• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Mesehősökké váltak a gyerekkórház dolgozói

Hírek 2018.07.02 Forrás: Weborvos Szerző:
Mesehősökké váltak a gyerekkórház dolgozói

 Minden gyerek, aki több napot kénytelen a kórházban eltölteni kap majd ajándékba a könyvből egy-egy példányt.

Tablet helyett keménykötésű, gazdagon illusztrált mesekönyvet kaphatnak kézbe a Bethesda Gyermekkórház kis betegei. Az intézmény kiadásában megjelent Egészségszövők című kötet érdekessége, hogy a kórház szinte valamennyi dolgozója - fotóval - szerepel benne. Ezzel a könyvben megtalálható számos ismert mese kulcsfigurájával válnak egyenrangúvá, "pozitív hőssé", ahogy a kötetet bemutató hétfői tájékoztatón fogalmaztak.

A gyerekekre talán többszörösen igaz, hogy ha betegek nemcsak a testüket, hanem a lelküket is gyógyítani kell. Tehát ha muszáj kórházban ápolni őket, akkor ehhez talán a legfontosabb eszköz, hogy minél biztonságosabb, otthonosabb környezetet teremtsenek nekik. Velkey György, a Bethesda főigazgatója szerint az otthonosság érzését segítheti az ének, de a mese is, amely kapaszkodót nyújthat a szülő-gyermek kapcsolatteremtésben, és a testi-lelki biztonság visszaszerzésében, sőt közvetve a gyógyulási folyamatban is. A tájékoztatón például az is kiderült, hogy a főigazgató, aki szakmája szerint gyermek-aneszteziológiai és intenzívterápiás szakorvos, pályája elején maga is altatódalokkal segített a kicsiknek álomba merülniük. Azzal, hogy könnyebben aludtak el a gyerekek, könnyebben ébredtek, kevesebb volt a szövődmény is- mondta Velkey György.

Nemcsak a gyerekek gyógyulásában játszhat szerepet a mesekönyv, egyéb készségeiket is fejlesztheti. Erról már Korzenszky Klára, klinikai szakpszichológus, a kötet egyik szerkesztője beszélt. A szakember szerint sokkal hasznosabb a gyerekek figyelmét lekötni meseolvasással, mint például azzal, hogy a szülők egy tabletet adnak a kezükbe. Mint mondta kutatások bizonyítják, hogy azokban az esetekben, ahol valódi interakció történik, sokkal jobban fejlődik például a gyerekek beszédkészsége.

Az első kiadásban 2 ezer példányban megjelent mesekönyvet részben pályázati pénzből, részben a Bethesda Kórház Alapítvány finanszírozásában adták ki. Minden gyerek, aki több napot kénytelen a kórházban eltölteni kap majd ajándékba belőle egy-egy példányt. A számítások szerint ez a mennyiség egy évre elegendő, de a főigazgató ígérete szerint a második kiadásra is szereznek majd szponzort. S hogy milyen korosztálynak szól ez a népszerű meséket, verseket és a kórház egy dolgozójának költeményeit tartalmazó kötet? Ahogy az 56 éves Velkey György fogalmazott: "56 éveseknek biztos, mert amikor a kezembe kaptam, le se tudtam tenni!."

 

 

Legolvasottabb cikkeink