A közétkeztetési tapasztalatokról a szülők 19 százalékát rendszeresen megkérdezik, a gyerekek 64 százalékát viszont sohasem.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!" egészségnevelő kampánya keretében játékot indított. A gyerekeket arra buzdították, hogy tapasztalataik alapján szavazzanak a legfinomabb menzaételekre és így közvetve azokra a főzőkonyhákra, melyek a kedvenc ételüket elkészítette.
Az általános és középiskolás tanulók szavazatai alapján a martonvásári HPM Plusz Kft. nyerte el „Az év közétkeztetője 2016" címet, az OGYÉI szakemberei pedig összeállították a diákok által kedvelt 50 legfinomabb menzaételt tartalmazó listát. Az OGYÉI merokanal.hu honlapon meghirdetett játékában 44 magyarországi település 298 osztályának 7500 tanulója szavazott kedvenc fogására és az azokat elkészítő 41 főzőkonyhára – foglalta össze a kampány lényegét, Dr. Pozsgay Csilla főigazgató a kampányt összegző sajtóközleményben.
A versenyben részt vevő közétkeztető cégek ételsorain a hagyományos ételek épp úgy szerepeltek, mint például a hazánkban reformételnek számító kuszkusz, de a fehér gabonafélék helyett is gyakran szerepeltek teljes kiőrlésű változatok. A beküldött receptek körét színesíti, hogy még a gyorséttermi kultúra „menzabarát" gyrosa és pizzája is megtalálható volt közöttük. A pályázatban résztvevő gyerekek kétszer 10 élelmezési nap alatt választhatták ki a számukra legízletesebb 2 levest, 2 főételt és 2 desszertet.
A legkedveltebb leveseknek a gyümölcslevesek, a gulyás jellegű levesek, a csontleves és paradicsomleves bizonyultak. A főételek közül kimagaslóan legnépszerűbbek a rántott ételek lettek, őket követte a bolognai spagetti, a brassói aprópecsenye és a paradicsomos húsgombóc holtversenyben. Az édes ételek között a tejbegríz nyerte el leggyakrabban a gyermekek tetszését, ezt követte a túrógombóc és a piskóta jellegű sütemények, de sokan szavaztak az aranygaluskára és a linzer jellegű süteményekre is.
A szavazatot leadó osztályok között az OGYÉI közjegyző jelenlétében kisorsolta azt a 13 szerencsés osztályt, akik pénzbeli hozzájárulást nyertek a 2017-es osztálykirándulásukhoz. A nyertesek között van fővárosi, pécsi, berettyóújfalui, makói, mogyoródi, nagykőrösi, sárbogárdi, százhalombattai és somogyjádi osztály, sőt van három iskola, ahonnan több osztályt is kisorsoltak. A nyertes iskolák listája, valamint a TOP 50 menzaétel fotókkal és receptgyűjteménnyel együtt megtalálható a merokanal.hu oldalon.
A pályázatok mellett egy kutatás is zajlott, amely a menzareform fogadtatását vizsgálta a gyerekek és a szüleik körében. Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója az eredményeket ismertetve elmondta: az 500-500 fős mintán végzett felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet. A menzával elégedetlen, vagy kevésbé elégedett válaszadók leginkább a szűkös választékot és azt kifogásolták, hogy az ételek íztelenek.
A nem menzán étkező gyerekek (14%) szülei a közétkeztetéstől való távolmaradást elsősorban azzal magyarázták, hogy gyermekük diétás étkezésre szorul (12%) vagy nem szereti a menzán felszolgált ételeket (27%). A menza megítélésében a szülők közül inkább azok voltak kevésbé elégedettek, akik az átlagosnál jóval (1500 forinttal) többet fizetnek a közétkeztetésért – állapította meg a Kutatópont.
A vizsgálat szerint a szülők többsége, 88 százaléka soha nem élt panasszal a menzával kapcsolatban. A közétkeztetési tapasztalatokról a szülők 19 százalékát rendszeresen megkérdezik, 60 százalékuknak módjukban áll visszajelzést adni a pedagógusnak, 27 százaléknak pedig nincs ilyen lehetősége.
A gyerekek esetében fordított arányokkal találkozunk, 64 százalékukat nem kérdezik meg ebben a kérdésben.
A gyerekek többsége – főleg a lányok és 3-4. osztályokba járók – nyitottak és érdeklődőek a témában. 60 százalékuk szeretne többet tudni az egészséges táplálkozásról, 72 százalékuk szívesen megtanulna főzni, de mindössze 5 százaléknak van lehetősége valamilyen főzéssel kapcsolatos tevékenységben részt venni az iskolában – derült ki a közvélemény-kutatásból.
A felmérés megállapította, hogy a gyerekek többsége otthon reggelizik, többnyire visz magával valamilyen uzsonnát, és nem vásárol büfében. Akik mégis, azok többnyire üdítőt, péksüteményt, nassolni valót vesznek. Bár viszonylag kevés a diétára szoruló gyerek, de az érintett szülők szerint őket a közétkeztetés keretein belül nem tudják ellátni – olvasható a kutatási anyagban.
A top öt leves:
- hansági gulyásleves,
- húsleves,
- erdei gyümölcsleves,
- csontleves grízgaluskával,
- zellerkrémelves.
A top öt főétel:
- sajtos spagetti,
- főtt hús meggymártással,
- gyros-fűszeres csirkecsíkok,
- grill csirkecombfilé kuszkusszal,
- lapcsánkás sertéskaraj rizzsel.
A top öt desszert:
- mézes kocka,
- piskóta joghurtöntettel,
- mézes, gyümölcsös túrókrém,
- túrógombóc,
- aranygaluska.