliként tölt el, önmagában is szorongató, megalázó helyzetet teremt, amit csak tetéz a szegénység nyomora vagy egy mentális betegség bélyege. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akiket a rehabilitációs rendszer újra munkába állásra „ösztönöz" a leszázalékoltság státuszának megszüntetésével. Sokan közülük mentális betegséggel küzdenek (különösen jellemző a depresszió, a szorongásos problémák, esetleg a skizofrénia), vagyis olyanok kényszerülnek a munkakeresésre, akik valójában nem tekinthetők gyógyultnak.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a Lélekben Otthon Alapítvány, amely egy nemzetközi projekt keretében szakszerű segítséget nyújt a mentális betegek elhelyezkedésében. Az EU LLP Grundtvig Partnership Progamme 2012 támogatásával nemrég indult ENCLOSE (Establish a New Cooperation to Let Obtain a Social Inclusrion In Europe) projekt tíz ország szervezetét tömöríti magában. A projekt célja, hogy résztvevő országok (Csehország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Olaszország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország) egymás problémáit és megoldásait megismerve olyan közös megoldási módokat hozzon létre, amely egy-egy kiválasztott célcsoportnak segít az álláskeresésben. Ilyen célcsoportok például a nők, az időskorúak, és a mentális betegséggel élők. A Lélekben Otthon közhasznú Alapítvány ez utóbbi hátrányos helyzetű csoport álláskeresésében segít Magyarországon.

A magyar alprojekt fókuszában két célcsoport áll: egyrészt a kimondottan mentális betegséggel élők, másrészt a még nem beteg, de az álláskeresésbe és a reménytelenségbe belefásult (vagyis a depresszió „előszobájában" lévő) emberek. A depressziós, szorongó és egyéb lelki problémával küzdőknek (például skizofrén) 12 alkalmas, állásfelkészítő csoportot tartanak, míg a hivatalosan egészséges, de olykor aggasztó pszichés tüneteket mutatók számára tréningeket tartanak. Egy-egy tréning végén próbainterjút tartanak, amit az álláskeresés módszertani áttekintése előzi meg. A programban résztvevők nemcsak a célzott keresés technikáit ismerhetik meg, de azt is megtanulják, hogyan kell hatásos önéletrajzot írni. A legfontosabb tudnivalót is elsajátítják az érintettek, nevezetesen azt, ami számukra a legnehezebb, egyben a legfontosabb: hogyan beszéljenek önmagukról. Az első eredmények igencsak biztatóak: a csoportok tagjai közül már többen elhelyezkedtek.